Вивчаємо природу за допомогою марок

У відділі природи Тираспольського об’єднаного музею відбулася презентація нової серії поштових марок «Підводна фауна». Вона продовжує цикл, присвячений дикій природі Придністров’я, і за дизайном схожа на раніше випущені серії «Національні птахи» та «Національна природа».


Упродовж багатьох років філателія надзвичайно популярна між представників певної аудиторії. Усіх збирачів марок можна сміливо розділити на любителів, які збирають марки, вважаючи заняття своїм хобі, а є завзяті колекціонери, що присвячують цьому все життя, віддаючи весь свій вільний час на вивчення кожного екземпляра.

Не випадково справжній філателіст, як маленька дитина, може радіти новому предмету у своїй колекції. Ще одна поширена причина – потреба в повазі й визнанні суспільством. Адже людину, яка займається колекціонуванням, вважають інтелектуальною та особливою, що додає впевненості в собі, підвищує самооцінку.

Вчені стверджують, що в цих людей особливі склад розуму і риси характеру. У них з народження є потяг до накопичення не тільки речей, а й знань. Колекціонери вміють краще за інших здобувати різнобічну інформацію, без зайвих зусиль запам’ятовують найдрібніші деталі. Такі люди також відрізняються посидючістю і терпінням. З огляду на всі ці особливості, бути колекціонером досить престижно і навіть почесно.

Основною метою діяльності ДУП «Видавництво «Марка Придністров’я» є забезпечення громадян високоякісними знаками поштової оплати, а філателістів – цікавим матеріалом і, звичайно, просування позитивного образу республіки поза її межами.

«Понад два десятиліття організація створює інформаційне джерело, яке відображає минуле і сьогодення держави, важливі історичні події, видатних особистостей, унікальність природного світу, досягнення в науці й мистецтві. Сюжет кожної поштової марки ретельно опрацьовується з точки зору художнього та змістового наповнення. Кожна мініатюра – це скарбниця унікальних знань, розширення кругозору та ерудиції», – зазначив заступник директора Державного унітарного підприємства «Марка Придністров’я» Сергій Березовський.

Серія марок «Національні птахи», спецпогашення якої відбулося у 2019 році, зацікавила знавців пернатих. Наприклад, представлений поміж них звичайний фазан – найбільший із курячих птахів. Довжина його тіла досягає 85 см. Самці мають яскраве забарвлення та довгий клиноподібний хвіст. Тікаючи від небезпеки, вони можуть розвивати швидкість до 35 км на годину. Літають вони непогано, але злітають тільки в критичній ситуації – стрімко, майже вертикально, щоб уникнути зустрічі з хижаком.

Поруч розмістилася марка зі ще одним представником виду хижих птахів із сімейства совиних – звичайний філін. Ці пернаті мешкають по всій Євразії. Нічні птахи можуть полювати в повній темряві за допомогою добре розвиненого слуху, чому сприяє такий характерний для них безшумний політ. Зір у них теж відмінний, всупереч поширеній думці, вони добре бачать і в денний час.

Три роки тому організація презентувала зникаючі види тварин і рослин. Героями придністровських поштових мініатюр стали європейський лісовий кіт і гігантська вечорниця –
перший і єдиний вид котячих, що мешкає в Придністров’ї. Друга – найбільший представник рукокрилих (кажанів) у Європі. Обидва ссавці повсюдно рідкісні. Крім цих двох украй рідкісних представників придністровської фауни, в презентації «взяв участь» ще один червонокнижний вид – видра. Її зображення розміщене на конверті першого дня.

На цьогорічних марках, які продовжують цикл флори та фауни нашого краю, представлені дві тварини. Річковий рак – звичайний мешканець узбережжя Дністра. Червоновуха черепаха, завезена понад десять років тому. Виявляється, що ця гостя прекрасно адаптувалася в нових для неї природних умовах, розмножилася і тепер витісняє нашого ендеміка – червонокнижну болотну черепаху. До речі, цю водну рептилію можна зустріти на озері Катерининського парку в Тирасполі.

Серія «Підводна фауна» випущена як у зубцевому (тираж 4 800 шт.), так і в без зубцевому варіанті (тираж 800 шт). До цієї серії випустили філателістичні сувеніри: конверт першого дня і картмаксимуми. Художник – досвідчений майстер пензля Анастасія Лаврентьєва.
Придбати поштові марки всі охочі можуть в офісі видавництва «Марка Приднестровья».


Ольга КВIТКА.

Фото storage.myseldon.com