Тут навчають учителів

Державний освітній заклад додаткової професійної освіти «Інститут розвитку освіти та підвищення кваліфікації» відзначив 40-річчя.


Він був створений рішенням Ради Міністрів МРСР і наказом Міністерства просвіти республіки як установа підвищення кваліфікації педагогічних кадрів. Початкова назва – Тираспольський інститут удосконалення вчителів.

Перших слухачів тут прийняли в січні 1985 року. На початку роботи навчальний заклад займав лише два навчальні корпуси. У них функціонували дві кафедри – суспільних наук, а також педагогіки та психології. Впродовж 1984–1987 років робота інституту була сконцентрована на створенні навчально-матеріальної бази; комплектуванні кадрами викладачів і методистів; налагодженні системи обліку педагогів, яким необхідно підвищувати кваліфікацію; на розробленні навчально-методичних планів курсової підготовки; визначенні адрес передового педагогічного досвіду; на розробці тематики науково-методичної роботи з урахуванням соціального замовлення школи. На той час свою кваліфікацію на курсах підвищили понад три тисячі вчителів шкіл південного сходу Молдавії.

Після проголошення ПМР 2 вересня 1990 року Постановою Уряду республіки на базі ІУУ була створена Тираспольська філія Національного інституту безперервної освіти. У серпні 1992-го вона перейшла під юрисдикцію Придністров’я і була перейменована на Придністровський інститут підвищення кваліфікації педагогічних кадрів. Минали роки, інститут розвивався. Суттєво зросла кількість навчальних кафедр. Відкрили кафедри початкового навчання та шкільного виховання, загальноосвітніх дисциплін, етики, естетики та культури педагога.

Розширювалося і коло розв’язуваних колективом завдань. До початкової функції підвищення кваліфікації вчителів додалася робота з підготовки нових навчальних планів, програм, підручників, навчально-методичної літератури, атестації педагогів та освітніх установ. У зв’язку з цим у вересні 1992-го при інституті створили науково-методичний центр.

Після цього установа дістала нову назву – Придністровський інститут підвищення кваліфікації педагогічних кадрів з науково-методичним центром. У жовтні 1994-го в ПМР випустили перший номер науково-методичного журналу «Педагогический вестник Приднестровья». Його засновником виступив колектив вишу, а читачами нового видання стали працівники системи народної освіти всіх рівнів: від вихователів дитячих дошкільних установ до викладачів професійної школи. У березні 2003 року список спеціалізованих видань для вчителів поповнив журнал молдавською мовою «Булетин педагожик Нистрян», який також виходив за підтримки інституту підвищення кваліфікації педагогічних кадрів.

Нові науково-дослідні лабораторії тут відкрили в 1997 році. Фахівці займалися науковими розробками з проблем розвитку професійної освіти відповідно до потреби республіки в робітничих кадрах, фахівцях середньої та вищої ланки. Проводилися також дослідження на тему розвитку навчання молдавською мовою, зокрема створення хрестоматійних матеріалів, підручників і посібників, а також розроблення республіканського компонента з історії, літератури, природознавства та географії рідного краю.

У вересні 2003 року з’явилася філія інституту в Рибниці. Через рік було створено ще один новий науковий підрозділ – Республіканський центр інформатизації освіти. Розширюючи структуру і спектр виконуваних завдань, виш активно розвивав міжнародне співробітництво з колегами сусідніх країн.

Нинішнього статусу Інститут розвитку освіти та підвищення кваліфікації набув у 2006-му – Державний освітній заклад додаткової професійної освіти, засновником якого виступило Міністерство просвіти. Нині тут функціонують три кафедри: «Дошкільної та початкової освіти», «Загальноосвітніх дисциплін та додаткової освіти», «Педагогічного менеджменту та професійної освіти». Крім того, до структури вишу входить Навчальна частина, Рибницька філія, Центр навчально-методичного та інформаційного забезпечення освітнього процесу і бібліотека.

Співробітники Інституту проводять міждисциплінарні дослідження, займаються розробкою аналітичних і прогнозних матеріалів, освітніх проектів та програм. Ще один важливий напрямок роботи – видавнича діяльність. На сьогодні установа виконує державне замовлення з випуску підручників, програмної та науково-методичної літератури в межах державних цільових програм «Підручник», «Розвиток освіти молдавською мовою в ПМР» і «Розвиток освіти українською мовою в ПМР».

За минулі роки були випущені авторські підручники з «Історії рідного краю», навчальні посібники з «Суспільствознавства», «Географії та природи ПМР», підручники «Моє Придністров’я», «Населення і господарство ПМР», «Література рідного краю», авторська лінія підручників із молдавської мови. За 25 років інститут видав 450 найменувань навчальних книг, навчально- та науково-методичних матеріалів загальним накладом понад 600 тисяч примірників.

Нині Інститут розвитку освіти та підвищення кваліфікації – єдиний у республіці заклад, який займається виданням і придбанням навчальної літератури для організацій загальної, початкової та середньої професійної освіти Придністров’я. Забезпеченість підручниками організацій освіти з російською мовою навчання становить 100 % (зокрема 55,4 % – підручники нового покоління, видані за останні п’ять років), 100 % – з молдавською мовою та 63,3 % – з українською мовою навчання. Це важливі підсумкові показники роботи вишу.

Однак, кадри вирішують все. Тому не можна підвести риску, не згадавши педагогів, методистів, учених, причетних до успіхів цього закладу освіти. Їх дуже багато, але назвемо нині хоча б знакові імена.

Першим ректором інституту був Андрій Харитон, а його заступником з навчальної роботи – Євгенія Колесникова. Утвердженню і становленню закладу великою мірою посприяли психолог Віктор Патітін, завідувач редакційно-видавничого відділу Людмила Тишина, методисти: географії – Ольга Лисенко, бібліотечної справи – Світлана Кабанець, завідувачі кафедр: початкової освіти – Алла Рибицька, педагогічного менеджменту – Неллі Матрьоницька, хімії – Людмила Косячук, молдавської мови та літератури – Дорина Габужа, ректор Марія Макарова і багато-багато інших.


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото: iroipk.idknet.com.