Як Григоріополь у липні ярмаркував

Виставка-ярмарок проекту «Купуй придністровське!» відбулася в місті, яке тільки-но відзначило свій день народження.


Про ярмарок можна писати стисло, а можна більш розлого, так, щоб людина, яка не встигла на ньому побувати, відчула справжню ярмаркову атмосферу і наступного разу вже обов’язково завітала на свято торгівлі та веселощів. Бо ж відомо, де базар і торгівля, там і пісня, і настрій піднесений.

Особи обізнані починають шлях до місця події з самого світанку, коли сонце лише починає прокидатися і не встигло розпекти повітря до нестерпного стану, коли вітерець ніжною прохолодою огортає тіло, а попереду передчуття приємних зустрічей, реалізації всього, що ретельно готували спеціально до цього свята. Так і вчинили всі близько 50 учасників того суботнього дня.

Вони, завантаживши усяким добром машини, трактори з причепами, мотоцикли з колясками, легкові автомобілі та інші засоби пересування, обрали місцем торгівлі центральну площу Григоріополя. Поспішали сюди представники великих відомих та не дуже відомих малих підприємств, і зовсім маленьких, недавно зареєстрованих ІП, чоловіки та жінки різного віку, зовсім юні дівчатка, які шукають способів ведення власного бізнесу.

Перші враження від побаченого

Головне місце посідали сільськогосподарські виробники, які представили великий асортимент сезонних овочів і фруктів. Особливо приваблювали розкішні кавуни та дині, які продавці пропонували за цінами від двох до чотирьох рублів за кілограм, і, що важливо, всі ягоди були від місцевих аграріїв, вирощені на полях нашого краю. Нарізані чималими скибками для дегустації, вони самі ніби просилися до рота. Необхідно зазначити, що це були дуже солодкі й соковиті плоди. Без нітратів. Перевірено автором особисто.

Окремої уваги заслуговували цибуля і часник, картопля і капуста, буряки й морква, помідори різного кольору та форми, персики та абрикоси, кукурудза та перець, яблука та багато іншого.
Крім овочів, люди наповнювали свої візки й торби великими пляшками олії, розфасованої в тару від 1 до 6 літрів, консервною продукцією, яку хотілося неодмінно купити та заховати кудись подалі в погріб до кращих часів. Адже консерви зберігаються довго, до того й ціна підходяща.

Безліччю різної смакоти спокушали містян працівники Тираспольського хлібокомбінату. Приватні кондитери закликали до частування свіжоспеченими, дивними пиріжками з картоплею, бринзою, печінкою, капустою, сиром. Уся ця ароматна випічка «розліталася» миттю.
Півколом у центрі площі вишикувалися намети з текстилем, взуттям, дитячими книжками, виробами ручної роботи. Тут ми зустрілися з давніми знайомими. Одна з них – Тетяна Новікова, директор Тираспольського навчально-виробничого підприємства «Рассвет», яка бере участь у всіх виставках-ярмарках, де б вони не відбувалися:

«Ми займаємося трудовою реабілітацією інвалідів із вадами зору. Наші працівники виробляють необхідні в будь-якому господарстві товари широкого вжитку: прищепки для білизни, вішалки для одягу, подовжувачі електричні різної модифікації, монтажна планка для пластикових вікон тощо. Плануємо й розвиватися. Наша продукція має попит, вона є у продажі в усіх магазинах «Шериф» та «Молдавкабель». Останнім часом ми беремо участь у конкурсі «Придністровська якість», навіть відзнаку одержали. Тобто, якість продукції, виготовленої працівниками підприємства, досить висока. Все це заслуга 30 людей віком до 50 років. У нас нині ситуація стабільна, ми раді, що так складаються наші справи».

Офіційна частина

Розмови розмовами, але всі очікували на офіційне відкриття самого свята. Тому і продавці, і покупці оплесками зустріли поважних людей, імена яких оголошувала ведуча. На імпровізовану сцену піднімалися один за одним президент Торгово-промислової палати Василь Кожан, міністр сільського господарства Олег Ділігул, заступник міністра економічного розвитку Наталія Ситкіна, глава держадміністрації Григоріопольського району та Григоріополя Олег Габужа.
Привітання почесних гостей

«Ми радо вітаємо всіх, хто відгукнувся на наше запрошення і приїхав до Григоріополя, щоб себе показати та людей побачити. Ви, хто займається бізнесом багато років поспіль, і ті, хто лише починає свій шлях у бізнесі, – всі заслуговуєте на велику повагу. Бажаю, щоб ви реалізували свою продукцію, щоб покупці про вас дізнавалися якомога швидше і більше, а ви процвітали разом із нашою республікою», – привітав присутніх президент ТПП.

Олег Габужа приєднався до привітань:

«Ми раді, що вже вкотре в нашому місті відбувається така важлива для нас подія – виставка-ярмарок «Купуй придністровське!». Від року до року збільшується кількість учасників, розширюється асортимент пропонованих товарів. Купуючи їх, ви не тільки сприяєте розвиткові місцевих виробників, а й зміцнюєте економіку нашої держави. Успіхів вам!».

