Боротьба з амброзією – СПІЛЬНА СПРАВА

Співробітники екологічної міліції проводять профілактичну операцію «Амброзія». Під час рейдів виявляють правопорушення та недоліки в організації заходів боротьби з осередками проростання шкідливого бур’яну.


Начальник карантинно-екологічного відділення УВС м. Бендери розповіла:

■ «Амброзія належить до сімейства астрових. Перші паростки її можна побачити навесні, а цвісти трава починає в середині літа і, швидко поширюючись, завдає серйозної шкоди господарству, тому що сушить ґрунт і витісняє культурні рослини. Через це гострим питанням для багатьох садівників є боротьба з амброзією. Бур’ян може провокувати хвороби в людини, тому що його пилок є сильним алергеном. Виростає трава досить високою й може досягати двох з половиною метрів. Корінь рослини заглиблюється до чотирьох метрів».

Амброзія небезпечна для культур, що ростуть у саду та на городі. Маючи потужну кореневу систему, вона висмоктує з ґрунту вологу, тому для культурних рослин її не вистачає, вони починають чахнути й гинути. Навіть у полях амброзія за кілька років витісняє кормові та злакові культури. Потрапляючи в сіно та солому, вона погіршує їхню якість і смак для худоби.

Щоб запобігти таким негативним наслідкам, працівники міліції спрямовують рейдові заходи на виявлення та знищення карантинних бур’янів. Під час перевірок, представники органів внутрішніх справ звертають особливу увагу на муніципальні території, земельні ділянки навколо підприємств, організацій та у приватному секторі. З травня міліціонери здійснили близько 240 рейдів і виявили близько 500 правопорушень, пов’язаних із проростанням амброзії. Найбільше випадків зафіксовано в Бендерах – 146. За порушення правил боротьби з карантинними рослинами-бур’янами складено майже 400 протоколів за ст. 10.1 Кодексу про адміністративні правопорушення, винесено 60 приписів про негайне знищення амброзії полинолистої на ділянках.

Згідно з правилами, власник або орендар ділянки зобов’язаний упорядковувати обгороджену територію не тільки всередині, а й на відстані 10 м по периметру або до прибордюрної частини дороги. Такою є зона їхньої відповідальності. Тому порушників, які не вживають заходів боротьби з амброзією на вказаних ділянках, міліціонери залучають до адмінвідповідальності за ст. 10.1. Громадян чекає штраф у сумі до 500 рублів, посадових осіб – до 1 000 рублів, а юридичних – більше ніж 3 500 рублів.

Начальник карантинно-екологічного відділення УВС м. Бендери зазначила, що для досягнення кращого ефекту амброзію потрібно кілька разів скошувати. Друге скошування здійснюється через 30 днів після першого. Усього за сезон траву косять від трьох до п’яти разів. Починають це робити до її цвітіння. У результаті рослина стає слабкою і не може до кінця літа вирости й насіятися. Оскільки це багаторічник, то, швидше за все, наступного сезону на цьому місці він не з’явиться.

Не можна викошувати бур’ян тоді, коли він рясніє буйним цвітом або вже насіявся. У такому випадку виходить тільки гірше: насіння розлітається, людина дихає алергенним пилком. Зрізаючи таку траву, ми сприяємо проростанню двох-трьох нових відведень, які швидко набирають сили й тягнуться вгору.

Виривання з коренем також є надійним варіантом позбутися амброзії.

Правоохоронці закликають громадян спільними зусиллями боротися з бур’яном, що стрімко поширюється, та є небезпечним для нашого здоров’я.

Фото з амброзією (з зазначенням місця проростання) можна надіслати в чергову частину МВС і на месенджери Viber, Telegram +373 77902586 або зателефонувати на номер 102.


Микола ЮРКЕВИЧ. 

Фото: mvdpmr.org.