ЕНЕРФСГІЯ, ЕНТУЗІАЗМ і свіжий погляд на життя

А ктивісти зразкового колективу «Штаб учнівського співуправління та добровольчого руху» МОУ ДО «ЦДЮТ» м. Рибниці з нагоди Дня молоді організували цікаву зустріч. На мальовничому березі Дністра неподалік села Сарацеї вони провели екологічну акцію.


Депутати Верховної Ради Василь Куницький та Ради народних депутатів Рибницького району та м. Рибниці Iгор Михайлов тепло привітали юнаків і дівчат з Днем молоді й відзначили їхню активну громадянську позицію, зокрема постійну участь у різних патріотичних і добровольчих проектах. Вони запевнили їх у тому, що державна молодіжна політика в республіці спрямована на створення правових, соціально-економічних та організаційних умов і гарантій для виховання, навчання, громадянського становлення, соціального розвитку та самореалізації молоді в суспільному житті, для захисту її прав та законних інтересів.

Представників рибницької молоді цікавила робота народних обранців. Василь Анатолійович пояснив, що при Верховній Раді функціонує Молодіжний парламент. Депутат відзначив його законотворчу діяльність. Наприклад, минулого року молоді законотворці взяли участь у розробці змін до Закону ПМР «Про прибутковий податок з фізичних осіб», які дозволять випускникам магістратури впродовж трьох років після початку трудової діяльності одержувати податкове вирахування в розмірі 70 РР МЗП (728 рублів). Держпідтримка поширюється на тих, хто одержав диплом уперше. Раніше згідно з законом її отримували випускники-бакалаври. Поправки набули чинності з 1 січня 2024 року.

За участю Молодіжного парламенту внесені доповнення до закону «Про органи місцевої влади, місцевого самоврядування, державної адміністрації у Придністровській Молдавській Республіці». Нові норми вдосконалили структуру системи взаємодії Міністерства просвіти та держадміністрацій у галузі молодіжної політики.

Під час зустрічі обговорювалися питання збереження етнографічної спадщини республіки, працевлаштування та екології. Василь Куницький закликав молодь залишатися в республіці, вступати після закінчення школи в наші навчальні заклади й працювати на благо народу Придністров’я.

Зі свого боку дехто з рибницьких школярів поділився емоціями від перебування у Верховній Раді в березні цього року. Наприклад, Софія Ковтуненко розповіла, що вони побували в залі пленарних засідань, де щотижня депутати обмінюються думками й ухвалюють закони. Цікавою для них виявилася і фотоекспозиція з історії Верховної Ради усіх скликань. Голова вищого законодавчого органу Олександр Коршунов розповів їм, як працюють комітети та комісії, як ухвалюються закони.
Iгор Михайлов подякував молоді за лідерство й добрі справи.
Фахівець рибницького відділення апарату республіканської партії «Оновлення» Вікторія Чернова провела для школярів вікторину, яка містила питання з історії Придністров’я.

Цікава зустріч завершилася спільною екологічною акцією «Молодь – Придністров’ю». Підтримку в її проведенні надав Центральний апарат партії «Оновлення»: учасників забезпечили рукавичками, пакетами для сміття, дітям також запропонували воду й деяке частування. Разом з юними придністровцями до прибирання берега Дністра залучилися Ігор Михайлов і Василь Куницький. Вони завзято збирали сміття в мішки, які оперативно вивозив автомобіль муніципального підприємства «Рибницьке спецавтогосподарство». Береги річки стали чистішими, а неформальне спілкування залишило приємні спогади.

Очільник рибницького відділення республіканської партії «Оновлення» Наталія Мамалига висловила вдячність керівнику зразкового колективу «Штаб учнівського співуправління та добровольчого руху» Аллі Кіріка, яка є наставником юних рибничан, та батькам за гідне виховання і підтримку. Вона висловила впевненість у тому, що в недалекому майбутньому юні рибничани стануть надійною зміною теперішньому поколінню придністровців.


Віталій МАЛЬОВНИЧИЙ.

Фото obnovlenie.info