Марки як частина історії культури

У Бендерському краєзнавчому музеї відбулася презентація двох нових поштових марок, присвячених 225-літтю від дня народження видатного письменника О. Пушкіна та з нагоди проведення Літніх олімпійських ігор – 2024 у Парижі.


Директор державного унітарного підприємства «Марка Приднестровья» Всеволод Лаврентьєв пояснив:

«Поштовий блок, присвячений дню народження поета, виданий тиражем 700 примірників. Це вже п’ятий випуск, у якому згадуємо літературного діяча першої третини XIX століття».

На конверті зображено два пам’ятники Пушкіну, встановлені в Тирасполі та Бендерах. До речі, «батько російської поезії», перебуваючи в південному засланні, жив у Бессарабії й неодноразово відвідував міста нашої республіки. Олександра Сергійовича вабили сюди історичні передумови з усіма перипетіями. Досить символічним є те, що на марці розмістили слова Пушкіна, в яких він згадує місто воїнської слави. Зліва внизу на конверті – епізод із картини Бориса Щербакова «Пушкін у Михайлівському». Поет тримає в руці блокнот чи маленьку книжечку і, можливо, замислився над сюжетом свого чергового шедевра. Відомо, що в цьому селі він перебував у засланні й з-під його пера вийшли такі широко відомі шедеври як «Зимний вечер», «Я помню чудное мгновенье», «Песни о Стеньке Разине», «Борис Годунов», «Евгений Онегин» тощо.

Марки ж, присвячені Олімпіаді в Парижі, Всеволод Іванович назвав «жіночою серією», наклад яких складає по 5 600 примірників. На них зображені наші землячки – тріумфатори Олімпійських ігор минулих років – Лариса Попова і Наталія Валєєва. Майбутня чемпіонка Лариса Попова народилася в Тирасполі 1957 року. Вона перепробувала різні види спорту і в 13 років зупинилася на академічному веслуванні. Такий вибір багато в чому зумовило саме дитинство, яке минуло на березі Дністра. Дворазова призерка Олімпіади 1976 та 1980 років, нині – голова академічного веслування в Молдові.

Уродженка села Тернівка Слободзейського району Наталія Валєєва – одна з найтитулованіших спортсменок в історії стрільби з лука. Займатися цим видом спорту вона почала в Тираспольській школі веслування і стрільби під керівництвом Анатолія і Валентини Ткаченко. Багаторазова чемпіонка Європи та світу нині проживає в Італії, де стала справжньою перлиною вже італійського спорту.

Гості презентації відзначали, що ознайомлення з нашими поштовими марками сприяє розвитку просвіти, популяризує Придністров’я, надає можливість обміну та спілкування з однодумцями. До того ж марки дають унікальну можливість пізнавати світ, історію і людей, які її творять, виховують у людині почуття гордості за свій народ.

Придбати поштові марки можна в офісі видавництва «Марка Приднестровья», а також у відділеннях ДУП «Почта Приднестровья».


Ольга КВIТКА.

Фото автора.