Велика реконструкція ПДУ обертів не зменшує

З ініціативи Президента Вадима Красносельського ПДУ імені Т. Г. Шевченка 2020 року внесли до програми Фонду капітальних вкладень (ФКВ). Грандіозна реконструкція головного вишу держави розпочалася з ремонтних робіт у корпусі «А». На той час закладу вже виповнився 91 рік, і понад 30 років він не знав не тільки капітального, а й просто серйозного поточного ремонту.


■ «Головна і наша спільна мета всіх цих робіт – зробити університет новим, сучасним, адже він посідає в житті республіки серйозне місце. Це не просто кузня кадрів, де створюють резерв для всіх міністерств, відомств, виробництв і організацій. Це ще й центр усіх наукових розробок, які застосовуються в різних галузях народного господарства», – наголосив ректор держуніверситету Владислав Соколов.

Настала черга у 2023 році реставрувати корпус «Б» – найстарішу будівлю ПДУ, на два роки старшу за головний корпус. Саме тут 101 рік тому почав працювати Тираспольський педінститут. Однак капітального ремонту ця споруда теж не знала. На сьогодні ремонтні роботи тут повністю завершені, а про те, якою постала вона перед студентами та викладачами, в інтерв’ю кореспонденту газети розповів проректор з економічної діяльності та стратегічного розвитку Сергій Погорлецький.

Як і планувалося, у 2023 році здійснили повний ремонт, часткову реконструкцію, заміну інженерних комунікацій (теплопостачання, енергозабезпечення, водопостачання та водовідведення), а також оновили меблі та навчальне обладнання). Коштом ФКП переобладнано 14 лабораторій та 6 комп’ютерних класів. Тепер тут можуть одночасно навчатися 960 студентів і школярів.

– Сергію Павловичу, в чому полягають особливості нинішнього ремонту?

– Головна його особливість у тому, що ніколи ще так масштабно і продумано до реконструкції нашого вишу не ставилися. По-перше, з ініціативи Президента університет внесли до програми ФКВ. По-друге, роботи спланували й розписали на п’ять років. По-третє, фінанси вирішили не економити, а по-четверте, у Верховній Раді ухвалили відповідний закон. Причому реконструкція та ремонт (екстер’єр та інтер’єри, дизайн, оформлення стель, стін, підлог, навчальні меблі та обладнання) витримуються в одному стилі. Дизайнери попрацювали добре, на совість.

– Чи з’явилося щось нове після здачі в експлуатацію корпусу «Б»? Чи впізнають його студенти?

– По суті, від історичного корпусу «Б» залишилася тільки коробка. Все інше – повністю оновлене, зокрема й обладнання. Перш за все, поміж нового слід назвати IT-центр «Квантум». Це своєрідний інноваційний майданчик не тільки для університету, а також і для всього Придністров’я. У «Квантума» кілька профілів і відділів. Вони відтворюють найважливіші напрямки сучасних IT. Поруч розташований хайтек-цех. Тут встановлені осцилографи, мініатюрні верстати (фрезерний, токарний і свердлильний), є паяльні станції. У хайтек-центрі відпрацьовуватимуть на практиці знання з електротехніки, а на 3D-принтерах вчитимуться створювати об’ємні моделі. У цьому ж блоці є школа робототехніки, де учнів знайомлять з основами робототехніки, навчають писати програми для роботів.

У корпусі «Б» відповідно до вимог часу обладнані Зоологічний і Геолого-мінералогічний музеї. Сердолік, кварц, апатит, доломіт, азурит, лімоніт, мармур, бітум, кварц, антрацит, смарагд, пірит, гіпс, топаз, аметист – це лише мала часточка експонатів, представлених у Геолого-мінералогічному музеї. Зоологічний музей теж не менш багатий. За склом у вітринах виставлені ентомологічні експонати, зразки жителів морських глибин, тварини та птахи, здебільшого – представники місцевої фауни.

Нарешті, в цьому ж будинку помітно оновлені й осучаснені ресурсний центр, планетарій та обсерваторія. В університеті вже жартують, що за кілька років тут, у корпусі «Б», почнуть виготовляти власні дрони, а реальні можливості для цього є.

Сергій Погорлецький розповів, що біля корпусу «Б» побудують фонтан. Раніше він там і був розташований, але ще за радянських часів його засипали. Однак нині прийняли рішення колишній фонтан розкрити й відновити. За проектом у його центрі планується встановити скульптуру. Яку конкретно, поки що не вирішили. Свої варіанти всі охочі зможуть представляти на конкурс, про який буде оголошено найближчим часом. Переможний проект буде втілений у життя.

У поточному 2024 році розпочалися ремонт і реставрація корпусу «В». Тепер там роботи у самому розпалі. На черзі – студентське містечко, будівлі економічного та інженерно-технічного факультетів. Про завершення робіт з реорганізації названих об’єктів ми також інформуватимемо наших читачів.


Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото: spsu.ru.