Життя крізь об’єктив

До Всесвітнього дня фотографії на алеї фонтанів столичного Катерининського парку відбулася виставка професійних фотографів і любителів спостерігати світ через об’єктив – «Фотосушка».


Безліч мотузок, на яких будь-хто міг прищіпками закріпити свої знімки, перетинали алею. Хтось просто ходив від фотографії до фотографії, розглядаючи їх та відгадуючи настрій і задум авторів, а хтось мав змогу поспілкуватися з майстрами зупиняти миттєвості, одержати професійну консультацію та надихнутися позитивним впливом і естетикою мистецтва.
Два десятки талановитих учасників представили більше чотирьох сотень знімків. Тематика робіт різнопланова: від захопливих пейзажів нашого краю до чорно-білих філософських портретів.

Організаторами заходу виступили Спілка фотохудожників Придністров’я та Управління культури держадміністрації міста.

«Фотосушка» – це захід, на якому як початківці, так і маститі фотографи можуть обмінятися досвідом, світлинами, натхненням і баченням життя. Головною ідеєю нашого заходу «Свобода зображення» стала можливість проявити творчі задуми, продемонструвати свої здобутки широкому колу людей», – зазначив голова Спілки фотохудожників республіки Iгор Касьянов.
Свої неймовірно загадкові роботи представила учениця школи фотографії під керівництвом Андрія Верническу Світлана Ковтун.

«Заклад готує висококваліфікованих спеціалістів, закоханих у свою справу. Завдяки талановитому педагогу, починаєш по-іншому дивитися на світ, на композицію. На чорно-білих кадрах зазвичай передаються емоції, а на кольорових – настрій. Важко сказати, які більше подобаються, адже це два різні світи», – розповіла фотограф-початківець.

Дівчина вже проявляла свій хист під час зйомки на весіллях, працюючи асистентом фотографа, планує і в подальшому відточувати вправність та уміння.

Поруч розмістилися роботи усміхненої Ліани Герлак, яка часто бере участь у фотовиставках та конкурсах. Молода жінка разом із сином розвішувала фото краєвидів рідного краю і з захватом зауважила, що ще зі шкільної пори вона гуляла з фотоапаратом, нині в її колекції десятки альбомів. Сім’я завжди підтримує захоплення Ліани, допомагає та підбадьорює. Тираспольчанка знайшла для себе улюблену тематику для зйомок.

«Природа – справжня скарбниця візуальних насолод, яка чекає митця на кожному кроці», – переконана вона.

Iрина Гілка вважає себе фототерапевтом, оскільки вона створює настрій та допомагає бути собою, сприймати та любити свою індивідуальність. Дівчина спеціалізується на домашніх зйомках, сімейних портретах і стверджує: «Фотосесія – це привід гарно провести час».

Юрист за освітою та митець у душі, учасниця з Бендер Тетяна Рудковська зацікавила портретними знімками відвідувачів, що проходили повз та дивувалися професіоналізмом автора та якістю фото. Творчий шлях вона розпочала в декретній відпустці. Головною моделлю тоді був маленький син Артемій, а нині її талантом захоплюються друзі, колеги, знайомі. Декілька освоєних теоретичних курсів допомогли Тетяні стати більш професійно впевненою та емоційно відкритою.

Спадкоємиця сім’ї фотографів Раїса Миколаєва у своїх роботах яскраво та реалістично відобразила життя, його рухливість, навколишній світ та дитинство. Її девіз: «Моменти щастя і любові нести через об’єктив».

Несподіваною родзинкою заходу можна назвати саморобну ретро-камеру, яку всього за кілька тижнів виготовив своїми руками талановитий фотохудожник Федір Зотьєв. Він уміє бачити красу навіть у тих речах, яким звичайні мешканці знаходять лише утилітарне застосування. Майстер залюбки ділився тонкощами зйомки, особливостями проявлення плівки та детально розповідав про свій ретро-виріб, який, до речі, більшість побачили вперше.

Відвідувачі мистецької події та навіть перехожі відзначали прекрасну організацію й атмосферу душевного спілкування, поєднання різних жанрів фотографії, можливість дізнатися щось нове і корисне для індивідуального зростання.

Виставка стала джерелом натхнення і нових ідей як для тих, хто займається фотографією професійно, так і для тих, хто вперше демонструє свій талант, несподівано для себе занурившись у світ сучасного мистецтва.


Катерина СИДОРЧУК.

Фото автора.