Пам’ять нетлінна

У Бендерах упродовж останнього тижня відбулася низка заходів, приурочених до 80-річчя визволення міста від фашистської окупації.


Розпочалися вони громадсько-патріотичною акцією «Хвиля Перемоги» на пірсі біля гребної бази «Чайка». На воду лягли вінки та паперові журавлики, зроблені руками дітей. Кожен символічний птах ніс на своїх крилах імена прадідусів і прабабусь, які брали участь у Великій Вітчизняній війні.

У бендерській бібліотеці відкрилася виставка «Переможний серпень 44-го». На ній представлено понад 200 експонатів. Поміж них: плащ-намет маршала СРСР Родіона Малиновського, парадний ремінь маршала Iвана Конєва, льотний шолом Миколи Кобиляцького, а також книги, плакати, осколки снарядів та багато інших експонатів. Багато унікальних фотографій та документів експонуються вперше. Серед гостей були діти ветеранів – визволителів міста, це Борис Iванович Шумило та Світлана Олександрівна Мазеріна. Її мама, Марія Iосипчук, єдина учасниця Яссько-Кишинівської операції, яка дожила до сьогоднішнього дня, незабаром їй виповниться 102 роки. На відкриття виставки також прийшли письменники, журналісти, представники Чорноморського козацького війська, школярі та студенти.

Продовжила низку заходів акція «Вахта пам’яті». Біля пам’ятника «Наказ Сталіна» зібралися представники держадміністрації, міської Ради народних депутатів, громадські діячі, школярі. До учасників події звернувся голова громадської організації «Ветерани війни, праці та Збройних сил м. Бендери» Юрій Iльяшенко:

«Цей день залишиться у вашій пам’яті. Наведіть порядок на могилах наших захисників, вони заслуговують нашої уваги, поваги та пам’яті».

Представники держадміністрації та міськради прибрали могили ветеранів Великої Вітчизняної війни на центральному цвинтарі Бендер. У багатьох там могили рідних героїв-фронтовиків, що пройшли дорогами війни.

Старшокласники бендерської школи № 17 на інсталяції «Журавлі» в центрі міста розмістили фотографії ветеранів Великої Вітчизняної, потім вирушили на Варницький плацдарм. Це стратегічно важливий пункт 1944-го, який мав вирішальне значення під час проведення Яссько-Кишинівської операції.

Важливе значення керівництво міста надає і патріотичному вихованню зовсім юних бендерчан. На площі біля Палацу культури ім. П. Ткаченка відбувся огляд-конкурс «Марш правнуків «Салют прадіду!». Визначали кращу команду вихованців дошкільних закладів.

Пам’ятні заходи відбулися і 23 серпня. Саме в цей день радянські війська звільнили Бендери. З самого ранку у храмах міста відправили літію за загиблими. Потім на площі Визволення розгорнулася акція «Георгіївська стрічка». Її учасники передали естафету урочистому ходу «Безсмертного полку». На площі Героїв відбулися мітинг та церемонія покладання квітів.

З нагоди 80-річчя визволення Придністров’я від німецько-фашистських загарбників весною в Кам’янці стартувала акція Пам’яті «Кроки Перемоги». Вона пройшла по всій республіці. Капсули з землею пам’ятних місць ПМР 23 серпня заклали на меморіальному комплексі «Братські могили» в Бендерах. Зі звільненням цього міста на нашу землю прийшов мир.

Увечері на території фортеці в парку св. Олександра Невського усіх закружляв «Вальс Перемоги». Святковий настрій підтримав концерт придністровських артистів. У парку працювали тематичні локації, виставка військової техніки та зброї, польова кухня. Мирне вечірнє небо осяяв салют.


Віталій МАЛЬОВНИЧИЙ.