 

«Мені приємно бути серед вас, шановні жителі славного міста Григоріополя! Ваш район особливий. Бо саме у вас більше від інших виробників плодово-овочевих культур. Ви особисто близько знайомі з людьми, які займаються цією діяльністю, тому повністю довіряєте їм. Збільшується об’єм виробництва, завдяки чому саме ваш регіон повною мірою забезпечує себе і республіку усім необхідним. Здоров’я вам та процвітання!», – побажав присутнім Олег Ділігул.

«Вітаю вас із такою приємною подією. Ярмарок нинішнього дня відбувається не тільки під гаслом «Купуй придністровське!», а й «Пізнавай придністровське!». Ви серед інших можете побачити намет, у якому розмістилися представники Агенції з туризму. Її спеціалісти вам розкажуть, які екскурсії відбуватимуться Придністров’ям, що цікавого можна побачити, де відпочити тощо. Підходьте, знайомтеся, розширюйте світогляд, дізнавайтеся більше про край, у якому ви живете. Нехай вам щастить!», – з такими словами звернулася до учасників події заступник міністра Мінекономрозвитку Наталія Ситкіна.

Огляд торгових майданчиків

Василь Кожан – президент ТПП, разом із колегами навідався до кожного намету, поспілкувався з виробниками, реалізаторами, учасниками ярмарку. У нього знайшлося добре слово для кожного, а люди, своєю чергою, запрошували гостей скуштувати щось смачненьке, пропонували взяти до рук цікаві ексклюзивні вироби, помилуватися ними, ділилися своїми планами на майбутнє, загалом, хотіли показати себе в усій красі.

Наталія Ситкіна не відмовилася випити свіжої водички від виробника – Тираспольського хлібокомбінату, який, крім хлібобулочних і кондитерських виробів, займається виробництвом питної води «Laguna», «Парканська» та напоїв – квасу, «Ло-ло», «Jazz», «Спорт-Актив», «Мохіто» та багатьох інших. На ярмарку підприємство пропонувало розмаїтий асортимент цілющої вологи. Коли ж її вживати, як не тепер.

Гуляє народ

Ярмарок продовжував гудіти, хоча вже не так голосно, як із самого ранку, коли народ снував від одного намету до іншого, поспішаючи все побачити та встигнути купити до настання пекельного полудня. Змучені спекою, зробивши необхідні закупки, люди швиденько поверталися до своїх домівок.

Кілька десятків городян купчилися біля машини Кам’янського консервного заводу. Комірник-лаборант підприємства Євгенія Чебаненко розповіла, що привезла 25 найменувань виробів:

«Ми торгуємо від самого досвіту, люди вже скучили за нашою продукцією, а вона свіжа, смачна і зберігається довго. Подивіться, які гарненькі огірочки, патисони, горошок, квасоля, повидло натуральне (яблучне, сливове), соки фруктові та ягідні. Сподіваємося, що повернемося додому впорожні», – сміється жінка, показуючи рукою на вантажівку з тентом.

Там, дійсно, вже мало чого залишилося. За словами Євгенії Опанасівни, завод працює, поставляє продукцію по всій республіці.

Про Людмилу Бодруг, яка сімнадцятий рік поспіль продовжує справу своїх батьків, добре знають на ринку. «М’ясний хуторок» відомий своїми виробами.

«Наш сімейний бізнес тримається на ринку вже 30 років. Починали наші батьки, а ми підхопили естафету. Звичайно, справа вигідна, досить прибуткова. Готуємо з домашньої сировини, яку закуповуємо в селах. На ярмарках ми є завжди, де б вони не відбувалися. Маємо й постійні точки – на Зеленому ринку нашої столиці та в Бендерах. Не побоюся цього слова, наша справа процвітає. Роботи багато, але вона того варта».

Вироби юної тираспольської підприємниці Ксенії не настільки популярні. Дівчина закінчила перший курс філфаку, а щоб не марнувати час та заробити якусь копійку, придумала собі заняття – виготовляє прикраси для дівчат: браслети, кулони, невеличкі перстні, які вона майструє з чеського бісеру, натуральних каменів, кварцу, і виставляє на ярмарках. Презентація відбулася у травні в Дністровську, де вона вперше ризикнула запропонувати свої наробки. Вірить, що справа її перспективна. Нехай так і буде.

Упродовж всього дня лунала запальна гарна музика, співали місцеві самодіяльні колективи, було весело, по-справжньому ярмарково. Ми залишали Григоріополь, не чекаючи кінця святкової події. Дорогою пригадували цікаві моменти, написати про які вже не вистачило місця в газеті.

Нагадаємо, що проект «Купуй придністровське!» входить до державної програми підтримки та розвитку підприємництва на 2023–2027 роки. Він реалізується Торгово-промисловою палатою разом із Міністерством економічного розвитку та за співпраці з міськими адміністраціями, фінансується Урядом ПМР.


Уляна БОНДАРЧУК.