На боці придністровців була мужність

У межах відзначення 32-ї річниці закінчення молдовсько-придністровського збройного конфлікту в столичному центрі культури та дозвілля «Мир» 31 липня за дорученням держадміністрації міст Тирасполя і Дністровська відбулася патріотична зустріч з молоддю, присвячена Дню пам’яті та скорботи за загиблими й померлими захисниками ПМР.


На пам’ятній зустрічі були присутні представники громадських та молодіжних рухів «Юный патриот Приднестровья», «Звезда», студенти аграрно-технічного коледжу ім. М. В. Фрунзе, вихованці РНВК ім. А. С. Макаренка МВС ПМР, курсанти ТЮІ МВС ПМР, Суворовського училища, учні МОЗ «ТСШ № 15». Їм показали документальний фільм «Кровавый пион» – про злочини терористичного угруповання «Бужор» на чолі з Іллею Ілашку.

До початку демонстрації фільму ведуча закликала всіх ушанувати хвилиною мовчання світлу пам’ять захисників Придністров’я. Так було покладено початок траурно-пам’ятному заходу. Автор і сценарист фільму Олександр Корецький у своєму вступному слові обґрунтував його необхідність і користь для молоді, зробив своєрідний короткий екскурс в історію зародження націоналістичних рухів у Молдові. Він коротко нагадав, що бойовики групи «Бужор» скоїли замах на придністровських державних діячів: керівника Слободзейського району Миколу Остапенка та начальника Служби народного ополчення цього району Олександра Гусара. Творці фільму не забули про родичів і свідків тих страшних подій, взяли у них інтерв’ю, відобразили у фільмі, й тепер їхні свідчення стали ще однією сторінкою в історії Придністров’я.

«Фільм не простий, емоційно складний, він по крихтах відтворює події того часу», – сказав О. Корецький.

Він нагадав також про те, що відгомін тих подій і злодіянь і нині турбують придністровців, порушуючи їхнє мирне життя диверсіями та терактами. Як наслідок цього – черговий Указ Президента про продовження дії до 10 вересня на нашій території жовтого коду терористичної небезпеки. Це робиться заради збереження миру і стабільності в республіці, а найголовніше – заради безпеки її громадян.

В основу документальної картини була покладена книга депутата Верховної Ради першого скликання, державного радника Президента ПМР Анни Волкової «Дело террориста Илашку». Фільм містить коментарі громадських діячів, патріотичних партій, начальника Управління республіканської безпеки В. Антюфєєва.

Президент В. Красносельський у фільмі коментує ситуацію, що склалася нині:

«Ми бачимо відсутність правової оцінки війни 1992 року. Ті, хто вбивав мирних людей, не покарані, а є героями в сусідній державі. Ми бачимо й те, що цей рік названий Роком волонтера і захисника так званої цілісності Молдови в сусідній державі, ми бачимо реваншизм у діях молдовської влади».

Член Союзу захисників Придністров’я та учасник бойових дій М. Бучацький завершив вечір пам’яті словами подяки на адресу творців фільму і поділився своїми спогадами, назвав головним сьогоднішнім надбанням рівність і братство народів республіки та категоричне неприйняття націоналізму. «У 1991 році на руїнах Радянського Союзу утворилося 15 держав та 70 територіальних і громадських організацій, які висловили свою незгоду залишатись у складі націоналістичних країн. З 70 вистояли чотири, одна з яких – ПМР. Націоналістам Молдови не вдалося залякати народ Придністров’я, який ще більше згуртувався навколо своїх лідерів та організував гідний опір. І молдавани Придністров’я не захотіли бути ні пригнобленими, ні гнобителями, а бути рівними серед рівних і жити в сім’ї наших народів, які мирно і творчо живуть на березі сивого Дністра».

Такі патріотичні заходи на сьогодні мають неоціненне значення, оскільки закликають пам’ятати людей, які віддали своє життя за наше мирне життя у вільній республіці, за можливість розмовляти рідною мовою.


Світлана МАТРЮК.

Фото автора.