Ефективні продажі, або танець продавця

Бізнес-школа Торгово-промислової палати Придністров’я 25 липня провела семінар «Ефективні продажі, або Танець продавця».


«А при чому тут танець?» – запитаєте ви. Відповімо: «Абсолютно ні при чому!». І все ж варто згадати, як професійні танцюристи виконують танго, румбу, ча-ча-ча, вальс. Як же красиво і легко партнери, відточуючи кожен свій рух, немов злітаюсь над паркетом. Дві людини стають єдиним цілим, без слів відчуваючи й розуміючи одне одного. Саме про це «відчуття», про «розуміння» покупця, про «налаштування» на клієнта і йшлося на семінарі. Він був про те, як «станцювати» зі споживачем такий «танець продажів», щоб результат перевершив як очікування клієнта, так і очікування продавця.

Семінар проводився на основі авторського проекту «Танець продавця» Олени Самсонової – консультанта з управління бізнесом, бізнес-тренера, фахівця з нейролінгвістичного програмування з 25-річним стажем. До програми тренінгу входили такі питання: «Що таке продажі?», «Продажі активні й пасивні», «Планування та організація роботи з продажу», «Рекламні матеріали», «Техніки й технології ефективних продажів», «Робочий портфель менеджера з продажу».

У сучасному бізнес-світі вміння продавати стає ключовим навиком для досягнення успіху в будь-якій галузі. Тому семінар «Ефективні продажі, або Танець продавця» привернув увагу понад 65 учасників. На ньому проводився тренінг у гібридному форматі, надаючи можливість брати участь особисто в конференц-залі ТПП і через відеозв’язок. Така можливість зробила його доступним для широкої аудиторії.

Учасниками семінару були представники різних компаній, зокрема. Центр мов і перекладів «SMART», ЗАТ «Бендерский пивоваренный завод», ТОВ «Бутеть», ТОВ «Тираспольтрансгаз – Приднестровье», а також багато інших продавців роздрібних магазинів, менеджерів з продажу та керівників відділів продажів. Різноманітність учасників створила продуктивне середовище для обміну досвідом та ідеями.

Семінар вела Світлана Турчак – сертифікований бізнес-тренер, кандидат педагогічних наук. Її багатий досвід і глибокі знання допомогли слухачам набути ключових навичок і стратегій, необхідних для успішних продажів. У процесі тренінгу обговорювали аспекти своєї діяльності, починаючи від залучення та утримання клієнтів до ефективного представлення споживачеві продуктів і послуг.

Особливу увагу на семінарі приділили принципам клієнтоорієнтованості та роботі зі складними клієнтами. Зокрема, його учасники дізналися про поширені помилки продажів та способи їх подолання, а також дістали конкретні рекомендації щодо збуту товарів. До можливих помилок у цьому процесі були віднесені такі фактори: вибіркове ставлення до покупців; відсутність дій з виявлення потреб покупця; бажання продати в будь-який спосіб; розгляд покупця як опонента; неграмотний розподіл часу або його затягування тощо.

«Усі зазначені помилки мають загальний характер, – підкреслила бізнес-тренер. – Уникати їх неважко, важливо з повагою ставитися до потреб клієнта, слухати його. Поставивши себе на його місце, можна гарантовано домогтися успіху в бізнесі».

Крім того, слухачам розповіли, як ефективно представляти на продаж свою продукцію та послуги й, нарешті, як досягати оптимально високих показників під час реалізації своїх товарів і послуг.

Необхідно зазначити, що семінар був інтерактивним, що дало змогу слухачам брати активну участь в обговореннях різних проблем, ділитися своїм досвідом, а також діставати цінні поради від бізнес-тренера.

Світлана Турчак також торкнулася теми професійного вигорання, актуальної для всіх, хто працює в галузі продажів. Професійне вигорання – це синдром, який розвивається через хронічний стрес на робочому місці та призводить до емоційного, психічного й фізичного виснаження. Учасники семінару дізналися про стратегії боротьби з вигоранням та методи його запобігання. Це особливо важливо для підтримки високої продуктивності та мотивації в роботі.

Учасникам конференції пояснили, що професійне вигорання з 2022 року входить до переліку Міжнародної класифікації хвороб за версією ВООЗ. Як пояснила Світлана Турчак, головна причина «недуги» – безперервний стрес на роботі, до якого призводять розмиті зони відповідальності, наявність «токсичних» співробітників, перевищення нормативного часу і великий обсяг завдань, некомфортний графік, порушення балансу між роботою та іншими аспектами життя, а також погані взаємини з керівником.

«Життя не повинно обмежуватися тільки роботою, оскільки є ще сім’я, хобі, подорожі. Такі зміни діяльності підвищать професійну ефективність, покращать загальне самопочуття. Крім того, варто відмовитися від постійної наднормової праці або хоча б делегувати завдання, вийти на розмову з керівником, мінімізувати спілкування з «токсичними» співробітниками», – наголосила бізнес-тренер.

Обговорюючи підсумки семінару, слухачі ставили тренеру запитання, які їх цікавили, а також ділилися своїми думками та ідеями щодо продажів. Закінчився практикум тим, що всім його учасникам вручили сертифікати, як підтвердження участі в тренінгу та набуті на ньому знання і вміння. «Ефективні продажі, або Танець продавця» став відмінним майданчиком для професійного зростання та обміну досвідом і надав його учасникам не тільки нові знання, а й енергію та мотивацію для подальшого успішного розвитку діяльності в галузі продажів.

Проект «Функціонування бізнес-школи», в межах якого відбувся навчальний семінар, є частиною державної програми з підтримки та розвитку підприємництва в Придністров’ї. Нинішнього року бізнес-школа ТПП запустить ще низку курсів і семінарів як для підприємців-початківців, так і для досвідчених менеджерів.


Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото tiraspol.ru