Про житло, матеріально-технічну базу медустанов

Ці та багато інших питань обговорили урядовці під час чергового засідання вищого виконавчого органу влади.


Зокрема, йшлося про внесення змін до Положення про порядок придбання та передачі державними адміністраціями міст (районів) у 2022–2027 роках житлових приміщень, квартир або житлових будинків для дітей-сиріт, та дітей, які залишилися без піклування батьків.

Комісія під час перевірки зобов’язана відобразити відомості про санітарний стан квартири або житлового будинку, наявність і стан комунікацій (електро-, газо- і теплопостачання), наявність та перелік санітарно-технічного обладнання, а також висновок про придатність або непридатність житлового приміщення (квартири) або житлового будинку для проживання.

Лише коли житлове приміщення відповідатиме всім необхідним вимогам, його готуватимуть для подальшої передачі особі, яка перебуває в черзі на його одержання.

Документ також передбачає збільшення терміну передачі житла новому власнику з 15 до 20 робочих днів від дати державної реєстрації права переходу квартири або будинку в держвласність.

Про субсидії: розширено категорії громадян, які можуть одержати держпідтримку у придбанні житла. Уряд змінив Положення про видачу кредитів молодим сім’ям. Тепер ним зможуть скористатися атестовані співробітники Слідчого комітету; працівники органів прокуратури, які мають класні чини або військові звання. Якщо зазначені особи змінять посаду або звання після отримання субсидії, це не стане приводом для припинення її виплати.

Зміни для співробітників Слідчого комітету набули чинності з 1 липня поточного року, тоді як для працівників органів прокуратури нові правила наберуть чинності з 1 січня 2025 року.
Про матеріально-технічну базу лікувальних закладів. Під час засідання заступник міністра охорони здоров’я Світлана Долганова представила оновлену програму модернізації матеріально-технічної бази системи охорони здоров’я.

Вона нагадала, що сучасна техніка значно підвищує якість діагностики та лікування, дозволяє виявляти захворювання на ранніх стадіях та проводити ефективні лікувальні та профілактичні процедури. Це скорочує час на реабілітацію пацієнтів, зменшує ризик ускладнень та прискорює процес їх відновлення.

На зекономлені раніше бюджетні кошти в сумі понад 800 тис. рублів можна закупити нове обладнання для деяких лікарень республіки. Наприклад, придбати для оснащення Кам’янської центральної районної лікарні ендоскопічну стійку для гастроскопії. Частину цих коштів буде використано для придбання апарату ультразвукової діагностики для Бендерського центру матері та дитини.

Нове обладнання покращить діагностику та лікування, скоротить час реабілітації пацієнтів та підвищить рівень здоров’я населення.
«Людина року – 2024». Уряд затвердив ключові положення проведення традиційного конкурсу, що відбудеться цього року. Він пройде у чотири етапи за 10 номінаціями, у трьох із них республіканська комісія зможе обрати до трьох переможців: «Новація та модернізація», «Добра справа» і «Трудова доблесть».

Окрім нагрудного знака та диплому про присвоєння почесного звання, лауреати конкурсу отримають матеріальне заохочення.
Учасники засідання обговорили експортне регуляторне мито на нерубану деревину.

Його розмір становитиме 0,01 долара США за кілограм деревини паливної у вигляді колод, полін, гілок тощо. Застосовувати мито почнуть з 15 серпня до 31 грудня 2024 року включно.
Нині на цей вид палива діє сезонне експортне мито, проте його можна застосовувати тільки нетривалий час. Воно стягується з 17 лютого до 14 серпня 2024 року. Ситуація, що склалася, вимагає посиленого контролю над вивезенням деревини, тому Уряд затвердив регуляторне мито як механізм захисту інтересів держави.


Iрина МАСЛОВА.