Майбутні зірки вітчизняного спорту

У Дубоссарах відбувся турнір з важкої атлетики. Його організатор – Союз ветеранів Республіканської гвардії.


Про історію проведення змагань розповів Віктор Катареу:

■ «Кілька років тому до нас звернулися молоді чоловіки та юнаки з проханням знайти приміщення для активних занять спортом. Завдяки підтримці Президента Вадима Красносельського, глави державної адміністрації Дубоссарського района та м. Дубоссари Руслана Чабана приміщення було знайдене, закупили необхідний спортивний інвентар. Уже другий рік проводимо змагання з важкої атлетики. Його учасниками є вихованці спортивного клубу «Гвардеец», який належить до складу нашої організації».

Віктор Григорович зазначив, що за підсумками змагань перші місця у своїх категоріях посіли Роман Баркар та Дмитро Миронченко, на другому місці – Едуард Бичков та Данило Потилков, на третьому – Матвій Сербін, Володимир Висоцький.

Усі переможці були відзначені кубками та медалями.

Чим усе ж таки привабила юних спортсменів важка атлетика? Роман Баркар розповів про її переваги:

■ «Регулярні тренування покращують склад тіла: збільшують кількість сухої м’язової маси та знижують відсоток жиру. Вони також підвищують рівень тестостерону у плазмі крові, що допомагає нарощувати м’язи. Цей спорт не передбачає утворення сильних м’язів. Навпаки, маючи високі силові показники, багато важкоатлетів залишаються стрункими та «сухими». Звичайно, зустрічаються і спортсмени з великим відсотком жиру, але, як правило, вони спеціально набирають його, щоб потрапити до потрібної вагової категорії».

Дмитро Миронченко додав, що у важкій атлетиці потрібно не тільки «взяти» вагу штанги, але й зробити це максимально швидко. Рухаючись повільно, вам не вдасться здійснити гарний підрив і не встигнете пірнути під штангу, поки вона перебуває в польоті. Тому заняття важкою атлетикою розвинуть не тільки силу, а й потужність – здатність докласти максимальної сили за мінімальний час. І це буде помітно не лише на помості, а також в інших видах активності. Ви швидше бігатимете і вище стрибатимете, ваші м’язи почнуть краще реагувати на сигнали мозку і включатимуть саме стільки м’язових волокон, скільки потрібно для виконання завдання.

Віктор Катареу зазначив, що допомагає покращити спортивні результати вихованцям клубу «Гвардеец» їхній тренер з важкої атлетики Iлля Кирилов. Наставник поділився деякими таємницями з підготовки юних атлетів:

■ «Я стараюся ставитися до них із розумінням, і мені дуже подобається спілкуватися з ними. Вони розповідають про свої захоплення, діляться своїми інтересами та проблемами, я все це з задоволенням слухаю та даю поради. З дітьми цікаво, бо вони швидко розвиваються. Я бачу, як заняття дають результат, і не тільки у фізичному розвитку. Діти стають упевненішими в собі, почуваються сильнішими, зокрема морально. Попри ще один популярний стереотип, у секції тренуються і дівчатка. Вони також активно працюють у залі».

За словами Іллі Кирилова, він не ставить собі за мету зробити з кожного вихованця чемпіона. Свого часу діти самі починають йти до цього, якщо мають інтерес і здібності. Тому головне завдання занять – зробити вихованців фізично розвиненими та здоровими.


Віталій МАЛЬОВНИЧИЙ.

Фото: dubossary.ru.