Як у серпні дбаємо, так зимою маємо

Незабаром уже й осінь на порозі, а там, не встигнемо озирнутися, як і зима завірюхами завіє. Хоча молдавською зимою нікого не налякаєш, усе ж краще, коли на столі стоятиме хліб і щось до хліба, а в коморі не порожнітимуть полиці. Прочитайте наші поради та використайте їх у роботі на городі й у садку. Буде вам зима в радість.


19 серпня – Повний Місяць. Це все ще несприятливий час для закладання нових рослин, як і Молодик. Тому роботи на ділянці слід обмежити до мінімуму.

Якщо вирощували огірки та інші в’юнкі культури вертикально і вже зібрали врожай, приберіть опори та очистіть ділянку від рослинних залишків. Зберіть в саду падалицю і винесіть за межі ділянки.

20 серпня – Місяць перейшов у Риби. Це досить родючий знак, який забезпечує формування смачних та ароматних плодів. Ще можна посіяти насіння скоростиглих культур для вирощування в закритому ґрунті. Це редиска, ранньостиглі огірки, цибуля на зелень. Якщо ж сіяли щось на розсаду, час пересадити її на постійне місце. Посійте багаторічні квіти на розсаду, щоб у вересні пересадити її на клумбу. Так рослини приживуться на новому місці. Поливайте та розпушуйте після цього ґрунт.

21 серпня – продовжуйте поливати та підживлювати рослини, однак не забувайте, що всього має бути в міру, тому що ночі вже можуть бути холодні, а застій вологи точно не може позитивно вплинути на культурні рослини.

Покосіть газон або скосіть траву на сіно. Також можете проводити обрізки: якщо на деревах та кущах, які віддали врожай, помітили пошкоджені гілки, треба їх видалити.

22 серпня – Овен вважається неродючим знаком, а саме в нього переходить тепер Місяць. Тому сіяти або садити культурні рослини не рекомендується. Зате можна збирати врожай: копайте картоплю, збирайте помідори, баклажани, перець, капусту та інші достиглі плоди на грядках.

23 серпня. Крім захисту плодів, які ще розвиваються, варто подбати й про ділянки, де прибрали врожай. Через сприятливі умови розвитку там можуть з’являтися бур’яни. Засмічена в цьому році ділянка і наступного також буде заростати бур’янами, тому варто провести обробку такої ділянки гербіцидами.

24 серпня знову настає сприятливий посадковий день у серпні, адже Місяць переходить у родючий знак Тельця. Вважається, що тепер можна садити будь-які культурні рослини – вони добре розвиватимуться, нарощуватимуть стебло та кореневу систему, а їхні плоди будуть смачні та соковиті.

Тому ви можете садити саджанці плодових дерев та ягідників, але тільки таких, які мають закриту кореневу систему. Такі саджанці добре приживаються на ділянці, швидко починають розвиток.

У серпні також сприятливий період для висадки бузку. Він любить затишні місця і ґрунт нейтральної кислотності. Часто з бузку утворюють живопліт, поєднуючи кущі з різними відтінками квітів.

25 серпня – продовжуйте догляд за рослинами, адже під знаком Тельця можна виконувати будь-які агротехнічні заходи. Лише потрібно бути обережними з рихленням біля коріння, щоб не зашкодити йому. Можна поливати рослини, проріджувати густі сходи, підживлювати під корінь або по листу.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.