Миротворці – запорука миру на берегах Дністра

Біля пам’ятника «Арка Миру «Блаженні миротворці», розташованого між Парканами та Бендерами, відбулося покладання квітів, присвячене 32-й річниці початку миротворчої операції у Придністров’ї.


Крила ангела, увінчані православним хрестом, і дзвін як символ добра, що оберігає все живе від ворожих сил, зустрічали придністровців рано-вранці 25 липня. Проект цього пам’ятного знака розроблений студентами ПДУ імені Т. Г. Шевченка. Придністров’я стало третьою країною, де з’явився цей величний символ добра. Традиційно подібні архітектурні витвори мистецтва встановлювалися в країнах СНД, де траплялися збройні конфлікти чи теракти й під загрозою опинялося мирне населення. Відкриття «Арки Миру» у Придністров’ї припало на 25-ту річницю миротворчої місії.

Влітку 1992 року саме тут, у розпал кровопролитного військового конфлікту, вдячні придністровці зустрічали росіян, які теж стали на захист нашої республіки. Понад три десятиліття на нашій землі зберігаються мир та стабільність. Не випадково миротворчу місію на Дністрі називають однією з найкращих.

Учасниками пам’ятної події стали Президент Вадим Красносельський, Надзвичайний і Повноважний Посол Російської Федерації у Молдові Олег Васнєцов, Голова Верховної Ради Олександр Коршунов, перший заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник та інші посадові особи.

Вони поклали живі квіти до пам’ятного знака.
Завершилась церемонія урочистим маршем парадних розрахунків Роти почесної варти, миротворчих сил Росії та Придністров’я.

Вадим Красносельський в інтерв’ю журналістам прокоментував значення миротворчої місії у ПМР:

«Є таке поняття, як час. Він усе розставляє на свої місця – рано чи пізно. Мені важко судити про зовнішній фактор, про зовнішній периметр, оцінювати це було б з мого боку неправильно. А щодо придністровської землі, то якраз час довів ефективність операції. Саме російські миротворці зупинили тут війну, саме вони врятували сотні, тисячі, а може, й десятки тисяч життів, які були під загрозою у разі розвитку конфлікту. А що таке конфлікт, який розвивається, ми чудово бачимо. Російські миротворці зупинили війну, встановили мир, дали майбутнє переговорному процесу. Впродовж 32 років, крім негативних емоцій або відвертої брехні, немає нічого доказового, щоб поставити під сумнів миротворчу місію Російської Федерації, спільну миротворчу операцію. Я нагадаю, що, крім російських військовослужбовців, у ній беруть участь придністровські та молдавські. Механізми цієї миротворчої операції працюють ефективно. Найголовніше – це мир, і він є. Час розставив усе на свої місця».

Олег Васнєцов зазначив, що за 32 роки роботи миротворчої місії злагодженими зусиллями, самовідданою працею, грамотним командуванням вдалося зберегти мир у регіоні та ефективно виконувати сформульовані у 1992 році завдання.

Олександр Коршунов висловив упевненість, що висока майстерність, злагоджена, організована робота, професіоналізм та мужність російських миротворців і надалі служитимуть справі миру та успішному виконанню завдань зі збереження стабільності на придністровській землі.

Нагадаємо, що підписання 21 липня 1992 року в Москві Президентами Російської Федерації та Республіки Молдова в присутності Президента Придністров’я Угоди «Про принципи мирного врегулювання збройного конфлікту…» є знаковою історичною подією, яка запустила механізм підтримки миру та безпеки у відносинах між Придністров’ям та Республікою Молдова.

Укладання Угоди та її подальша реалізація дали змогу в оперативному порядку сформувати тристоронній миротворчий механізм, що складається з російського, придністровського і молдовського компонентів, на взаємоприйнятних умовах визначити та зафіксувати параметри Зони безпеки між протиборчими сторонами та ввести до неї Спільні миротворчі сили.

У стислий термін були сформовані чинні на сьогодні органи управління миротворчою опе-
рацією – Об’єднана контрольна комісія (ОКК), Об’єднане військове командування, Об’єдна-
ний штаб. Були мобілізовані зусилля миротворчих контингентів трьох сторін з метою ефективного контролю процесу припинення бойових дій та відведення військових формувань, насамперед підрозділів збройних сил та силових органів Республіки Молдова до місць постійної дислокації.

Об’єднана контрольна комісія почала працювати 27 липня 1992 року. Вона розпочала упровад-
жувати роз’єднання сторін конфлікту, встановила Зону безпеки молдовсько-придністровського конфлікту.

29 липня 1992 року відповідно до Угоди «Про принципи мирного врегулювання…», підписаної президентами Росії та Молдови, на Тираспольському аеродромі висадилися перші російські миротворчі формування – десантники Псковської та Тульської дивізій. Цього ж дня миротворці прибули до Дубоссар, а наступного – увійшли до Бендер.

За 32 роки функціонування миротворчої місії можна зробити висновок: російські миротворці стоять на варті миру та спокою в регіоні, й це надає впевненості населенню в завтрашньому дні та гарантує те, що всі питання щодо врегулювання конфлікту розв’язуватимуться виключно мирними та цивілізованими методами.


Віталій МАЛЬОВНИЧИЙ.

Фото прес-служби Президента.