ПІДПРИЄМНИЦТВО з економічним ефектом

Уряд Придністровської Молдавської Республіки приділяє багато уваги формуванню сприятливого підприємницького клімату і створенню позитивного образу підприємців у нашій республіці.


Економічний ефект від їхньої діяльності оцінюється з точки зору внеску в економіку республіки, підвищення якості та конкурентоспроможності вироблених товарів і послуг, якнайширшого діапазону діяльності суб’єктів малого, середнього і великого підприємництва.

Розвиток та підтримка його є одним із пріоритетів політики нашої держави. Відчутний внесок у виконання поставлених щодо цього завдань робить Торгово-промислова палата (ТПП) ПМР, яка успішно реалізує два важливих проекти: «Функціонування бізнес-школи» та «Купуй придністровське!».

Звернемо увагу сьогодні на бізнес-школу. У межах курсу «Основи створення власного бізнесу» слухачі з Рибниці зустрілися з двома успішними підприємницями, випускницями бізнес-школи ТПП – Оленою Березовською та Наталією Зубко, кожна з яких пройшла шлях від учениці до власниці приватного бізнесу. Вони поділилися своїми історіями, досвідом та порадами.

У місті Бендери бізнес-школа теж організувала такий курс. Лекцію читав кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки та менеджменту ПДУ ім. Т. Г. Шевченка О. Iонку. Педагогічний стаж Олега Юрійовича у вищих навчальних закладах перевищує 15 років, він має також значний практичний досвід роботи в галузі маркетингу та зовнішньоторговельної діяльності на підприємствах. Лектор підкреслив важливість цієї діяльності як ключового елемента успішного бізнесу і визначив її цілі: створення та підтримка попиту на продукцію чи послуги компанії, а також задоволення потреб та очікувань клієнтів.

Головними завдання маркетингу він назвав аналіз ринку, визначення цільової аудиторії, розробку маркетингової стратегії й плану, а також контроль і оцінку результатів маркетингової діяльності.

Зупинився Олег Юрійович і на глибокому аналізі ринку, щоб можна було визначити цільову аудиторію і цінності пропонованого продукту. Він акцентував і значущість вивчення конкурентного оточення, аналізу його сильних і слабких сторін. Такі дослідження, за словами фахівця, допомагають підприємствам розробляти ефективні стратегії та визначати свої конкурентні переваги.

Тема ціноутворення викликала особливий інтерес у слухачів. Олег Юрійович розповів про різні стратегії й методи формування цін на продукцію, наголосив, що правильне ціноутворення – це баланс між доступністю для клієнта і забезпеченням прибутку для компанії.

Щодо планування збуту продукції та методів її розподілу лектор зупинився на методах, які допомагають оптимізувати процес збуту та підвищити його рентабельність. Олег Юрійович розповів також про залучення покупців і клієнтів, про моделі просування товарів, комунікації та рекламу, а також про використання соціальних мереж. За його словами, вони відіграють важливу роль у маркетингових кампаніях, дозволяючи їм ефективно взаємодіяти з цільовою аудиторією.

Проект «Функціонування бізнес-школи» передбачає також заходи для вже працюючих підприємців і керівників підприємств. Уже готуються семінари та тренінги з різних напрямків, актуальних для придністровського бізнесу.


Роман ПЕТРИКIВ.

Фото:  yandex.ru.