Перше тридцятиріччя двох газет

Широка громадськість республіки, особливо прихильники друкованих засобів масової інформації, привітала співробітників республіканських видань, газет «Приднестровье» та «Адевэрул Нистрян», з ювілеєм – 30-ю річницею від дня народження.


Справжнє святкування з цієї нагоди відбулося 27 липня в Палаці Республіки за участі великої кількості шанувальників обох видань, хоча насправді перші номери обох газет вийшли з друкарні одного дня – 1 вересня 1994 року. Відрізняються лише дати заснування: державне періодичне видання молдавською мовою було започатковане рішенням Верховної Ради 11 липня, а договір про видання газети російською, підписаний 22 липня Президентом Iгорем Смирновим та Головою Верховної Ради Григорієм Маракуцею.

Винуватцям вручили державні нагороди. Всі вони заслужили їх, чесно та самовіддано вкладаючи свої знання, вміння, натхнення та любов у життя рідних газет.
Головний редактор газети «Приднестровье» Олександр Карасьов, виступаючи перед присутніми, розповів, який шлях пройшло це видання з початку свого існування. Воно починалося з невеликого офісу в готелі «Дружба», де стояла друкарська машинка «Ятрань» та один телефонний апарат.

Олександр Борисович пригадав імена всіх, хто свого часу працював над виходом у світ нової республіканської газети під керівництвом Володимира Масленнікова, тих, хто пішов у інші світи, і тих, хто вкладає частку своїх знань і таланту в її теперішнє життя.

Нині видання є складовою Державної установи «Приднестровская газета», і в ній працюють досвідчені журналісти, які створюють матеріали про громадські, політичні та культурні події в республіці. Газета пише на своїх сторінках нову історію краю. Вона виходить щоденно тиражем 1 тис. екземплярів, а великий суботній випуск – на 12 сторінках – налічує 8 тис. примірників.
Олександр Борисович зазначив:

«Газета «Приднестровье» є флагманом придністровських друкованих видань. Це накладає на колектив певні зобов’язання, змушує постійно вдосконалюватися, шукати цікаві теми та незвичайні ракурси для висвітлення подій, доступно доносити до читача серйозні та непрості теми».

Людмила Солтан – головний редактор «Адевэрул Нистрян», нагадала, що газета – єдине у світі подібне видання молдавською мовою на кириличній графіці. Вона назвала імена всіх, хто був причетний до виходу у світ їхнього спільного дітища, а тепер, з огляду на сучасні тенденції, газета постає на всіх месенджерах та соціальних мережах.

Від імені Уряду іменинників привітав перший заступник керівника апарату Олексій Цуркан, від Верховної Ради – голова профільного комітету Андрій Сафонов, від Міністерства цифрового розвитку – його очільник Олександр Димитрогло.

З нагоди ювілею Олександра Карасьова нагородили орденом «За заслуги» І ступеня, Людмилу Солтан та коректора редакційно-видавничого комплексу Олександру Рябчук – орденом «Трудова слава», заступника головного редактора газети «Адевэрул Нистрян» Світлану Кравчик і кореспондента цієї ж газети Світлану Захарову – медаллю «За трудову доблесть», а кореспондента Лілію Осадчу – медаллю «За відзнаку в труді». Звання «Заслужений працівник ПМР» був удостоєний Микола Феч.

Цього ж дня відбулося спецпогашення марок, присвячених трьом республіканським виданням – газеті «Гомін», що видається вже понад 32 роки, а також вище названим газетам, які відзначили своє перше тридцятиріччя.


Марія БIЛОЦЬКА.

Фото Віктора Громова.