Наша безпека залежить від кожного

Пожежної безпеки, особливо в літній період, повинні дотримуватися всі громадяни, оскільки це стосується кожного.


У спеку ймовірність виникнення спалахів на природних територіях та в житловому фонді значно зростає. Це накладає на всіх людей додаткові вимоги щодо акуратності, уважності та обережності до своїх дій.

Про деякі правила пожежної безпеки в інтерв’ю нашій газеті розповів інспектор Державної пожежної служби (м. Тирасполь):

«На землях загального користування населених пунктів, зокрема у вітряну погоду забороняється розводити багаття, використовувати відкритий вогонь для приготування їжі поза спеціально відведеними та обладнаними для цього місцями, а також спалювати сміття, траву, листя та інші відходи, матеріали або вироби, крім як у місцях, установлених органами місцевого самоврядування».

Згідно з правилами пожежної безпеки, допускається розміщення спеціальних пристроїв для розкладання мангала, барбекю, грилю тощо на відстані не менше чотирьох метрів від будівель та споруд за умови вжиття заходів щодо нерозповсюдження горіння за межами пристосування для приготування їжі; постійного контролю за процесом горіння та забезпечення засобами гасіння (вогнегасником, ємністю з водою, лопатою тощо). По завершенні приготування їжі необхідно дочекатися повного припинення тління.

Фахівець пояснив, що з початку травня і до сьогодні фахівці здійснили 36 виїздів на території Тирасполя і деяких сіл Слободзейського району (Ближній Хутір, Тернівка, Суклея). У 20 випадках причиною пожежі стала суха трава, у 16 – сміття.

Резонансний випадок стався нещодавно між селами Фрунзе та Нікольське. Вдень спалахнула суха трава. Вогонь почав наближатися до житлових будинків і дачних будиночків. Пізніше спалахнули дерева в сосновому лісі. На гасіння пожежі прибули п’ять розрахунків зі Слободзеї, Тирасполя, Первомайська та Дністровська. На допомогу приїхала чергова служба пожежогасіння зі столиці. Пожежу гасили упродовж п’яти годин. Завдяки злагодженим діям, вогнеборці відсікли полум’я від приватного сектора, врятували будинок та дві дачні ділянки. Гасити допомагали й місцеві мешканці. Площа горіння становила 15 гектарів. Вогнем пошкоджено десятки сосен та ялинок. Причина пожежі – необережне поводження з вогнем під час куріння з боку невстановленої особи.

Практично всі горіння сухої трави здатні поширюватися на дуже великі відстані й здебільшого через хуліганські дії або необережність, коли залишають без нагляду багаття, кинутий недопалок, не поміченою залишається іскра з глушника мотоцикла чи автомобіля. Виходячи у двір і спалюючи сухе листя, траву та сміття, громадяни не враховують, що вітер може зробити звичайне багаття некерованим полум’ям.

Паління сигарет теж може завдати шкоди не тільки здоров’ю, а й побуту. Пенсіонерка з Бендер покурила на балконі, але сигарету не загасила. Почалася пожежа. Через сильний вітер полум’я перекинулося до сусідів на суміжний балкон. У 69-річної пенсіонерки згоріло все, що було на балконі. У сусідів пошкоджено електроінструмент, телевізор, повністю згоріла обшивка, закопчені кімнати у квартирі.
Представник Державної пожежної служби пояснив, що громадяни повинні дотримуватися правил пожежної безпеки й під час використання земель сільськогосподарського призначення. Перед дозріванням колосових культур зернові поля у місцях їхнього прилягання до лісових та торф’яних масивів, степової смуги, автомобільних доріг та залізниць повинні бути обкошені та оборані смугою завширшки не менше чотирьох метрів.

Пожежник розповів про те, як поводитися під час пожежі:

«Зателефонуйте за номером 101. Повідомте диспетчеру такі відомості: адреса, де виявлено загоряння чи пожежу; об’єкт, де відбувається пожежа: у дворі, квартирі, у підвалі, складі тощо; що горить (конкретно: телевізор, меблі, автомобіль); якщо диспетчер попросить, то уточніть: номер будинку, під’їзду, квартири, на якому поверсі пожежа, скільки поверхів у будівлі, звідки зручніше під’їхати, код для входу до під’їзду, чи є небезпека для людей тощо, своє прізвище та телефон, говоріть телефоном чітко і спокійно, не поспішайте. На ваш дзвінок пожежну команду вже підняли по тривозі й вона виїжджає, а всі додаткові відомості їй передадуть по рації. Після виклику вийдіть із дому, зустріньте пожежну машину і покажіть найшвидший і зручний під’їзд до місця пожежі».

ІНСПЕКТОР ДАВ ТАКІ ПОРАДИ: «Рекомендую всім: не розпалювати багаття на сухій траві, біля будівель, дерев, техніки й матеріалів, що легко займаються, особливо у вітряну погоду. Завжди мати під рукою первинні засоби пожежогасіння».


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото rybnitsa.org