Все якісне та корисне – придністровське

Традиційний ярмарок «Купуй придністровське!» цього разу об’єднав покупців і виробників з усіх куточків республіки на площі Визволення в Бендерах. Організаторами яскравої ярмаркової події виступили Торгово-промислова палата, Міністерство економічного розвитку і держадміністрація міста. Близько 80 учасників представили свої товари, виготовлені в різноманітних галузях.


ЛIто – прекрасна пора не тільки для відпочинку, а й для того, щоб запастися корисними та натуральними продуктами. В республіці у всіх населених пунктах щороку організовуються ярмарки-виставки, на яких зустрічаються підприємці, діляться досвідом, здійснюють товарообмін. На подібних заходах завжди досить багатолюдно, оскільки придністровські товари вже стали своєрідним брендом і мають великий попит у населення. Жителі безпосередньо від виробників дізнаються про виготовлення товарів, про їхні особливості та переваги, ставлять запитання особисто підприємцям і дістають їхні пояснення та консультації.

На площі поруч із будівлею держадміністрації Бендер розгорнувся масштабний ярмарок, на якому можна було придбати продукти бджільництва, рибну та м’ясну продукцію, сири, овочі, фрукти, хлібобулочні вироби, одяг, взуття тощо. Відвідувачі залюбки брали участь у розіграші призів від місцевих виробників, для них були передбачені й смачні дегустації. Корисні подарунки від спонсорів діставалися найбільш активним гостям, які продемонстрували свою обізнаність щодо представленої вітчизняної продукції.

Начальник Управління сприяння розвитку підприємництва та взаємодії з членами ТПП Ольга Добровольська зауважила:

«Подібні заходи вже підтвердили свою ефективність і доцільність для економіки республіки. Для підприємців – це чудова можливість ознайомити широку аудиторію зі своєю продукцією, розширити горизонти для торгівлі, виробляти більше якісних товарів. Споживачі ж, оцінюючи якість виробів місцевих підприємств, обирають для себе продукти за доступними цінами, водночас стимулюючи виробників».

Представниця ТПП додала, що кількість учасників ярмарку щоразу зростає, а це позитивно впливає на їхню впевненість і конкурентоспроможність.

Сотні гостей насолоджувалися приємним спілкуванням з добре відомими підприємцями, водночас не залишаючи без уваги новачків, які з непідробним хвилюванням сприймали значущість події.
Широкий асортимент кімнатних рослин уперше продемонструвала Тетяна Соколовська. Підприємниця зазначила, що це її улюблене заняття вже понад 20 років. У Дністровску на її балконі в невеличкій квартирі розмістилися квіти неймовірної краси й найрізноманітніших розмірів.

«Кактуси та сукуленти різних видів – не вибагливі рослини. Останнім часом вони набули особливої популярності серед флористів. Воскоподібна, нерівна або колюча зовнішня поверхня створює мікросередовище для вологості, що зменшує рух повітря навколо рослини й допомагає їй залишатися прохолодною і зволоженою. Колючки також є захисним інструментом», – захоплено розповіла господиня, і наш кореспондент не утримався від покупки.

Тепер рожева Калізія пінк леді красується ще на одному підвіконні.

Намет із натуральними добривами зацікавив тих, хто вирощує на власній ділянці сільськогосподарські культури. Підприємство «еОрганік» із с. Тея Григоріопольського району виробляє органічні добрива та утилізує органічні відходи за допомогою дощових черв’яків. Виробник Денис Балан зазначив, що протягом десяти років діяльності у вермикультурі вдалося розробити власну стабільну технологію.

«Наша продукція відповідає всім стандартам якості, екологічно безпечна, нешкідлива для людини й навколишнього середовища. Натуральні добрива забезпечують оптимальне живлення для рослин, сприяючи їхньому здоровому зростанню та урожайності».

Постійні учасники ярмарку ЗАТ «Одема» та ТОВ «Интерцентр Люкс» представили осінню колекцію одягу для всієї родини: куртки, плащі, костюми, проте найбільший попит мала шкільна форма. За високу якість тканини, фурнітури, матеріалів та за вдалі дизайнерські рішення вироби цих текстильних підприємств уже не одне десятиліття мають своїх споживачів не тільки в нашому краї, а й за кордоном.

«Сотні вдячних клієнтів – це результат нашої багаторічної роботи. Ми завжди прагнемо до того, щоб забезпечити високу якість обслуговування і залишити після себе тільки приємні враження», – поділилися своїми думками продавці цих фабрик.

