Олександр Розенберг: «Це важливо для країни»

У ПДУ відбувся другий випуск лікарів-ординаторів


У культурно-просвітницькому центрі ім. Кирила і Мефодія відбулася церемонія вручення дипломів випускникам медичного факультету ПДУ ім. Т. Г. Шевченка. Це вже другий випуск фахівців, які завершили навчання в ординатурі.

Упродовж двох років під керівництвом досвідчених лікарів-наставників ординатори розвивали професійні навички за 28 спеціальностями. Серед них – урологія, дитяча ендокринологія та дитяча стоматологія, анестезіологія та реаніматологія, акушерство і гінекологія, фтизіатрія й онкологія, клінічна лабораторна діагностика, хірургія, офтальмологія тощо.

Навчання і практика відбувалися на базі лікувальних установ у формі поєднання засвоєння теоретичних знань і професійної діяльності за обраними напрямками. Згідно зі стандартами ординатури, викладацький склад повинен на 85 % складатися з практикуючих медиків. Ця вимога була виконана. Диплом про закінчення ординатури дає його власникові право надава-
ти медичні послуги та обіймати відповідні посади в структурах Міністерства охорони здоров’я. Всього у 2024 році ординатуру закінчили 73 молоді придністровські лікарі.

Привітати винуватців урочистості прийшли Голова Уряду Олександр Розенберг, заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва, міністр охорони здоров’я Христина Албул, ректор університету Владислав Соколов, професорсько-викладацький склад, батьки та друзі випускників.

Вітаючи молодих ординаторів, Олександр Розенберг наголосив на важливості підготовки кваліфікованих медичних кадрів для Придністров’я та розвитку системи охорони здоров’я республіки.

«Насамперед висловлюю величезну подяку всім тим, хто стояв біля джерел створення в університеті медичного факультету, – зазначив він. – Сьогодні щодо цього Придністров’я самодостатня держава. Це дуже важливо для країни. Дякую також викладачам і лікарям, які в процесі навчання передали студентам багатий життєвий та професійний досвід і практичні навички. Упевнений, ви гідно будете нести почесне звання лікаря».

Олександр Розенберг додав, що жодна держава не мислить себе без здорового населення, а, значить, і в Придністров’ї охороні здоров’я нині приділяється особлива увага.

«Одного разу обравши професію лікаря, Божу спеціальність, ви приймаєте на себе місію турботи про здоров’я громадян. Удачі вам на цьому складному, але благородному шляху», – побажав керівник органу виконавчої влади.

Від імені депутатів та Голови Верховної Ради випускників привітала Галина Антюфєєва. Вона зазначила, що ординатура – це зовсім інший, якісніший рівень підготовки кадрів.

«Ви є гордістю республіки. На вас чекають у лікувальних закладах. Люди довірять вам найцінніше – життя. Нехай робота тішить вам серце. Працюйте над собою, вивчайте нові методи лікування, щоб стати кращим фахівцем… начебто тільки вчора розв’язувалося питання про створення ординатури. І ось ми вже вітаємо другий випуск. Відрадно, що ви обрали благородну професію і не шкодуєте про це», – підкреслила Галина Михайлівна.

Міністр охорони здоров’я Христина Албул сказала, що позаду у випускників залишилося вісім років навчання, зазначила, що це всього лише початок освітнього шляху.

«Лікарі навчаються впродовж усього життя. Сьогодні на вас покладаються великі надії з надання медичної допомоги, розвитку системи охорони здоров’я. На вас чекає складна, багатогранна професійна діяльність. Дякую вам, що пов’язали долю з придністровською медициною», – сказала профільний міністр.

Ректор ПДУ Владислав Соколов нагадав, що кілька років тому Президент Вадим Красносельський поставив завдання відкрити ординатуру на медичному факультеті.

«Тепер ми з гордістю можемо сказати, що ординатура готує фахівців з багатьох спеціальностей. Це велике досягнення всього колективу факультету та університету», – констатував керівник вишу. Він побажав випускникам-ординаторам успіхів у професійній діяльності, порадив не зупинятися на досягнутому, прагнути до нових вершин.

Після вручення випускникам дипломів слово взяла декан медичного факультету Галина Самко:

«Медична спеціальність унікальна. Куди б ви не поїхали, завжди будете потрібні. Однак пам’ятайте: двері нашого факультету відкриті для вас. Ми чекаємо вас в аспірантурі. Ми не прощаємося з вами, ми говоримо: «До побачення!».


Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото spsu.ru