Огляд урядових новин

На черговому засіданні вищого виконавчого органу влади було опрацьовано кілька десятків питань. Йшлося про економіку, оподаткування, соціальний захист та ще багато актуальних проблем.


Відкриваючи зібрання, Голова Уряду запропонував розглянути поточну ситуацію в економіці та фінансовому секторі республіки. На сьогодні фіксується певне зростання прибуткової частини бюджету.

■ «Ті заходи, яких ми вживали під час ухвалення відповідних змін до чинного законодавства протягом 2022-2023 років, тепер дають результати. На сьогодні практично за всіма податками спостерігається перевиконання планових показників. Маємо певні позитивні зміни щодо прибуткового податку і всього, що пов’язано з оподаткуванням заробітної плати. Це все завдяки тому, що у нас зросли заробітні плати та винагороди, які оподатковуються. Проте все, що пов’язане з єдиним митним платежем (ЄМП), демонструє глибоке просідання, попри те, що ми змінили планові показники на початку року. І падіння там продовжується. Безумовно, всі ці моменти матимуть негативні наслідки: все, що фінансується від розщеплення ЄМП, (зокрема це цільові бюджетні фонди), недофінансується», – розкрив основні моменти у своєму виступі Олександр Розенберг.

Щодо видаткової частини бюджету. Тут особливих складнощів не спостерігається. Усі заявки розпорядників бюджетних коштів закриваються у плановому режимі.

Платні послуги в освіті. Заступник міністра економічного розвитку Алевтина Слінченко представила учасникам засідання інформацію про граничні рівні тарифів на 18 нових освітніх послуг, які надаватимуться у 2024 році навчальними установами. Члени Уряду їх затвердили.

Відтепер, заплативши гроші, можна здобути спеціальність зварювальника, майстра з виготовлення швейних виробів, спеціаліста з торговельної справи, технічної експлуатації підйомно-транспортних машин, агромеліорації, туризму та гостинності, мехатроніки. Також на комерційній основі діятимуть курси для пекарів, штукатурів, слюсарів з ремонту автомобілів, машиністів насосних станцій та операторів дощувальних машин.

Здобути професії можна лише за один рік. Вартість освітніх послуг коливається від 3 800 до 9 500 рублів. Підготовка робітничих кадрів у деяких напрямах відбувається в рамках практико-орієнтованого (дуального) навчання. Зокрема це професії, пов’язані з сільським господарством – агромеліорація, мехатроніка.

Стосовно курсів, то тут термін навчання триває від двох місяців до року, а ціна становить не більше 5,3 тис. рублів. Наприклад, освоїти початкові навички машиніста насосних станцій можна за 3,7 тис. рублів. Слід зазначити, що здобувати нові спеціальності можуть як особи, що закінчили школи, так і учні 9–11 класів. Для них організовані курси за такими програмами, як кравець та пекар.

Нові правила навчання на платній основі забезпечать освітнім установам додатковий дохід. Кошти спрямують на підтримку та розвиток статутної діяльності цих організацій, сприяючи покращенню якості освітніх програм та матеріально-технічної бази. Крім того, у молодих придністровців з’явиться можливість здобути сучасну та добре оплачувану в майбутньому професію.

Зміни до Трудового законодавства, його вдосконалення: спрощення правил та захист прав працівників. Міжвідомча робоча група завершує перший етап формування єдиного трудового законодавства. У межах реформи пропонується скасувати Закон «Про охорону та безпеку праці», а його ключові положення внести до Трудового кодексу. Це дозволить уникнути дублювання норм та усунути правові колізії.

Основні зміни спрямовані на спрощення кадрового діловодства, посилення захисту працівників та актуалізацію норм, пов’язаних із трудовими відносинами.

Про деякі зміни податкового законодавства. Учасники засідання говорили про внесення змін і доповнень до законів «Про єдиний соціальний податок та обов’язковий страховий внесок» і «Про прибутковий податок з фізичних осіб».

Йшлося про обов’язкове відшкодування працівникам витрат на медогляди та психіатричні огляди після працевлаштування.

Такі виплати, як і компенсація збитків від нещасних випадків, не оподатковуватимуться прибутковим податком та ЄСП. Це сприятиме покращенню умов праці та підвищить соціальну захищеність працівників.

Документи будуть направлені до Верховної Ради для подальшого розгляду.


Iрина МАСЛОВА.