Ювілей, відзначений всією республікою

Урочисті збори, присвячені 35-річчю Об’єднаної Ради трудових колективів (ОРТК), відбулися в міському палаці культури Тирасполя.


З історії. ОРТК – громадський рух, що сформувався і став ініціатором створення Придністровської Молдавської Республіки. Його виникнення пов’язане з подіями кінця 1980-х років у СРСР. Перехід економіки, промислових підприємств на повний госпрозрахунок обумовив підвищення ролі трудових колективів в управлінні підприємствами та до зміцнення органів місцевого самоврядування, виникнення придністровської регіональної економічної незалежності.

ОРТК міста Тирасполя була заснована 11 серпня 1989 року. До її складу ввійшли 450 працівників підприємств міста, а також два директори тираспольських заводів, які підтримали вимоги трудових колективів їхніх підприємств – Анатолій Большаков та Iгор Смирнов.

В умовах розпаду великої радянської держави трудові колективи підприємств, що об’єдналися в єдину організацію у 1989 році, стали основою майбутнього створення органів управління ПМРСР.

Ювілей – 2024. Привітати ювілярів прибули члени Уряду на чолі з Олександром Розенбергом, перший Президент ПМР Iгор Смирнов, представники місцевих органів влади та ОРТК з усієї республіки, активісти громадських організацій, городяни. Присутні наголосили на історичній значущості створення об’єднання 11 серпня 1989 року і говорили про активну участь організації в житті держави сьогодні.

Створення цієї великої громадської організації стало відповіддю на націоналістичні дії з боку керівників Молдови, які намагалися витіснити з ужитку російську мову. Саме Рада трудових колективів згуртувала людей, які прагнули зберегти свою ідентичність, мову та культурні традиції. Непримиренне ставлення до рішення Кишинева жителі регіону висловили проведенням багатотисячного страйку в усіх містах республіки.

Активісти ОРТК завжди були на захисті громадянських і політичних прав придністровців, зазначив голова організації Володимир Ємельянов. У складний час вони проводили велику роз’яснювальну роботу серед населення, самі пізнавали ази дипломатичної діяльності та налагоджували зв’язки з сусідніми країнами, робили все можливе для подолання інформаційної блокади.

«Ми збудували республіку, йшли до цього дня всі роки, до дня нинішнього. Наша республіка утвердилася. І тепер живе, всупереч усім зовнішньополітичним, економічним, соціальним труднощам. Я думаю, що висловлю спільну думку, адресую слова подяки Верховній Раді, нашому Уряду, нашому Президенту за те, що вони в такій складній ситуації знаходять сили, можливості, шляхи для розв’язання найскладніших завдань і збереження стабільності та миру на нашій землі. Це надзвичайно важливо для нас. Я впевнений, за такої підтримки трудових колективів, усього народу Придністров’я, ми матимемо завтра», – сказав голова ОРТК Володимир Ємельянов.

Володимир Іванович згадав поіменно тих, хто стояв біля витоків створення руху і нашої держави, тих, кого вже немає поруч. Пам’ять про них вшанували хвилиною мовчання.

Подяки та нагороди. Слова подяки організаторам страйкового руху пролунали у вітальному Адресі Президента Вадима Красносельського, який оголосив Голова Уряду Олександр Розенберг:

«Ми ніколи не забудемо тих, хто був серед перших організаторів страйкового руху, тих, хто твердо обстоював права придністровців, об’єднав їх у боротьбі за майбутнє наших дітей та онуків. У ході подальших подій на основі рішень місцевих референдумів було проголошено придністровську державність. Історія підтвердила правильність зробленого вибору».

Олександр Розенберг вручив членам ОРТК ордени та медалі.
Зокрема, Володимир Ємельянов удостоєний ордена Дружби. Своєю чергою, Олександр Розенберг отримав з рук керівника організації медаль «35 років ОРТК».

Ордена Пошани удостоїлися Тетяна Войтенко – пенсіонерка, член Рибницької організації, та Марія Кузиленкова – її колега по громадській діяльності з Тирасполя.

Орден «Трудова слава» прикрасив груди Олександра Iстратенка – члена ОРТК Слободзейського району, та Анжели Калуцької з РГР «Об’єднана Рада трудових колективів». Цим же орденом нагородили й газету «Трудовой Тирасполь».

«Від створення республіканського громадського руху минуло понад тридцять років, проте актив ОРТК, як і раніше, продовжує брати участь у житті республіки, демонструючи готовність працювати на благо Вітчизни та її громадян. Дякую за ваші зусилля і за те, що у вашій особі держава має надійного партнера у вирішенні ключових політичних та соціально-економічних завдань. Цього святкового дня хочу побажати Вам, шановний Володимире Івановичу, і всім членам Об’єднаної Ради трудових колективів міцного здоров’я, добробуту та мирного неба над головою. Нехай ваша діяльність буде успішною та продуктивною!», – привітав зібрання Олександр Розенберг.

До присутніх звернувся перший Президент Ігор Смирнов:

«Сьогодні я говорю від імені робітників, директорського корпусу, які розуміли тоді, що треба людей забезпечити роботою, бо вони повинні годувати свої сім’ї та вирішити ще сотні проблем. Усе це тепер необхідно вкласти в голови нашої молоді, щоб молоді люди розуміли, як треба дуже берегти те святе, що заклали тобі мама з татом – твою національність, твою рідну мову, твої поняття та ставлення до людини, незалежно від національності. Ви всі заслуговуєте на глибоку повагу та подяку. Зі святом вас усіх!».

Урочистості супроводжувалися виступами артистів Тираспольського Будинку народних традицій та ремесел.


Марія БIЛОЦЬКА.

Фото автора.