Що літом родить, те зимою не шкодить

У серпні ми вже насолоджуємося врожаєм ранніх сортів яблук і груш, сливами, що вже дозрівають, пізніми сортами персиків, ремонтантними полуницями та малиною. Віримо, що постійні читачі, користуючись нашими порадами, також збирають гарні плоди на своїх ділянках.


12 серпня – сприятливий час для посадки саджанців із закритою кореневою системою, сійте також овочі та зелень, які ще встигнуть вирости до холодів.

Гарний період для того, щоб поливати рослини. Тільки не робіть це вдень, коли стоїть спекотна погода. Якщо ж ночі вже холодні, тоді поливати рослини краще зранку, щоб не нашкодити їм.

13 серпня. Якщо немає опадів, полийте рослини. Не забудьте розпушити ґрунт після поливу, щоб не утворилася кірка. Заодно можна прорідити густі сходи та видалити бур’яни. Пам’ятайте, що в серпні ночі стають більш прохолодними, тому не варто поливати рослини холодною водою.

Там, де вже зібрали врожай і перекопали ділянку, можна посіяти сидерати. Це можуть бути бобові, фацелія, злакові культури. Вирощування сидератів покращує структуру ґрунту, а після скошування рослини стають природним добривом. Із зібраних ягід і фруктів робіть варення та соки на зиму, консервуйте кабачки, томати, огірки, баклажани.

14 серпня Місяць у знаку Стрільця. Час прекрасно підходить для того, щоб збирати врожай. Копайте картоплю, особливо ранніх і середньостиглих сортів. Просушіть її, переберіть та закладайте для зберігання.

В саду збирайте яблука, груші, виноград. Можна насолоджуватися смаком свіжих плодів або ж робити з них різні заготовки. Збирайте та сушіть лікарські трави, насіння і плоди культур, які бажаєте виростити наступного року.

15 серпня не варто сіяти овочеві культури, хіба що зелень, яка швидко росте. Для вирощування в теплиці або на підвіконні посійте руколу, шпинат, базилік, цибулю на зелень.

16 серпня, коли Місяць переходить у знак Козерога, можна повертатися до більш активних робіт на ділянці. Адже вважається, що тепер можна виконувати фактично будь-які агрозаходи. Знову поливайте рослини, приділіть час квітам, декоративним і плодовим кущам і деревам. Поливайте рослини нехолодною водою вранці або ввечері, якщо погода спекотна. Коли ж пасмурно, поливати можна і вдень. Враховуйте також, що перед збиранням урожаю деякі культури поливати не рекомендується.

17 серпня під знаком Козерога можна садити саджанці багаторічних культур. Тільки вибирайте з закритою кореневою системою. Такі екземпляри добре приймуться і будуть повноцінно розвиватися та довгі роки давати рясний врожай. Тільки підберіть для культури відповідне місце на ділянці, щоб не було протягів та тіні від крон інших дерев або приміщень. Необхідно також удобрити посадкову яму.

Посійте редиску, зелень, цибулю на перо, салат. Ці скоростиглі культури ще встигнуть віддати врожай. Якщо ночі вже холодні, краще спорудити для рослин укриття.

18 серпня. Водолій вважається неродючим знаком. Не рекомендується сіяти будь-які овочі або садити багаторічні культури, тому що вони будуть погано рости, урожай також не порадує вас. Поливати рослини та підживлювати їх тепер не рекомендується. Тому ви можете цей день просто відпочити, присвятити його домашнім справам.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.