Вони писали історію країни

Напередодні чергової річниці заснування нашої держави книжковий фонд поповнився новим виданням. До 30-річчя республіканської Спілки журналістів приурочили вихід книги під назвою «Слово про журналістів Придністров’я». Це спільний проект організації та газети «Приднестровье». Видавцем виступила ДУ «Приднестровская газета».


Книга є історико-публіцистичним виданням спогадів про працівників засобів масової інформації, які, по суті, з чистого аркуша створювали нову придністровську журналістику. Загалом, колеги написали про колег. І не для того, щоб черговий раз уславити їхні справи (хоч і це потрібно) чи звеличити їх у панегіриках. Їм необхідно віддати належне за безкорисливу подвижницьку працю. Книга потрібна для того, щоб і нинішнє, і майбутні покоління пам’ятали про людей, які писали історію молодої держави, що ставала на ноги, де «все було вперше, і знову». При цьому вони повністю віддавалися професійному покликанню, яке перетворювалося на справу всього життя, не зважаючи ні на цілодобову зайнятість, ні на погрози недругів, ні на косі погляди заздрісників. Вони просто робили свою справу – професійно, чесно, самовіддано. Що не імена, то зірки: Володимир Масленніков, Олександр Квасников, Влад Маринов, Дмитро Кондратович, Володимир Афанасьєв, Леонід Iванович, Володимир Коваль, Микола Коритник, Дмитро Леймберг, Борис Челишев… О, скільки майстрів!

28 щирих нарисів, що зворушують душу, про 29 журналістських доль. У кожному – гордість і повага авторів до колег, з якими свого часу довелося ділити радість та прикрощі журналістської праці. 28 оповідей, які автори пропустили через своє серце і розум, щоб донести до читача те, «якою він людиною був». І все для того, щоб знали, ЩОБ ПАМ’ЯТАЛИ. 155 книжкових сторінок про людей, для яких хрестоматійні віршовані рядки «три доби не спати, три доби крокувати заради кількох рядків у газеті» – не порожній звук, а те, що називають гарним і ємним словом «покликання».

Окремо в книзі стоять і п’ять колективних портретів придністровських ЗМІ, які працювали ще за радянських часів і вже в молодій республіці: республіканської газети «Приднестровье», районних «Днестр» (Кам’янка) і «Заря Приднестровья» (Дубоссари), ТБ ПМР, ІА «Ольвия-пресс».
Видання про майстрів пера вийшло у світ за редакцією голови СЖ, головного редактора газети «Приднестровье» Олександра Карасьова. Звертаючись до читачів, він так пише про героїв історико-публіцистичної збірки:

«Книга про майстрів пера, які стояли біля витоків придністровської журналістики. Дехто до цього працював у радянських ЗМІ, інші ж робили тільки перші кроки, та всіх їх об’єднувало одне – бажання на повний голос говорити про молоду, горду та незалежну країну, створену волею народу. Журналісти були в перших рядах тих, хто створював республіку».

Історики ще мають дослідити роль, яку на «зламі часу» відіграли журналісти та засоби масової інформації. Вони, напевно, зроблять висновок про те, що саме вони виступали істинними, найбільш об’єктивними літописцями історії рідної держави, які на чільне місце ставлять у публікаціях людину. Це воістину так, тому що вони не тільки описували історичні події, а й були безпосередніми зацікавленими учасниками.

Всі герої книги спогадів заслуговують на нашу щиру повагу. Всі вони, насамперед, були цікавими людьми, творчими особистостями, чий талант, світогляд, досвід, любов і беззавітне служіння обраній професії просто зобов’язані вплинути на становлення і творчий розвиток їхніх послідовників – журналістів нинішнього покоління.

Авторський колектив книги та її редакційна рада запевнили: «Продовження буде!». Ще багатьом журналістам є що розповісти про багатьох колег.


Сергій ХОХЛОВ.

P. S. У збірці опубліковані нариси про першого редактора «Гомону» Михайла Чернегу та кореспондента Володимира Наумця. Наш обов’язок розповісти про їхній життєвий і творчий шлях читачам газети. Сьогодні – перша публікація.

Фото Анни Полiкарпової.