Про альтернативні джерела енергії і не тільки

Під час чергового засідання вищого виконавчого органу влади його учасники обговорили низку важливих питань.


У багатьох країнах сучасного світу використання поновлюваних джерел енергії – один із важливих напрямів розвитку енергетики. Цій проблемі останнім часом керівництво нашої республіки приділяє особливу увагу й активно працює над розширенням подібних ініціатив. Скорочення вуглецевих викидів і розвиток «зеленої» енергетики стає ключовим кроком до забезпечення екологічної безпеки та енергетичної незалежності.

Учасники засідання прийняли рішення щодо переведення земельної ділянки площею 1,7625 га, розташованої у Слободзейському районі, з категорії «землі сільськогосподарського призначення» до категорії «землі промисловості, транспорту, зв’язку, радіомовлення, телебачення, інформатики, енергетики, оборони та іншого призначення».

Пропозиція надійшла від одного зі столичних підприємств. Компанія планує використовувати цю ділянку землі для розміщення фотоелектричної станції потужністю 1 000 кВт, сонячні батареї якої перетворять енергію сонячного світла на електроенергію, накопичуючи її в акумуляторах. Такий спосіб одержання енергії, крім того, що перспективний, то ще й екологічний для Придністров’я.

Комісія, яка 25 червня 2024 р. обстежила земельну ділянку, підтвердила, що територія заросла бур’яном і не використовується в сільськогосподарському виробництві. Тому вирішили перевести ці землі для реалізації проекту будівництва фотоелектричної станції, що також сприятиме підтримці стратегічних цілей республіки щодо розвитку відновлюваних джерел енергії.

Довідково: відновлювальні джерела енергії є навколо нас завдяки сонцю, вітру, воді, відходам і теплу Землі, заповнюються природним чином і практично не виділяють парникових газів або брудних речовин в атмосферу.

Про особливий контроль над раціональним використанням сільгоспземель. Члени Уряду одностайно ухвалили рішення, що стосується примусового припинення права довгострокового користування земельною ділянкою. Вона належала одному з місцевих товариств з обмеженою відповідальністю. 108 га землі в Дубоссарському районі надали компанії на підставі рішення державної адміністрації у 2011 році. За останні два роки організація використовувала цю землю нераціонально та неефективно, виходячи з тих показників, які вона одержувала під час збирання врожаю.

За результатами камеральної* перевірки у квітні 2024 року було виявлено, що врожайність на ділянці знизилася більш ніж на 25 % порівняно з середньостатистичними показниками по району. Зокрема врожайність пшениці озимої у 2023 році була нижчою майже на 61 %, а врожайність соняшника у 2022-му впала на 71 %.

Ці порушення й обумовили вилучення земельної ділянки. Саму компанію притягнули до адміністративної відповідальності за неефективне використання сільськогосподарських угідь. Беручи землю в довгострокове користування, землекористувач повинен дотримуватися вимог, закріплених у Земельному кодексі.

Глава держадміністрації Дубоссарського району Руслан Чабан виступив із пропозицією передати цю ділянку навчальному господарству місцевого індустріального технікуму. Раніше він йому й належав. Територія необхідна освітній установі для підготовки молодих кадрів та закріплення теоретичних знань на практиці.
Міністр сільського господарства та природних ресурсів Олег Ділігул з цього приводу пояснив:

«Після завершення процедур із припинення права, земельна ділянка надійде до Фонду перерозподілу. Усі подані заявки будуть розглянуті. У разі, якщо буде подано дві та більше заявок, рішення виноситиме земельна комісія району».

Довідково: камеральна* податкова перевірка – це перевірка дотримання законодавства про податки та збори на основі податкової декларації та документів, які платник податків самостійно здав до податкової інспекції, а також документів, які є у податкових органів.


Iрина МАСЛОВА.