Картини майстрів пензля – для придністровців

У бендерській книгарні «Поиск» нещодавно відкрився художній салон. Тепер жителі та гості міста матимуть можливість ознайомитися й помилуватися, а за бажання, навіть придбати полотна членів Спілки художників і юних митців, які лише починають свій творчий шлях. На сьогодні в салоні представлено понад 150 робіт.


За словами власниці салону Людмили Москаленко, ідея його відкриття визрівала поступово, в процесі діяльності магазину:

«Нашій книгарні «Пошук» майже 30 років. Навіть на перших порах, купуючи для неї в Москві та Петербурзі книги, у вільний час я з колегами відвідувала музеї, картинні галереї, ярмарки майстрів художніх промислів. Усе це справило на нас настільки приємне враження, що виникло бажання поділитися тою красою з нашими земляками. Так поруч із книгами на наших прилавках почали з’являтися скриньки з лаковою мініатюрою палехських художників, димківські іграшки, матрьошки з авторським розписом, вироби хохломської фабрики».

З часом налагодилася співпраця з придністровськими художниками. На жаль, закрився тираспольський художній салон, і митці втратили можливість презентувати свої роботи. Тоді на допомогу прийшли бендерчани. За словами Людмили Москаленко, першими з художників у книгарні представили роботи Людмила Балтажі, Маргарита Хілінська, Ауріка Флоря. Їхні картини поміщали на верхніх полицях книжкових стелажів. У зв’язку з тим, що значно збільшилася кількість полотен, загальна естетика простору в книгарні почала погіршуватися.

«Ми зрозуміли, що настала пора щось змінювати. Довго думали, порадилися зі Спілкою художників, зробили перепланування в розміщенні меблів, надрукували оновлену зовнішню рекламу», – розповіла власниця магазину.

На церемонії відкриття салону були присутні художники й постійні відвідувачі магазину, які є поціновувачами мистецтва. Голова творчої Спілки Сергій Панов висловив сподівання, що подія стане поштовхом для централізованої реалізації робіт художників. За його словами, вибирати картини краще безпосередньо, ніж сподіватися на цифровізацію.

Людмила Москаленко розповіла, що салон уже зробив подарунок митцям. Згідно з жеребкуванням поміж них, власники «Пошуку» придбали картину молодої художниці Лілії Орлової.

Л. Москаленко зазначила, що картини майстрів обов’язково зацікавлять любителів мистецтва. Наприклад, живописні роботи Сергія Панова миттєво підкорюють глядача тихою ясною гармонією. Написані з природи, вони несуть настрій конкретного дня, пори року, відповідного куточка природи. Найчастіше спокійні в кольорі, прості та ясні в композиції пейзажі розкривають дорогі й близькі художнику мотиви.

Людмила Яківна розповіла про полотна Василя Рудяги, які також представлені в салоні:

«Він є одним із найбільш самобутніх художників Придністров’я, на чиї роботи завжди дуже приємно дивитися. Василь Іванович бачить красу в дрібних предметах, і зібравши їх в одне ціле, вишиковує в єдину композицію, яка передає колорит нашого краю».

Любителів мистецтва та історії обов’язково зацікавить картина Олександра Бачурського «Фортеця. Історична реконструкція».
Пишається жінка і тим, що в салоні є шедеври бендерчанина Миколи Дмитрієнка. Упродовж багатьох років майстер працює в жанрі мініатюри, а точніше мікромініатюри. Розглядати його живописні роботи можна лише за допомогою мікроскопа. Наприклад, одна з картин розмістилася на зрізі виноградної кісточки.

Відвідувачі салону часто називають його музеєм, оскільки вітрини приваблюють роботами з дерева, кераміки, прикрасами та вишивками.
Людмила Москаленко висловила упевненість, що відкриття салону стане яскравою подією в культурному житті республіки, а з часом кількість робіт художників значно збільшиться. Саме тут вони демонструють свою майстерність, а відвідувачі можуть придбати твори мистецтва, знайти радість та натхнення.


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото автора.