Законотворча діяльність народних обранців

На підсумковому пленарному засіданні Верховна Рада закрила VII весняну сесію VII скликання, під час якої депутати продовжили діяльність на збереження соціальної підтримки населення та провідних галузей економіки республіки. До роботи над новими законопроектами вони повернуться у вересні після канікул, які проведуть у виборчих округах.


За 6 місяців поточного року проведено 20 пленарних та 35 засідань Президії Верховної Ради. На розгляд народних обранців від суб’єктів права законодавчої ініціативи надійшло 206 законодавчих ініціатив. 25 законопроектів було представлено Президентом (9 із них у режимі законодавчої необхідності), 86 – ініціював Уряд, депутати розробили 70 законопроектів, 25 – Прокурор. Авторами ініціатив є також Верховний суд і Тираспольська міська Рада народних депутатів.

За період VII сесії VII скликання Верховною Радою розглянуто 535 питань, з яких прийнято та підписано 535 постанов. Члени вищого законодавчого органу ухвалили в остаточному читанні 196 законів та 189 законопроектів – у першому читанні.

Згідно з даними на середину липня, Президентом Вадимом Красносельським підписано та офіційно опубліковано понад 150 законів. Важливо звернути увагу на той факт, що поміж них є зміни та доповнення до чинного законодавства і нові закони в правовому полі республіки. Наприклад, це новий закон «Про органи внутрішніх справ ПМР». Він сприятиме підвищенню ефективності професійної службової діяльності співробітників внутрішніх справ та на законодавчому рівні підвищить відповідальність за корупцію.

Важливим завданням усіх органів влади, зокрема Верховної Ради, є продовження роботи щодо збереження соціальної спрямованості державної політики. Попри виклики з боку Молдови (такі як нові правила митних процедур, що позбавляють бюджет Придністров’я на мільйони рублів), з лютого 2024 р. були прийняті закони про підвищення на 10 % розміру пенсій за віком та соціальних виплат, компенсацій та допомог з материнства та дитинства (завдяки збільшенню розміру розрахункового рівня мінімальної заробітної плати).

Піклується держава і про бюджетників. У лютому на 25 % було збільшено заробітні плати для педагогів у системі освіти та у сфері соціального захисту. А з 1 квітня усі лікувально-профілактичні заклади республіки, окрім стоматологій та санепідемстанцій, перейшли на пілотний зарплатний проект. Заробітна плата збільшилася майже у 8 тис. медпрацівників Придністров’я.

Верховна Рада спільно з Урядом продовжила реалізацію завдань, поставлених Президентом, щодо виконання соціальної політики держави та підвищення рівня життя громадян Придністров’я. Вищий законодавчий орган ухвалив зміни, які зменшать документаційне навантаження на педагогів, сприятимуть покращенню здоров’я дорослих і дітей – це, наприклад, заборона на користування телефонами на уроках у школах та заборона на продаж вейпів неповнолітнім.

Під час весняної сесії законодавці продовжували державну підтримку суб’єктів господарювання, вносячи зміни до законодавства. Удосконалювався закон про спрощену систему оподаткування для підприємців та закон про закупівлю.

Варто відзначити той факт, що частина поставлених Президентом завдань у січневому посланні до Верховної Ради виконана. Над реалізацією інших доручень депутати спільно з членами Уряду працюють на робочих нарадах і зустрічах. Наприклад, розробляють проект Бюджетного кодексу та новий закон про заробітну плату працівникам бюджетної галузі.


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.