ШПАРГАЛКА ДЛЯ БАТЬКІВ

Літня спека

Я к захистити дитину від перегрівання у спеку? Ми ж не можемо її посадити в затінок на цілий день. Крім того, саме ультрафіолетові промені стимулюють вироблення вітаміну D, покращують стан здоров’я та настрій.

Батькам потрібно бути уважними у спеку та постійно слідкувати за дитиною. Обмін речовин у дітей проходить більш інтенсивно. При цьому виробляється велика кількість тепла, від якого дитячому організму потрібно позбуватися. У спекотну погоду цей процес проходить важче, тому вони набагато швидше перегріваються та зневоднюються.

ЯК МОЖНА ЗАПОБІГТИ ЦЬОМУ?
1. Перебувати на вулиці в час помірної сонячної активності
Ультрафіолетове проміння найсильнішим і найбільш шкідливим є опівдні, а у спекотні сонячні дні – з 10:00 до 16:00. Тому краще залишайтеся в цей проміжок часу у приміщенні, а прогулянки на свіжому повітрі плануйте вранці чи ввечері.
2. Намагатися проводити більше часу в тіні
Незалежно від часу доби старайтеся уникати прямого сонячного проміння та перебувати в затінку. Це найпростіший спосіб запобігти сонячним опікам.
Також будьте обережними біля поверхонь, які відображають сонячні промені і швидко нагріваються, наприклад, піску чи води.
3. Одягати дітей відповідно до погоди
На жаль, деякі батьки навіть у спеку одягають малюків у шкарпетки, колготки, кофтинки, аргументуючи це турботою про їхнє здоров’я. Вони стверджують, що так намагаються захистити дитину від простуди, протягів тощо.
Правило, що дитині потрібно одягати на один шар одягу більше, ніж собі, не працює, коли на вулиці спека. Якщо вам самим жарко у футболці, не одягайте на дитину додатковий одяг. Також не варто одягати шкарпетки, краще – відкрите взуття, що буде підтримувати нормальну терморегуляцію. Шкіра стоп повинна дихати.
4. Обирати одяг, який захищає від УФ-променів
Правильно підібраний одяг може забезпечити хороший захист від шкідливої дії УФ-променів. Є декілька базових правил вибору одягу, здатного захищати дітей від шкідливого сонячного проміння:
1) Якщо дозволяють погодні умови, дитину варто одягнути в сорочку чи теніску з довгими рукавами, а також у легкі штани/довгу спідницю чи сукню.
2) Звертати увагу на матеріал, з якого виготовлений одяг. Одяг зі щільнотканих матеріалів (наприклад, льон, легкі бавовняні тканини) передбачає найкращий захист від УФ-променів і дозволяє шкірі «дихати». А от синтетичний одяг ускладнює процес теплообміну.
3) Мокрі речі та одяг світлих кольорів значно менше захищають від шкідливого впливу УФ-променів, ніж сухі речі та одяг темних кольорів.

Багато сучасних марок одягу, сертифікованих згідно з міжнародними стандартами, надають інформацію про коефіцієнт захисту від УФ-променів (як правило, UPF) на фірмовій етикетці.

У середньому звичайні футболки мають SPF/UPF показник нижче 15, тому спеціалісти радять використовувати й інші типи захисту перед тривалими прогулянками.
5. Одягати головний убір – кепку, панамку чи капелюх
Найбільший рівень захисту забезпечують головні убори, які закривають від сонячних променів не лише верхню частину голови дитини, а й вуха та шию. Це – капелюхи та панамки.
Якщо ж ваша дитина обрала кепку, обов’язково нанесіть сонцезахисний засіб на відкриті ділянки шкіри.

