Живі квіти захисникам РЕСПУБЛІКИ

У Придністров’ї 1 серпня відзначили День пам’яті та скорботи за загиблими й померлими захисниками ПМР.


Пам’ятні заходи провели у всіх містах і районах нашої республіки. У Слободзеї біля Меморіалу Слави відбувся мітинг-реквієм «Жахливий 92-й!». У ньому взяли участь глава держадміністрації району та міста Василь Тищенко, керівники міських і районних установ і організацій, священнослужителі, громадські діячі. Учасники мітингу поклали квіти до пам’ятників захисникам Придністров’я і до могили начальника районного штабу народного ополчення Олександра Гусара. Трохи пізніше квіти до пам’ятників захисникам Придністров’я та могили Олександра Гусара поклали прибулі в Слободзею з діловим візитом Президент ПМР Вадим Красносельський разом з дружиною Світланою, Голова Уряду Олександр Розенберг, перший Президент ПМР Iгор Смирнов, глава Адміністрації Президента Сергій Бєлоус.

Мітинг з нагоди Дня пам’яті та скорботи за загиблими й померлими захисниками ПМР традиційно відбувся на Меморіалі Пам’яті та скорботи в Бендерах. Нагадаємо, що 1 серпня 1992 року одночасно завершилося розведення збройних формувань РМ і ПМР з лінії протистояння, яке поставило крапку в кровопролитті на Дністрі.

Звернення Президента ПМР Вадима Красносельського до учасників мітингу оголосив глава Бендерської держадміністрації Роман Iванченко:

«Ця трагічна сторінка в історії ПМР є нагадуванням про жертви, яких зазнала наша республіка у протиборстві так званій політиці наведення «конституційного ладу». Немає виправдання злочинам молдовських націоналістів, їхньому свавіллю та безчинствам. За 32 роки ніхто з керівництва Молдови так і не попросив вибачення у придністровського народу. Досі злочинців не притягнули до відповідальності. Переконаний, що майбутнє все розставить на свої місця і правда переможе».

У мітингу взяли участь сотні людей: представники держадміністрації, силових структур, громадських організацій, пересічні городяни. Багато з них втратили у війні дорогих, коханих і рідних людей. Голові Союзу захисників Придністров’я м. Бендери Анатолію Булда під час війни було 33 роки віці. Він, як і всі патріоти, пішов захищати Батьківщину від молдовських окупантів. Зізнається: було страшно воювати, втрачати близьких товаришів; війна – чуже явище для нас.
Завершенням пам’ятної події стало покладання квітів до плит меморіалу.

Скорботній даті в Рибниці присвятили акцію «Річка пам’яті». Спортсмени-веслувальники опустили вінки у води Дністра на знак пам’яті про всіх загиблих захисників республіки. Раніше церемонія покладання квітів і мітинг-реквієм відбулися на меморіальному комплексі міста. У ньому взяли участь глава держадміністрації міста і району Віктор Тягай, голова Ради народних депутатів Рибницького району та м. Рибниці Вадим Лозовський, захисники Придністров’я, представники багатьох підприємств та організацій міста, широка громадськість, рибничани.
У Дубоссарах цього дня відбувся хід «Безсмертного полку». Жителі міста з портретами загиблих і померлих захисників Придністров’я стрункою колоною пройшли до Меморіалу Воїнської Слави, де були оголошені імена всіх 156 загиблих захисників. Потім священнослужителі відправили літію за убієнними. На честь мужності, відваги та стійкості героїв пролунав залп із бойової зброї. Учасники церемонії вшанували пам’ять героїв хвилиною мовчання та поклали квіти до гранітних плит комплексу і могил захисників республіки.

На меморіальному комплексі «Скорботна мати» м. Григоріополя відбувся урочистий мітинг-реквієм, присвячений Дню пам’яті та скорботи. У ньому взяли участь глава держадміністрації району та міста Олег Габужа, заступник голови Ради народних депутатів району та міста Султан Савалан-огли Алієв, голова Союзу захисників Придністров’я Григоріопольського району «Центр» Сергій Кутовий, захисники Придністров’я, делегації трудових колективів та громадських організацій, жителі міста і району. Вони вшанували дванадцятеро полеглих земляків у збройному конфлікті 1992 року.

Згадували загиблих і померлих захисників та мирних жителів Придністров’я і в Кам’янці. Рано-вранці керівники району, представники трудових колективів, силових структур і громадських організацій зібралися біля меморіального комплексу на міському кладовищі, щоб віддати данину пам’яті тим, хто ціною власного життя відстояв свободу і незалежність нашої молодої республіки.

Сотні загиблих, тисячі поранених, зламані людські долі залишила після себе війна 1992 року, що спалахнула в перші дні весни в Дубоссарах і до літа охопила все Придністров’я.

Тільки в серпні мир боязко і несміливо увійшов у наші будинки. А його перший день, названий пізніше Днем пам’яті та скорботи, став гірким нагадуванням кожному про ті страшні трагічні події. Про це на мітингу говорили глава держадміністрації Кам’янського району та м. Кам’янка Сергій Сокирка, голова Ради народних депутатів району та міста Олег Бурлака та голова районної Ради ветеранів війни, праці та Збройних сил Віктор Войков.

У бойових діях 1992 року загинуло п’ять уродженців Кам’янського району: Василь Островар, Дорел Паірелі, Iгор Байренко, Володимир Щербатий та Петро Баранов.

Пам’ять загиблих і померлих учасники мітингу вшанували хвилиною мовчання. До меморіального комплексу і до могил Василя Островаря, Дорела Паірелі та Ігоря Байренка поклали квіти.

У місті енергетиків Дністровську цей день також став проявом солідарності та патріотизму. Його керівництво та місцеві жителі поклали квіти до пам’ятника захисникам.

Вічна пам’ять тим, хто віддав свої життя за нашу республіку! Жителі Придністров’я завжди пам’ятатимуть тих, хто завоював для нас мирне небо і відстояв право на вибір свого майбут-нього.

Перший день серпня 1992 року поклав початок новому етапу в житті республіки – життю без війни.


Юрій ТЕЛЕШ.

Фото slobodzeya.gospmr.org