Порушників виявляють дрони

Напевно, мало хто з придністровців знає, що з лютого 2024 року контроль за дотриманням правил дорожнього руху (ПДР), крім співробітників ДАI, здійснюють безпілотні літальні апарати (БПЛА) або дрони. У перекладі з англійської слово drone означає «трутень» (бджолиний самець, що не виконує ніякої роботи). Термін застосовується до БПЛА через їхнє дзижчання.


На сьогодні дрони набули якнайширшого застосування. Це не тільки ведення бойових дій, про що більшість наших читачів, напевно знає, а ще й сільське господарство, фото- і кінозйомка, археологія, геологорозвідка, будівництво, дослідження флори й фауни тощо. Є дрон-пожежник, дрон-рятувальник, дрон-листоноша, дрон-лікар, дрон-кур’єр. Тепер-от у Придністров’ї з’явився і дрон-даішник.

Перший безпілотний даішник запустили 20 лютого на виїзді зі столиці у бік Бендер. У результаті зафіксували 7 порушників. Патрулювання на великій висоті дає змогу легко визначити автомобіль і місце порушення, простежити маршрут машини аж до її зупинки інспектором ДПС. Усі дані про порушника без зволікання передає оператор безпілотника. У ДАІ відразу зрозуміли: така форма несення служби дуже дисциплінує всіх на дорозі.

З 29 липня по 4 серпня працівники ДАІ у чергових рейдах з використанням безпілотників зафіксували 35 порушень правил дорожнього руху. За виїзд на зустрічну смугу до відповідальності притягнули 14 водіїв. Відповідно до Кодексу ПМР про адміністративні правопорушення їм загрожує штраф у розмірі 552 рублі або позбавлення прав водія на термін до трьох місяців. Ще двоє водіїв відповідатимуть за те, що не поступилися дорогою пішоходам або іншим учасникам руху. Кожен порушник заплатить штраф у розмірі 184 рублі. За недотримання дорожньої розмітки на 13 водіїв накладено штраф у розмірі 92 рублі.

Трьох водіїв притягнули до адміністративної відповідальності за керування транспортним засобом з неполадками, двох – за порушення правил перевезення пасажирів, ще одного – за непристебнутий ремінь безпеки. Тепер подібні рейди з використанням квадрокоптерів проводяться щомісяця.


Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото mvdpmr.org