Яскраві текстильні ляльки та іграшки, виготовлені в національних традиціях, – творчість молодого майстра Євгенії Попової. Тираспольчанка є керівником народного клубу «Колорит» у Центрі дозвілля молоді «Ювілейний».

«Створення виробів ручної роботи – цікава й захоплива діяльність, яка відкриває в людині нові здібності, розвиває креативне мислення і можливість знайти нові способи самовираження», – розповіла майстриня, яка водночас показувала покупцям новинки.

Учениця Бендерської гімназії № 1 Єлизавета вирішила не відставати від уже досвідчених професіоналів і презентувала стильні прикраси та сумки з бісеру. Дівчина вільний від навчання час присвячує рукоділлю, завчасно планує свою діяльність, щоб взяти участь у ярмарках.

Необхідні товари для дому від столичного магазину «Лежебока» забезпечують комфорт для придністровських родин не один рік. Це м’які подушки й ковдри, дизайнерські ліжка та різноманітні інтер’єрні предмети. Асортимент товарів, дійсно, вражав. Магазин працює як за індивідуальними проектами, так і з оптовими покупцями. Директор Сергій Захаров залюбки пропонував протестувати власні вироби: загорнутися в ковдру, притиснутися до подушок або полежати на ортопедичному матрасі.

На ярмарку знайшлося місце і для безкоштовної діагностики зору від ТОВ «Віва оптика». Відвідувачі, переважно старшого віку, перевіряли свій зір і відразу ж на місці підбирали окуляри або лінзи. Кваліфіковані фахівці проводили консультації й для батьків, занепокоєних здоров’ям нащадків.

Сімейно-селянське фермерське господарство з с. Глине Слободзейського району вперше представило свою продукцію широкому колу споживачів. Голова родини Василь Бринзар розповів, що понад 15 років вони активно працюють на полях рідної республіки, вирощують сільськогосподарські зернові культури та медоносні рослини. Мед у фірмових баночках, забрус, пилок із власної пасіки привертали увагу ласунів, які з радістю дегустували натуральні продукти господарства. До ярмарку фермери поставилися творчо: поруч із наметом організували яскраву фотозону, в якій гості могли одягтися в костюм бджоляра.

Крафтовий сир та молоде вино – смачне поєднання для будь-якого свята. Саме цю продукцію презентували сировари з с. Гиска. Федір та Ольга Чернявські, постійні учасники ярмарків, зауважили, що завдяки прямому контакту зі споживачами їхній бренд популярний і має неабиякий попит. Класична качота та її різновид із додаванням пажитника вмить розлетілася поміж покупців, які вишикувалися в чергу з моменту появи намету.

«Сир нашого виробництва не просто смачний, а й корисний продукт. Його особливість полягає в натуральних інгредієнтах: цільного молока згідно ДСТу. Кожна партія проходить контроль якості у ветеринарній лабораторії», – продовжила власниця підприємства.

Для тих, хто планує насолодитися літнім відпочинком, на ярмарку працював туристичний інформаційний центр. Співробітники Агентства з туризму ПМР доброзичливо закликали до подорожей рідним краєм. Майбутнім туристам пропонували інформаційні буклети, брошури та календарі.

Для старшокласників, які ще не визначилися з професією, на ярмарку працював ознайомчий екскурс від Придністровського коледжу технологій та управління.

Вступна кампанія в закладі ще триває, й абітурієнти можуть осягнути ази нових спеціальностей: мехатроніка обладнання у виробництві харчової продукції та слюсаря-наладчика з контрольно-вимірювальних приладів і автоматики.

Форма підготовки – практико-орієнтоване дуальне навчання. Це означає, що студенти здобуватимуть практичні навички та досвід уже після першого курсу.

Святковий піднесений настрій усім подарували ансамбль пісні й танцю «Приетения» та муніципальний духовий оркестр. Запальні номери, дзвінкі голоси співаків створили по-справжньому приємну атмосферу відкритості. Артистів фотографували та підспівували добре відомі хіти. Малеча активно підтанцьовувала під національні мотиви.

Задоволені відвідувачі в гарному настрої та з повними сумками місцевих натуральних продуктів залишали ярмарок. Підприємці ж дякували організаторам за можливість розвиватися та за турботу про громадян батьківщини.

Представники Торгово-промислової палати вручили грамоти всім учасникам ярмарку, а щирі напутні слова підбадьорили їх у нелегкій справі.


Володимир УС.

Фото автора.