Огляд урядових новин

На черговому засіданні вищого виконавчого органу влади його учасники розглянули багато важливих для життя республіки питань.


Одне з нагальних дня нинішнього – збереження водних ресурсів. Цій темі Уряд приділяє особливу увагу вже не один рік.

Міністр сільського господарства та природних ресурсів Олег Ділігул представив нормативний правовий акт щодо регламентації порядку ведення державного обліку поверхневих та підземних вод на території республіки. Забезпеченість водними ресурсами – це ключовий показник сталого розвитку суспільства, індикатор його добробуту і гарант економічної незалежності, який стосується соціальних, економічних та екологічних аспектів.

У сільському господарстві вода використовується для меліорації земель, риборозведення та водопостачання для виробництва сільгосппродукції. Збереження гідрологічних ресурсів є дуже важливим, як і контроль їх екологічного стану для забезпечення стабільної роботи агропромислового комплексу.

«Кількість джерел підземних вод не збільшується. Ресурси закінчуються. Тому необхідно не лише їх ураховувати, а й розробляти комплекс заходів для того, щоб цю воду зберегти максимально», – наголосив Голова Уряду Олександр Розенберг.

Як пояснив профільний міністр Олег Ділігул, оцінка стану та прогнозування гідрологічного режиму вод та їхньої якості тепер проводитиметься ефективніше. Окрім того, буде забезпечене точніше перспективне планування раціонального та комплексного використання, а також охорони водних ресурсів.

Реалізація норм Положення сприятиме своєчасній розробці заходів щодо покращення екологічного стану водних об’єктів, запобігаючи їх забрудненню, засміченню та виснаженню.
Учасники засідання говорили про необхідність розширення реєстру потенційних одержувачів позики. Вирішено, що тепер статусом «молода сім’я» будуть наділені сім’ї, в яких шлюб одного або обох із подружжя є другим. Це стосуватиметься лише вдівців або вдів. Важливо зазначити, що на пільгову позику можуть претендувати лише ті, хто не отримував її раніше.

Для оформлення бюджетного кредиту довідки з місця роботи та про відсутність невиплачених кредитів надаватимуть обоє – чоловік і дружина. Це дозволить підтвердити платоспроможність позичальників, оскільки кредитні зобов’язання покладаються на сім’ю в цілому, і вона не повинна бути обтяжена додатковими фінансовими зобов’язаннями. Необхідно надавати копії свідоцтва про народження дітей для можливості зняття обмежувальних заходів у разі, якщо перебування в шлюбі перевищує п’ять і більше років. Також вдови та вдівці, які одружилися, додають копію свідоцтва про смерть першого чоловіка (дружини).

Міністр соціального захисту та праці Олена Куліченко пояснила, що процедуру збирання документів молодими сім’ями для скорочення часу та фінансових витрат спрощують. Запитуватимуть ці відомості безпосередньо державні адміністрації міст та районів у Міжвідомчій мережі обміну даними.

Нагадаємо: програма бюджетного кредитування молодих сімей та молодих спеціалістів на покращення житлових умов діє в республіці з 2009 року. Така позика видається в сумі
160 тис. рублів на п’ять років під 1 % річних. Тільки за останні шість років видано 183 пільгові кредити.

Обговорили й нову державну інформаційну систему (ДIС) – «Юридична література». Система міститиме всі законодавчі та підзаконні нормативні акти, що видаються на території республіки. Роботи з формування та запуску платформи планується завершити до 1 січня 2026 року.

Її створення забезпечить доступ до актуальної та достовірної правової інформації, що сприятиме покращенню правового середовища у Придністров’ї. Крім того, ресурс дасть можливість сформувати еталонну електронну базу цих документів щодо юридичної та іншої діяльності. ДІС стане чудовим помічником не лише для юристів, економістів, представників бізнес-спільноти, а й для всіх, хто спирається у своїй діяльності на норми права.


Iрина МАСЛОВА.

Фото novostipmr.com