Перше «Слово» Лілії Орлової

У Придністровському державному художньому музеї цими днями урочисто відкрилася перша персональна виставка молодого майстра, члена Спілки художників Придністров’я
Лілії Орлової.


Художниця народилася в м. Бендери в багатодітній сім’ї (вона – одинадцята дитина). Батьки прищеплювали нащадкам основні моральні цінності: повагу до всіх людей навколо, доброту, чесність і відповідальність. Кожен член цієї дружньої родини причетний до мистецтва. Вони дарують світові неймовірні шедеври живопису, фотографії, скульптури, музики. Мати Тетяна Олександрівна розповіла, що її онуки (а їх уже 25) також із задоволенням беруть у руки пензель.
Наймолодша дочка Ліля з п’яти років захоплювалася малюванням. Тому з визначенням майбутньої професії у неї питань не було. У 2016 році дівчина здобула середню спеціальну освіту в Бендерському художньому філіалі Придністровського державного інституту мистецтв за спеціальністю «Живопис».

Минуло чотири роки, й вона вже випускниця Бендерського вищого художнього коледжу ім. В. І. Постойкіна за спеціальністю «Монументальний церковно-історичний живопис». Нині художниця викладає в рідному місті в дитячій школі мистецтв і бере активну участь у міжнародних художніх пленерах та виставках.

У залі Придністровського державного музею розмістили 37 її полотен на сакральні духовні, а також соціально-філософські теми. Яскравим доповненням до них були пейзажі рідного краю, виконані майстром за останні чотири роки. Художниця представила найкращі свої роботи в техніці олійний живопис.

Особливу увагу відвідувачів на виставці привертає одна з останніх її робіт «Вечір на Комуністичній, 77». На полотні зображена зустріч подружжя Орлових – мами Тетяни та батька Олександра. Багато років тому вони зустрілися на сумісній праці в музеї. Теплі обійми чоловіка та жінки вказують на глибокі почуття і значущість цього моменту.

Дівчина зізналася, що її надихає все, що оточує: природа, люди, сім’я та саме життя. Можливо, тому картини Лілії Орлової вражають витонченістю ліній, особливою манерою передачі фарб. Споглядання таких картин швидко повертає людину в стан умиротворення і допомагає розслабитися. Картини в темніших тонах змушують задуматися про якісь серйозні речі.

«Ця виставка – моє перше слово в мистецтві, перший важливий крок на творчому шляху», – так сприймає вернісаж молода художниця.

На відкритті вернісажу були присутні представники творчих спілок, почесні гості, колеги, учні та цінителі живопису. З привітальним словом виступив голова Спілки художників Сергій Панов:

«Кожне представлене полотно – це ніби художня оповідь майстра з його філософським баченням повсякденності. Завдяки таким методам вдається «перемістити» глядача з повсякденного життя в піднесений духовний світ, повний гармонії. Усе це наводить на думки про чисте, добре і вічне. Бажаю автору нових творчих задумів, натхнення та добробуту».

Своїми враженнями від побаченого поділилася Ольга Горбаченко – заслужений художник-монументаліст:

«Протягом шести навчальних років на моїх очах зростала зірка, талановита та працьовита майстриня, яка нині свій хист демонструє широкій публіці».

Вона подарувала автору символічні білі лілії та пам’ятний подарунок.
Учениці Анастасія та Ганна подякували викладачу за нові знання, цікаві спогади та яскраві моменти. Дівчата одностайно стверджували, що її уроки дають насолоду і вчать краще бачити й розуміти все, що відбувається навколо, а також власноруч створювати чудові роботи.
Сприймати настрій художніх полотен допомагала ніжна класична музика, що надавало певної магії моменту.

Вернісаж викликав неабияку зацікавленість у присутніх, адже кожен твір виконаний з теплотою та неповторністю. Перегляд експозиції не залишив байдужим нікого з присутніх, яких того дня було чимало. Вони активно дискутували, фотографували й діставали естетичне задоволення від побаченого. Сама авторка посміхалася, приймала привітання й «тонула» у великій кількості подарунків та квітів.

Ознайомитися з роботами Лілії Орлової можна в Придністровському державному художньому музеї до 3 серпня.


Катерина СИДОРЧУК.