Огляд тем урядового засідання

Члени вищого виконавчого органу влади опрацювали на черговому засіданні актуальні проблеми тижня.


Говорили про те, що міністерства, відомства, а також державні адміністрації міст і районів вже розпочали формування проекту бюджету на наступний період. У межах цієї діяльності триває визначення граничних рівнів тарифів на 2025 рік.

Наприклад, на розгляд членів Уряду було подано пропозиції щодо встановлення граничних цін на послуги різноманітних установ у наступному році. Зокрема, Державного інформаційно-видавничого центру, Центру контролю за обігом медико-фармацевтичної продукції, а також послуг муніципальних організацій Григоріопольського району тощо.

Вирішили, що вартість значної частини послуг можна залишити на рівні поточного року, хоча оплату деяких буде переглянуто. Наприклад, незначне зростання заплановане у прейскуранті Придністровського держуніверситету ім. Т. Г. Шевченка.

Після обговорення нагальних питань, учасники засідання зупинилися на пакеті законопроектів, представлених Міністерством юстиції. Відомство запропонувало зміни до Закону «Про адвокатську діяльність та адвокатуру», до Кримінально-процесуального кодексу, Кодексу про адміністративні правопорушення та до Цивільного процесуального кодексу.

Усі пропоновані зміни стосуються норм, що регулюють діяльність іноземних адвокатів на території Придністров’я. Розробники пропонують, щоб іноземні адвокати надавали юридичну допомогу виключно з питань права своєї держави. При цьому закордонні спеціалісти мають бути зареєстровані у спеціальному реєстрі.

У профільних нормативних актах також закріплюється вимога, що виключає можливість участі адвоката іноземної держави як захисника у кримінальному та цивільному судочинстві, провадженнях у справах про адміністративні правопорушення на території ПМР.
Пакет ініціатив найближчим часом направлять до Верховної Ради для вивчення.


Iрина МАСЛОВА.