Успіхи придністровських спортсменів

Нещодавно в Болгарії відбувся чемпіонат світу з веслування на байдарках і каное поміж ветеранів. У змаганнях взяли участь представники 35 країн, зокрема і придністровська команда.


Про організацію чемпіонату і виступ наших співвітчизників в ексклюзивному інтерв’ю газеті «Гомін» розповів голова громадської організації «Днестр и К» Віктор Мінченков:

«Чемпіонат світу в Болгарії був організований на гідному рівні. Чудовий гребний канал обладнаний усім необхідним для проведення такого рівня змагань. Організатори чемпіонату забезпечили нас повноцінним харчуванням за принципом «все включено». Разом зі мною проти суперників змагалися С. Шеремет, С. Таранченко, О. Буніченко, В. Лещенко, М. Лунін, М. Янішевський, В. Сергєєв, Л. Лоскуніна. Я брав участь у стартах К2 (байдарках-двійках) на дистанціях 200 м (завоював золоту медаль) та 500 м (здобув срібну медаль). Володимир Лещенко був другим у каное на дистанції 200 м, а Лариса Лоскуніна здобула срібло в екіпажі з Миколою Янішевським у каное-двійці. У чемпіонському здобутку Янішевського – золота і срібні медалі на дистанціях 500 і 200 м».

Віктор відзначив високий рівень конкуренції з боку суперників, тим приємнішими були перемоги. За його словами, все це стало можливим завдяки підтримці Президента Вадима Красносельського: в республіці створені чудові умови для спортсменів різного віку, тішить новий професійний інвентар.
Ветеран спорту розповів про особисті тренування:

«Ще дитиною я разом з другом прийшов на веслувальну базу. Мені все дуже сподобалося, до того ж веслування допомагає підтримувати здоровий дух і життєвий тонус. Цей вид спорту став моїм улюбленим. З 2006 року я – постійний учасник світових та європейських змагань для ветеранів веслування в категорії «Мастерс». Цього ж року разом з однодумцями ми організували громадську організацію «Днестр и К». З кожним роком нас стає дедалі більше. Тренуємося в будь-яку пору року незалежно від погоди».

Віктор Мінченков поділився секретами підготовки талановитих веслувальників:

«Кожен тренер мріє на перших же заняттях розпочати вчити новачка веслувального мистецтва: сильними гребками гнати човен уперед. На жаль, він змушений займатися зовсім іншою справою, тому що байдарки та каное – дуже нестійкі спортивні снаряди й навіть просто сидіти в них не перевертаючись важко. Вміння балансувати у весляра схоже на мистецтво канатохідця, і почуття рівноваги має бути розвинене в нього не гірше. Тим більше, що нерідко на тренуваннях і змаганнях спортсмен зустрічається з негативними факторами на воді (сильною хвилею, косим зустрічним або попутним вітром). І часто буває так, що спортсмени за добрих погодних умов показують високі результати й безнадійно програють під час зміни погоди».

Віктор зазначив, що запорукою успіху спортсмена під час перегонів є 100 % концентрації. За його словами, будь-який невірний рух – і спортсмен уже дивиться супернику в спину. Іноді це погано впливає на нього: віднімає сили й не дає можливості втриматися на воді й рухатися вперед. Успіх веслувальника залежить від тренера, який організовує йому необхідні режим тренувань та харчування. Також потрібні сучасний інвентар для гідного тренувального процесу, масаж та умови для комплексного відновлення після тренувань і змагань.

Він висловив упевненість, що поразки теж є досвідом, невіддільною частиною життя спортсмена. На його думку, важливо вміти це правильно сприймати та рухатися тільки вперед, аналізувати, посилено тренуватися й вірити, що це дасть позитивні результати в майбутньому.


Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото Віктора Минченкова.