100 вiдтiнкiв настрою

На пірсі Катерининського парку знову лунали знайомі та знакові фатальні акорди популярного року. Глянець електрогітар відбивав вечірні сонячні промені. Біля водної гладі озера відбувся вже 14-й рок-концерт третього сезону творчого проекту «Відкритий мікрофон». Цього разу він був присвячений легендам російського року, які об’єднали сподівання та помисли кількох поколінь музикантів.


Організаторами концертів виступили представництво Росспівробітництва, Союз російських громад Придністров’я та Придністровський державний інститут мистецтв ім. А. Г. Рубінштейна. Підтримку в їхньому проведенні надає держадміністрація столиці.

На сцену цього вечора виходили як професіонали, так і любителі. У кожній рок-композиції відчувався власний стиль та аранжування виконавців. Технічний супровід концерту традиційно здійснював Роман Рашкован, барабанщик кавер-групи «Антидепресанти». Спеціальна валізка праворуч від сцени «акумулювала» кошти, які у фіналі віддали переможцю. Під час музичних пауз глядачі брали участь у тематичній вікторині та вигравали призи: майки, сумочки, кепки та інші атрибути.

Зі сцени лунали різні композиції. Лев Смертін виконав «На зорі» гурту «Альянс». Навряд чи музиканти припускали, що через 32 роки ця пісня здобуде друге дихання та переживе справжній бум популярності. Тимофій Кауш та Iван Зачесть презентували глядачам «Спогади про колишнє кохання» з репертуару команди «Король і Блазень». Вадим Петрович виконав «Руки до неба» гурту «Князь». Приємне враження справив Радомир Тимощук (наша газета писала про нього) шедевром «Машини часу» «Мій друг найкраще грає блюз». Ліричну баладу, одну з найзворушливіших пісень колективу «Арія» «Візьми моє серце» віртуозно виконав Тимур Садовський.

Бездоганне звучання інструментів продемонстрував дует братів Семена та Максима Лавриненків. Вони виконали пісню «Льотчик» гурту «Мрійники» та безумовний хіт гурту «Сплін» «Романс». Незвичайне звучання гітари та клавішних, що злилися докупи, зачарувало глядачів, вони буквально завмерли від захоплення.

Необхідно згадати добрим словом і ведучих концерту – Олександра Геращенка та Ксенію Маєвську. Вони дотепно заповнювали паузи, необхідні музикантам для підготовки до чергових виступів: то вікторини проводили, то представляли історію створення пісень, що лунали. Читачам, мабуть, буде цікаво дізнатися, що композиція «Під час дощу» увійшла до саундтреку культового фільму Олексія Балабанова «Брат» і була використана в тизері картини. Режисеру цю композицію подарував популярний гурт «Наутілус Помпіліус» (Олексій Балабанов товаришував з її музикантами). А багато років потому власне прочитання хіта «Під час дощу» подарували глядачам музиканти придністровського гурту «The Carpets». Особливість полягала в тому, що головну партію виконала дівчина-вокаліст.

На завершення вечора учасників та гостей молодіжного рок-концерту привітав виконувач обов’язків керівника представництва Росспівробітництва Артем Науменков. Він тепло озвався про таланти молодих придністровських виконавців.

Наступного разу ритмічні мелодії зберуть любителів року на тому самому місці 20 вересня. Чекаємо з нетерпінням! І зіграємо, і заспіваємо… «під небом голубим».


Світлана МАТРЮК.