Профілактична операція «Пасажир»

Міністерство внутрішніх справ Придністров’я в липні оголосило профілактичну операцію «Пасажир». Державтоінспекція перевіряла транспортні підприємства, що здійснюють регулярні перевезення людей, і контролювали роботу пасажирського транспорту на дорогах.


Йдеться не тільки про громадський транспорт, а й про дотримання правил під час перевезення людей, які стоять у салонах маршрутних таксі. Особлива увага приділялася дотриманню правил перевезення дітей. Коротко підіб’ємо підсумки цієї важливої операції.

Було зафіксовано 901 порушення правил дорожнього руху. Виявили 125 фактів порушень правил перевезення пасажирів. Співробітники ДАІ зареєстрували 7 фактів керування авто водіями у стані алкогольного сп’яніння, 11 – керування транспортом громадянами, які не мають прав водія. За порушення правил використання ременів безпеки, правил посадки та висадки з транспортного засобу до адміністративної відповідальності, згідно з Кодексом ПМР про адміністративні правопорушення, 86 придністровців понесли покарання, зокрема 15 пасажирів. Кожен із них заплатив штраф у розмірі 92 рублів.

Під час операції було виявлено 48 водіїв, які керували несправними транспортними засобами. Двоє з них дозволили собі свідомо сісти за кермо автомобіля з зіпсованою гальмівною системою. Також до адміністративної відповідальності притягнули 75 водіїв, які керували транспортом, що не пройшов державний технічний огляд, і п’ять водіїв, які не пройшли медичний огляд.

За технічні несправності винесено 10 постанов про покарання водіїв. Ще однією постановою оголошено догану механіку з випуску, який допустив експлуатацію автомобіля з виявленими недоліками. Йому належить заплатити штраф 276 рублів.

Державтоінспектори нагадували не тільки водіям, а й пасажирам: щоб знизити ризик важких травм у дорожньо-транспортних пригодах, необхідно використовувати ремені безпеки.
За 6 місяців 2024 року в аваріях постраждали 68 осіб, 16 з яких були пасажирами транспорту, 9 – не були пристебнуті. Травми дістали 11 дітей, водночас у п’яти випадках не використовувалися спеціальні дитячі захисні пристрої.
З метою усунення цих порушень усім учасникам дорожнього руху вручалися пам’ятки.


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото mvdpmr.org