Липень втоми не знає, все прибирає

Отож, щоб не голодувати взимку, люди й працюють до поту на своїх присадибних ділянках, докладаючи максимум фізичних зусиль та стільки ж знань, користуючись нашими порадами.


29 липня посійте ті культури, які ще хотіли б виростити до холодів. Це може бути цибуля на зелень, дайкон, редиска, огірки, зелень. До того ж м’яту, петрушку, кріп, щавель можна посіяти й для вирощування на підвіконні.

30 липня – Місяць у Близнюках, тому варто сконцентруватися на догляді за рослинами, а не на посівах. Хоча деякі культури все ж можна садити або сіяти: ампельні квіти, декоративні, стокротки (маргаритки), віолу, люпин, ромашку тощо.

31 липня – шкідники та хвороби протягом усього періоду вегетації завдають збитків рослинам. Після збору врожаю обов’язково необхідна осіння оранка ґрунту. Застосуйте інсектициди від цибулевої мухи в період льоту шкідника на посадках цибулі. Звертайте увагу на період очікування від останньої обробки препаратами до збору врожаю.
Цього дня можна робити консервацію, соки, джеми, а також заморожувати смородину, малину, порічки, зелень.
Поради на кілька днів останнього місяця літа

1 серпня починається з Повного Місяця, тому варто зайнятися ділянками, де вже зібрано врожай. Підготуйте до посіву скоростиглу зелень, сидерати або підзимові посіви. Якщо хочете посадити нові саджанці восени, вже тепер підшукайте для них відповідне місце. Наприклад, персик дуже світлолюбний, а в затіненому місці може навіть загинути. Також він не любить протяги, особливо взимку. Яблуня також потребує захищеного від вітрів місця. Не підбирайте для саджанців ділянки, де раніше хворіло або погано росло інше дерево.

2 серпня – Місяць у знаку Водолія, отже, більшість агрозаходів досі не варто вживати. Цьому знакові не підходить закладання нових рослин на ділянці, полив культур та їхнє підживлення, але можна збирати зернові культури, овочі, фрукти та ягоди. З томатів, кабачків, баклажанів, огірків робіть заготівлю на зиму: консервуйте, сушіть, квасьте.

3 серпня Місяць переходить у Риби, а це означає, що потрібно полити рослини, особливо якщо мало опадів. Тільки заливати їх не треба, щоб не викликати загнивання коренів. Доречно й підживити рослини, однак не дуже.

4 серпня – крім того, що не треба застосовувати засоби захисту, не можна й обрізати рослини. Продовжуйте їх підживлювати, поливати, видаляти бур’яни та розпушувати міжряддя. Покосіть газон, щоб трава росла не так швидко. Можете пересадити кущі ірисів, лілій, примул.
Огляньте кущі троянд, якщо виявили на них ознаки хвороб, купіть фунгіциди, щоб у більш відповідний день провести обробку.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.