З глибини віків, або Щоб німі свідки історії заговорили

Iсторія невідомих епох відтворюється на основі археологічних досліджень, які дають змогу вивчати її за матеріальними залишками діяльності людей і предметів (артефактів), знайдених під час розкопок.


З ініціативи Президента Вадима Красносельського в Придністров’ї 15 серпня відзначають ще одне професійне свято – День археолога, оскільки для його жителів важливо знати про давній побут і культуру людей, що жили на цій території в давні часи. Досягнення придністровських археологів – предмет особливої гордості. Їхні знахідки суттєво доповнюють історичні знання, вони є вагомим внеском у формування позитивного іміджу держави, сприяють підвищенню інтересу до історії краю, до культури й традицій народів.

Напередодні завершився польовий сезон дослідників і керівник НДЛ «Археологія», доктор історичних наук Віталій Синика розповів про його перебіг та підсумки.

– Віталію Степановичу, за яким принципом були визначені об’єкти для розкопок?

– Співробітники лабораторії працювали в селах Малаєшти та Бичок Григоріопольського району, а також у Коротному, в Слободзейському районі. Всього на п’ятьох археологічних пам’ятниках. Обираємо ж їх за таким принципом: що більше він поруйнований, то швидше треба організовувати його дослідження, щоб не втратити взагалі. У с. Малаєшти якраз і є такий об’єкт, що найбільше постраждав через сільськогосподарську діяльність. Отже, розкопки для нього як рятувальний засіб.

У цьому кургані знайдено 18 поховань, що належать до раннього, середнього та пізнього бронзового віків, раннього залізного віку та епохи Середньовіччя. Для наших курганів характерне нашарування різних часових періодів.

– Що пощастило роздобути й наскільки вдалим і значущим є результат нинішнього сезону?

– Будь-яка нова інформація дозволяє розкрити цивілізаційні засади розвитку Придністров’я, знахідки є важливими та значущими для реконструкції історії краю в стародавні часи та Середньовіччі.

– Які конкретні аспекти в історії розвитку наших територій ці знахідки допоможуть вивчити, уточнити чи конкретизувати?

– Досить різноманітні й різнобічні, наприклад, економічні (можемо дізнатися, чим займалися наші попередники, що вирощували, чим харчувалися), які традиції в них були (зокрема похоронні), які відносини складалися у них з сусідніми племенами та народами.

У кургані с. Бичок виявлене поховання середнього бронзового віку, яке належить до інгульської катакомбної культури, знайдений багато орнаментований ліпний керамічний глечик. Випалена посудина очевидно містила обрядову їжу для померлого.

Два скіфських кургани були безжально пограбовані, проте знахідки свідчать, що їх з упевненістю можна віднести саме до другої половини ІІІ ст. до н. е.

– Розкажіть, будь ласка, як відбувається дослідження артефактів.

– У кургані, що в Слободзейському районі, виявлені поховання раннього і середнього бронзового віків, знайдені ліпні керамічні посудини, вироби з каменя та кісток тварин, з охри. Багато різних знахідок і 38 поховань будуть докладно описані й скрупульозно вивчені. Це надзвичайно копіткий і тривалий процес, тому що артефакт необхідно дуже обережно й акуратно витягти з поховання, так само обережно доставити в лабораторію і зафіксувати, здійснити первинне закріплення, консервацію предмета в тому вигляді, в якому його знайдено.

Потім артефакти піддають науковій реставрації, їх змальовують і фотографують з різних позицій і ракурсів. Важливо зазначити, що всі ці роботи виконують співробітники нашої лабораторії. Часом нам доводиться звертатися по допомогу до запрошених фахівців, а через відсутність сучасної апаратури та обладнання, деякі дослідження проводяться в лабораторіях наукових центрів близького та далекого зарубіжжя. Такі дослідження потребують часу. Матеріали, зібрані в нинішньому сезоні, вивчатимуться два-три роки, а в цьому маємо одержати результати попередніх експедицій.

Особливо вдячні археологи Президентові республіки за небайдужість, його глибокий інтерес до історичної науки та їхньої праці. Завдяки президентським грантам, упродовж чотирьох років вони організовують свою діяльність у польових умовах, коли використання великогабаритної техніки потребує значних коштів.

Експозиції та фонди археологічного музею щороку поповнюються новими експонатами.

Результати досліджень придністровських археологів привертають увагу зарубіжних експертів, що сприяє співпраці вітчизняної археологічної школи з колегами, а також міжнародному визнанню їхньої багаторічної праці.


Валентина ОСАДЧУК.

Фото з архіву НДЛ «Археологія».