Варто також звертати увагу на матеріал головного убору. Найкраще захищатимуть голову дитини від УФ-променів тонкі щільноткані матеріали (наприклад, полотняні тканини). А от солом’яні капелюхи та головні убори з отворами, які пропускають сонячне проміння, є не такими надійними.
6. Одягати дитині сонцезахисні окуляри
Експерти відзначають, що надмірне перебування під сонячним промінням підвищує ризик виникнення катаракти в дитини у старшому віці. Тому бажано захистити її очі від шкідливих УФ-променів якісними сонцезахисними окулярами.
Обирайте зручні та практичні сонцезахисні окуляри, які максимально захищають очі та забезпечують 100 %-UVA/UVB захист.
7. Наносити сонцезахисний засіб
Коли йдете з дитиною на прогулянку в спекотну пору року, використовуйте сонцезахисний засіб (крем, спрей) широкого спектру дії (UVA та UVB) із SPF 15 та вище (залежно від погодних умов).
Дотримуйтесь інструкцій щодо використання конкретного засобу, наведених на упаковці. До складу різних засобів входять різні компоненти, тому варто спочатку протестувати конкретний засіб на невеличкій ділянці шкіри, й у разі подразнення або почервоніння (алергічна реакція) спробувати інший. Якщо ж реакція буде сильною, проконсультуйтеся з лікарем.
Застосування сонцезахисного засобу не означає, що ваша дитина може проводити більше часу на сонці. Це просто один із типів захисту, тому варто дотримуватися й інших правил і рекомендацій.
8. Нагадувати дитині про воду
Дитячий організм містить більше води, ніж дорослий, тому для дітей втрата води є більш критичною. Крім того, діти активно рухаються і більше втрачають вологу через шкіру. Однак вони погано розрізняють сигнали тіла про спрагу, тож більше схильні до зневоднення організму.

Саме тому їм потрібно нагадувати про пиття впродовж всього дня й особливо під час активних ігор чи занять спортом. Наведемо декілька порад про те, як заохотити дитину пити більше води:
► пропонуйте немовлятам (від 8 місяців) регулярно воду, адже вони не здатні ще попросити;
► давайте старшим дітям усюди із собою пляшечку з водою;
► пропонуйте воду під час прийомів їжі;
► слідкуйте, щоб дитина пила, коли активно бавиться;
► дайте дитині змогу обрати кольорові склянки чи пляшку для води;
► додайте до води шматочки фруктів; показуйте власний приклад.

Окремо про харчування. У спеку діти їдять значно менше, ніж у холодну пору року, і це нормально. Не варто примушувати дитину їсти важкі м’ясні страви, спробуйте годувати її часто і невеликими порціями, а для меню обирайте легкі страви, які не потребують тривалого перетравлення.
Це можуть бути фрукти, овочі, нежирні супи, окрошка, молочні продукти, м’ясо птиці чи нежирна риба.


ЩО РОБИТИ, КОЛИ З’ЯВИЛИСЯ ОЗНАКИ ПЕРЕГРІВАННЯ?
Звісно, ми повинні намагатися не допускати перегріву дитини, але, якщо він все-таки трапився, потрібно знати, як надавати першу допомогу.
Спочатку визначимося з ознаками перегрівання (теплового удару). До них належать:
► перезбудження, капризи та плач, які можуть різко змінюватися апатичністю, слабкістю і сонливістю; підвищення температури тіла до 38 °С і вище; головний біль, запаморочення; озноб; нудота, блювота; почервоніння обличчя; сухі губи, спина і пахви; кровотеча з носа.
Першими симптомами теплового удару в дитини зазвичай є млявість та погане самопочуття. Якщо ви помітили ці та інші ознаки перегрівання, варто негайно викликати медичну допомогу.

Пам’ятайте, що швидше буде надана допомога, то легше дитина перенесе тепловий удар.

ДО ПРИЇЗДУ ЛІКАРІВ ПОТРІБНО:
1) Вивести або віднести дитину з сонця в прохолодне, затінене місце, зняти взуття та розстебнути одяг (аби знизити температуру тіла).
2) Напоїти її прохолодною (але не крижаною) водою, щоб відновити водний баланс.
Якщо ж дитина знепритомніла, її не можна поїти, щоб вода не потрапила в дихальні шляхи.
3) Охолодити перегріту шкіру: прикладати прохолодний компрес на чоло, обтирати тіло прохолодною водою (30 °С) або вологою серветкою.

Не можна обтирати або купати перегріту дитину в холодній воді, тому що це може викликати спазм судин.
Також категорично заборонено при тепловому ударі давати дитині гарячі напої або лікарські препарати без призначення спеціаліста. Це може погіршити її стан.

До речі, перегрівання дітей може трапитися не лише на сонці, а навіть удома (наприклад, у задушливому непровітреному приміщенні). Аби цього не сталося, декілька разів на день робіть у квартирі (домівці) вологе прибирання, провітрювання.
Слідкуйте, щоб у дитини не було спраги. Регулярно давайте їй пити очищену воду. Тіло частіше протирайте вологими серветками або змоченим у прохолодній воді рушничком.

