«Відкритий мікрофон» запрошує

Берег Лебединого озера в Катерининському парку столиці вечором 2 серпня став центром тяжіння для шанувальників рок-музики. Iмпровізована сцена на пірсі була відкрита для учасників 13-го концерту, що відбувся в межах третього сезону проекту «Відкритий мікрофон».


Молоді музиканти виконували інструментальні композиції та вокальні партії наживо. Звучання синтезатора, акустичних гітар і ударної установки, що лунало алеями парку, приваблювало гостей: вони стояли біля самої сцени й амфітеатром розсідалися на траві. Поміж слухачів живого року були солідні бабусі, які захоплювалися модним музичним напрямком у роки своєї молодості, дідусі з онуками та постійні слухачі – підлітки, які знають багатьох учасників проекту і все про них. Вони вигукували їхні імена, гасла підтримки та відданості своїм кумирам. На футболках підлітків-фанатів красувалися логотипи улюблених рок-груп, самі вони відрізнялися кольоровими пасмами волосся, незвичайними прикрасами та наявністю супутниці – гітари.

На думку молодих прихильників року, цей музичний напрямок допомагає виражати будь-які емоції та почуття, тому так довго залишається популярним. Упродовж кількох годин виступило 17 учасників: солісти та групи. Пролунали хіти популярних груп («Nautilus Pompilius», «Nirvana», «Кино», «Ария»), а також відомих рок-музикантів, таких як Віктор Цой і Земфіра. Їхні композиції не нові, проте підкорюють музикантів-початківців своїм змістом, доступністю для розуміння і виконання, є досі актуальними, бо виражають спільні в усі часи проблеми молоді: міжособистісні стосунки, інтимні почуття дружби, першого і не завжди взаємного кохання, піднесення й розчарування, успіху та поразки, нерозуміння і любові.

Виконувач обов’язків керівника представництва Росспівробітництва Артем Науменков зазначив:

■ «За три сезони проекту «Відкритий мікрофон» покращилася якість виступів. Є гурти, для яких рок-сцена стала прем’єрним майданчиком. Тепер ці музиканти виступають і в інших місцях Придністров’я. У цьому і є цінність та унікальність проекту. Сьогодні в концертному залі просто неба аншлаг! Отже, мета проекту досягнута: молодь вважає його стартовим майданчиком і ресурсом, який виявляє, підтримує, направляє, допомагає розвинути талант і здібності».

Прикладом такого позитивного досвіду є народження кавер-групи «The carpets». На їхню думку, виступ перед відкритим мікрофоном був єдиним доступним варіантом, щоб спробувати себе на сцені. Тепер вони вже постійні учасники рок-концертів.

Організатори проекту дбають про зростання аудиторії шанувальників музичного напрямку. В інтерактивних паузах ведучі пропонували глядачам запитання про напрямки року, популярних його представників, про назви та учасників місцевих гуртів. Переможців міні-вікторин за правильні відповіді нагороджували фірмовими чашками.

До речі, з-поміж 17 виконавців, що залучилися до участі в концерті, справедливо було б відзначити кращих. Другим номером з піснею «Беспечный ангел» групи «Ария» виступив Лев Смертін (на фото). Підліток вразив вільною поведінкою на сцені, розумінням і свідомою передачею змісту композиції, а також красою і силою голосу. Глядачі заслужено нагородили його бурхливими оплесками та вигуками «Браво!».

Активна учасниця проекту Наталія Тиханська представила композицію Земфіри «Брызги», за яку автора вважають основоположницею й обличчям жіночого року в Росії. Досить дружньо публіка сприйняла виступ Тимура Садовського, який упевнено володіє музичним інструментом і сильним голосом. Композицією «Я свободен» співаку вдалося транслювати слухачам свої почуття і настрій.

■ «Рок здатний передати будь-які емоції. Його можна співати, коли тобі сумно і коли весело. У ньому можна невинно похуліганити. Це досить багатогранна музика», – зазначив один із братів Лавриненків.

Семен і Максим – викладачі держінституту мистецтв – також виступили на вільній сцені. Хітами з репертуару групи «Браво» («17.45» і «Ветер знает») вони підтримали проект. Надзвичайно тепло приймала публіка популярні гурт «Du blin» та кавер-групу «Антидепрессанты». Професійність і досвід, уміння знайти шлях до сердець любителів музики, а також правильно обраний репертуар забезпечили їм успіх.

Концерт завершився захопливим і пам’ятним моментом: усі пожертвування глядачів «золотим дощем пролилися» на групу «Увидимся следующим летом». Однак справжньою нагородою для кожного виконавця є підтримка та увага шанувальників, так само закоханих у музику.


Олена СТЕФАНЮК. 

Фото Дарини КУЛАКОВОЇ.