Наполегливим навчанням гриземо граніт наук

Наша газета вже писала про те, що у головному виші Придністров’я – ПДУ ім. Т. Г. Шевченка – вже розпочалася вступна кампанія 2024 року. Нині вона у самому розпалі. Документи приймали до 20 липня, а вступні іспити складали з 25 по 27 липня.


Однак на цьому вступна кампанія 2024 року не закінчилася. Також планується провести додатковий набір студентів. Він розпочнеться 12 серпня і триватиме до 21 серпня. Усього ПДУ ім. Т. Г. Шевченка цього року прийме 4,5 тисячі студентів, зокрема на бюджетній основі у 2024 році буде виділено 1 520 місць (для порівняння уточнюємо: минулого року їх було трохи менше – 1 449).

Ми поцікавилися у секретаря приймальної комісії держуніверситету Марини Мякініної:

«Якщо абітурієнт не пройшов за конкурсом на бюджетну основу, чи можна буде йому навчатися на договірній основі?» «Так, безумовно, таке буде можливе, – відповіла вона. – Абітурієнти, які не витримали конкурсу для зарахування на бюджет, рішенням приймальної комісії можуть бути рекомендовані для зарахування до університету на договірній (платній) основі навчання».

Крім того, під час додаткового набору вступити до ПДУ можна буде взагалі без вступних іспитів. Вас зарахують на підставі оцінок з атестату про середню освіту. Головна особливість додаткового набору 2024 року полягає в тому, що абітурієнт може бути зарахований лише на договірну (платну) форму навчання. На запитання, на які напрями підготовки будуть виділені місця для вступу без іспитів у ході додаткового набору, секретар приймальної комісії дала нам чітку відповідь:

«Такі місця будуть майже на всіх факультетах, на всіх напрямках підготовки. На філфаку, наприклад, це буде, як завжди, журналістика та медіакомунікації. В Бендерському політехнічному – практично усі напрями підготовки. На аграрно-технологічному факультеті – агрономія та агробізнес. На факультеті фізичної культури та спорту – усі напрями підготовки. На факультеті педагогіки та психології також будуть усі напрями підготовки. Такий підхід налаштовує на позитив».

Більш вичерпну інформацію про додатковий набір та вступ до університету без іспитів абітурієнти можуть дізнатися на сайті ПДУ (http://spsu.ru/education/) або телефонами у прий-
мальної комісії:
+373 (533) 79-505 в Тирасполі;
+373 (552) 6-09-63 в Бендерах;
+373 (555) 4-30-09 в Рибниці.

Скільки ж коштує навчання у ПДУ? Тарифи на послуги головного державного вишу Придністров’я встановлені Постановою Уряду ПМР. Рейтинг найдорожчих факультетів університету у 2024 році очолює медичний. За один рік навчання на договірній основі студенту доведеться викласти:
– у напрямку підготовки «Стоматологія» – 16 044 рублів;
– за іншими медичними спеціальностями – 12 756 рублів.

У потилицю медичному факультетові дихають економічний та інженерно-технічний:
– 12 756 рублів (очна форма навчання), 6 378 рублів (очно-заочна форма).

Найдешевші (непрестижні) спеціальності – «Вищі педагогічні»: – 9 170 рублів (очна форма навчання), – 4 585 рублів (очно-заочна форма).

Отже, шановні абітурієнти, неухильно дотримуйтеся заповіту поета-футуриста, лідера літературної групи «ЛЕФ» Сергія Третьякова, який в одному зі своїх віршів першим написав: «Наполегливим навчанням гриземо граніт наук».

Так-так, саме він і саме першим, а не Лев Троцький на V з’їзді комсомолу у 1922 році, якому приписують фразу: «Вчіться, гризіть молодими зубами граніт науки».


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото yandex.ru