ЯК НАДАТИ ДОПОМОГУ ДИТИНІ, КОЛИ ВИНИКЛИ СОНЯЧНІ ОПІКИ?
Про їхню науково доведену шкоду ми вже згадували на початку статті. Для того, щоб виник сонячний опік, дитині достатньо 30 хвилин побути під прямими сонячними променями. Адже її шкіра є дуже ніжною та чутливою.
Якщо опіків все-таки не вдалося уникнути, лікарі рекомендують:
1) Накласти на уражену ділянку холодний компрес – тканину, змочену в холодній воді або пакет заморожених овочів чи ягід.
2) Не притуляти до опіку лід, не змащувати його олією чи іншими жирами (кремами, мазями тощо).
3) При утворенні пухирів накласти пов’язки зі стерильних перев’язувальних засобів з неспиртовими антисептиками (як варіант, на основі хлоргексидину), аби не виникло інфікування рани.
4) Больовий синдром можна зняти за допомогою знеболювальних препаратів (всередину) і місцевих анестетиків (їх наносять на місце опіку).
5) Давати дитині багато пити, адже шкіра запалена, з неї посилено випаровується рідина.
6) Слідкувати, щоб одяг не щільно прилягав до місця опіку.

Пам’ятайте: дотримання простих правил безпеки допоможе вберегти дитину від небезпечних наслідків перебування на сонці.


Діти та літній табір

Літній табір – найоптимальніший вихід у випадку, якщо немає бабусі у селі, котра з радістю подбає про дитину. Але нерідко батьків починає бентежити питання готовності її до колективно-
го побуту.

Зазвичай 8-9-річні школярі уже повністю готові до таборового життя. Та бувають винятки, коли навіть шестирічні надзвичайно організовані й самостійні.

Отже, якщо ваша дитина легко знаходить спільну мову з однолітками та дорослими, розуміє, що в таборі її чекає чіткий розпорядок дня, може самостійно застелити ліжко, вдягнутися, вмитися, то можете впевнено купувати путівку.

Перед поїздкою дитини до табору не варто її залякувати, що там їй доведеться зіткнутися з нехорошими дітьми, а ось попередити про труднощі, які можуть виникнути під час спілкування з однолітками, потрібно обов’язково. Спробуйте проговорити конкретні ситуації, що можуть спричинити конфлікт.

Якщо ж хвилювання переповнює вас, то можна заздалегідь познайомитися з вожатими та педагогами, які перебуватимуть із вашою дитиною протягом табірної зміни. Варто пам’ятати, що перші два-три дні в дітей, особливо молодшого віку, проходить адаптація. Якщо син чи донька просяться додому, не поспішайте їх забирати. Відволікайте дитину від сумних думок, знайдіть слова підбадьорення і скажіть, що повернетеся до цієї розмови за кілька днів. Ось побачите, що зовсім скоро ваша дитина знайде нових друзів і цікаві заняття, а потім взагалі не захоче їхати додому.

Що треба дати дитині з собою?
З одягу обов’язково покладіть кепку або панамку, футболки, шкарпетки, білизну, плавки, купальник, шорти, теплий светр, спортивний костюм, куртку, дощовик, нарядний одяг для вечірок і конкурсів. Iз взуття: сандалі, пляжні тапки, кеди чи кросівки, взуття для дощової погоди. Не будуть зайвими блокнот, ручка, альбом для малювання, олівці, цікава книга.

Харчі, фотоапарати, дорогу техніку, смартфони та планшети бажано не давати! А також ліки на всі випадки життя. У таборі з дітьми весь час перебуває кваліфікований лікар, який швидко зможе надати якісну медичну допомогу. Але, звісно, засіб від комарів, крем для захисту від сонячних опіків, пластир зайвими не будуть. Якщо син чи донька приймають якісь ліки, то обов’язково попередьте про це керівництво табору і зазначте це в медичній довідці, яку надаватимете перед виїздом. А ось що стосується грошей, то це питання залежить від того, як ваша дитина до них ставиться. Якщо ж у вас є сумніви щодо її фінансових здібностей, то вам краще передати певну суму вожатому чи педагогу.


Сільвія РОГУТ.

Фото yandex.ru