Придністровці обирають здоровий спосіб життя

Нещодавно в республіці відбулася низка спортивних заходів, що об’єднали всіх прихильників ЗСЖ. Деякі з них організувала Ліга спорту і туризму «Hi-Trail» на чолі з Iорем Боагієм.


Захопливими, емоційними та видовищними виявилися змагання з плавання на відкритій воді та бігу пересіченою місцевістю «Swim Run – 2024» на Гоянському водосховищі Дубоссарського району. За словами Ігоря Боагія, Swim Run – новий вид спорту, що виник у Швеції 2006 року. Він є різновидом комбінованої гонки з плавального та бігового етапів без проходження транзитної зони. Основна умова участі в перегонах: учасник долає дистанцію від старту до фінішу екіпірований у спеціальний одяг, який не можна поміняти або зняти упродовж змагання, інакше його дискваліфікують. Приваблює цей вид спорту складністю та екстремальністю.

З-поміж 50 учасників із ПМР та Молдови виявляли найкращого в різних вікових категоріях на чотирьох дистанціях: від 960 м до 10 км 890 м.

Одним із переможців змагань на дистанції 3 630 м став тренер-викладач із веслування Григоріопольської спортивної школи Вадим Марковський. Він поділився емоціями від перемоги та участі в такому важливому старті:

■ «Про проведення «Swim Run – 2024» дізнався в мережі Інтернет. Минулого року теж брав участь у цих стартах. Цього разу не ставив перед собою жодних завдань. Моя мета – перевірити себе у змаганнях з сильними суперниками. Постійно підтримую власну фізичну форму в належному спортивному стані. Тренування з бігу, плавання та веслування цьому сприяють. У планах на майбутнє – подальша участь у «Hi-Trail».

Наступним етапом для любителів ЗСЖ стали змагання з акватлону «Кубок Дністра». Учасники плавали на дистанціях 500, 1 500 та 2 000 м, а потім бігли на дистанціях від 1 500 до 9 600 м. Загалом у цих стартах взяло участь понад 30 спортсменів із ПМР та Молдови.

Ігор Боагій розповів про привабливість акватлону для любителів ЗСЖ:

■ «Він є одним із видів триатлону, коли учасник долає перший довгий біговий етап, другий етап – плавання, третій – ще один короткий біговий етап. Це хороша можливість для розвитку фізичних і функціональних рис. У ньому рекомендується брати участь спортсменам будь-якого віку. Вони обирають дистанцію за власним бажанням: коротку, середню або довгу. Намагаємося, щоб змагання були різноманітними. Учасникам і вболівальникам має бути цікаво».

За підсумком змагань переможцями стали Олег Романенко та Наталія Павлова з Молдови.

Завершив низку спортивних заходів турнір на відкритій воді «Dubossary Swim». У ньому взяли участь понад 40 спортсменів, які змагалися на дистанціях 500, 1 500, 3 000 та 4 500 м.

Кращою на дистанції 1 500 м стала тираспольчанка Аріна Васалата. Вона поділилася емоціями від участі у змаганнях:

■ «Тренування з плавання я відвідую ще з дитинства. У запливах «Hi-trail» беру участь із 2021 року. Долала різні дистанції. Звичайно, задоволена перемогою. На жаль, не вдалося покращити свій особистий рекорд. Сподіваюся, що в наступних стартах у Дністровську (у вересні) мені це вдасться».

За словами Аріни, під час тренувань працюють майже всі групи м’язів. На які з них припадає більше навантаження – залежить від обраного стилю. Наприклад, якщо плавати брасом, то тренуються стегна, сідниці, ікри. Кроль – це баланс і навантаження. Вони розподіляються поступово. Залежно від цього, можна використовувати в процесі заняття різні стилі, щоб рівномірно впливати на свій організм.

Нагадаємо: плавання розвиває грудну клітку та легені. Плавці добре бігають на довгі дистанції та легко можуть справитися з кросом і не задихнутися. Плавання – це профілактика пневмонії та непоганий спосіб відновлення після коронавірусу. Адже легені постійно тренуються. Отже, вони можуть протистояти хворобам.

На дистанції 4 500 м найкращий результат показала Тамара Басунова. Вона розповіла про свої досягнення у плаванні:

■ «Кілька років тому зовсім не вміла плавати, лише трималася на воді. Пішла в басейн, відвідувала індивідуальні заняття з тренером. З часом вирішила брати участь у стартах «Hi-Trail». Я передбачала, що можу перемогти, тому що була впевнена у власних силах. Таку дистанцію на відкритій воді я плила вперше».

Тамара зазначила, що жінок найбільше турбує проблема ожиріння (підвищеної маси тіла). Басейн допомагає її розв’язати. Результат буде помітний уже після перших тренувань.

■ «Навіть струнким дівчатам рекомендується ходити на плавання, тому що воно сприяє не лише схудненню, а й дає можливість утримувати вагу в потрібному діапазоні. Скинути зайві кілограми – не так уже й складно. М’язова ж маса зростає. Її теж можна регулювати», – сказала чемпіонка «Dubossary Swim».

Усім переможцям і призерам змагань вручили медалі та грамоти.

Ігор Боагій зазначив, що сподівається на подальше збільшення кількості учасників на стартах, які організує Ліга спорту і туризму «Hi-Trail». Зокрема Вадим Марковський, Аріна Васалата, Тамара Басунова відзначили ентузіазм та організаторські здібності Ігоря Васильовича, який допомагає всім охочим (від Дністровська до Кам’янки) долучитися до здорового способу життя і водночас насолодитися красою рідного краю.


Володимир ДАНИЛОВ. 

Фото Iгоря БОАГIЯ.