МОЛОДІСТЬ – пора великих надій і можливостей

У Придністров’ї з розмахом відзначили міжнародний день молоді. У кожному населеному пункті відбулися фестивалі, концерти, спортивні й культурні заходи за участю юнаків та дівчат – покоління, яке активно розвивається і повною мірою розкриває свої таланти, втілює в життя найсміливіші свої мрії.


У Катерининському парку столиці організаторами фестивалю PARK FEST виступили держадміністрація, Міністерство просвіти, міський молодіжний центр, а також Управління культури.

Учасники фестивалю взяли участь у захопливих майстер-класах, конкурсах, спортивних змаганнях, слухали виступи артистів. Роботу на майданчиках налагоджувала досвідчений координатор програм міського молодіжного центру м. Тирасполь Віра Гальченко. Вона зазначила, що цього року запропонована насичена активна програма, цікава для юного покоління й дорослих громадян.

«Це справжнє сімейне свято, організоване для того, щоб об’єднатися, згуртуватися та відкрити для себе щось нове. Наша молодь талановита й обдарована, а тому подібні фестивалі необхідні для нових знайомств, створення атмосфери радості, бажання зробити цей світ кращим».

Активісти міського молодіжного центру на алеї фонтанів залучили гостей до цікавого квесту. На дев’яти локаціях представники організації розповідали гостям свята про свою діяльність та з задоволенням пропонували зіграти в різні інтелектуальні ігри. Поруч розмістилася фотосушка зі світлинами, що розповідають про активне життя центру за останні три роки.

«Головна ідея фестивалю: знайомити громадян з культурою Придністров’я, зарядитися гарним настроєм», – розповіли дівчата Марія та Софія, які мов бджілки допомагали в організації свята молоді.

Переможцям квесту дісталися пам’ятні подарунки.
Майстри виробів ручної роботи теж представили свої товари в усій красі. Серед них виділявся скромний хлопчик, на столі якого красувалися креативні в’язані іграшки та фетрові брошки. Учень столичної школи № 18 Дмитро Голоцван уже близько двох років успішно освоює незвичне для юнака заняття – хендмейд. Свої вироби він демонструє на міських ярмарках, а також виготовляє їх на замовлення. Значну підтримку йому надають батьки, оскільки бачать потенціал для подальшого розвитку.

Бендерчанка Антоніна Павлик привернула увагу яскравістю, дизайнерським підходом до своєї творчості. З дитинства вона полюбляла малювати, брала участь у різноманітних конкурсах. Декілька років тому, завдяки сину, який мріяв про рюкзак із динозаврами, турботлива мати розписала виріб цими істотами. Пізніше з’явилася ідея зображення улюблених тварин на футболках, шоперах, брелоках, ялинкових прикрасах. Майстер використовує акрилові фарби, особливістю яких є те, що вони більш стійкі до вологи, пилу та сонячного світла і під час висихання практично не змінюють текстуру тканини.

Продовжили програму оздоровчі та спортивні майстер-класи. На пірсі лебединого озера зібралися охочі позмагатися в сучасному танцювальному жанрі «хіп-хоп». Свої здібності показували учасники від 5 до 25 років із різних шкіл міста. За проведенням батлу слідкувала команда танцювальної студії «Реванш», яка і визначала найкращих виконавців.

Відкрите тренування з зумби на сцені головного парку не залишило байдужими тих, хто хотів залучитися до здорового способу життя. Запальна музика, підтримка однодумців, латиноамериканські ритми й наставництво досвідченого тренера Діни Фомичової змусили гостей приєднатися до танцювального фітнесу.

Не оминула молодь медитацію та дихальні вправи – «хатха-йогу». Під керівництвом голови Республіканської Федерації йоги й практикуючого тренера Тетяни Рудковської учасники в статичних вправах тренували суглоби, зміцнювали хребет і силу духу.

У передвечірніх сутінках розпочалася розважальна програма. Рок-група «Du blin» виконала відомі хіти, які відразу підхоплювали малеча та дорослі.

Після кожного виступу глядачі дякували співакам нескінченними оплесками та вигуками «Браво!». Енергійні та креативні артисти студії сучасного танцю «Insoulen» своїми номерами подарували заряд бадьорості, драйву та життєрадісності.

Під зоряним небом тривала дискотека від DJ Ostrovsky и MC Panda. Кожен відчув зворушливе задоволення від ритмів, музики та веселої вечірки.

Всі гості перейнялися атмосферою молодіжного фестивалю і дістали незабутні враження. Організатори такого вдалого свята додали, що воно спрямоване на підтримку та стимулювання активної участі молодих людей у суспільному житті, залученні їх до прийняття важливих і вагомих рішень, які, можливо, торкнуться і їхнього майбутнього.


Катерина СИДОРЧУК.

Фото автора.