Ми єдиний НАРОД

З чим ідентифікує себе людина насамперед? З родиною, рідними та близькими, з місцем, де «ти народився», де живеш.


Колись у всіх була одна велика спільна Батьківщина – Радянський Союз. Та немає нічого в цьому тлінному світі постійного, немає нічого «назавжди», все тече, все змінюється. Руйнуються імперії, стираються з політичної карти світу колись могутні країни. Не обійшла стороною ця доля і Радянський Союз.

На його уламках сформувалися нові державні утворення. Шляхом вільного волевиявлення громадян на самому початку 90-х була заснована і Придністровська Молдавська Республіка. З тих пір для людей, які тут проживають, вона стала і великою, і малою батьківщиною одночасно.
За понад три десятиліття тут на багатонаціональній основі сформувалася нова ідентичність «придністровський народ». Народжені за останні 34 роки розвитку придністровської державності почуваються саме придністровцями: вони поєднують та ідентифікують себе з Придністров’ям.

Для просування образів «Придністровський народ», «Придністровець», «Я – придністровець», «Ти – придністровець», «Ми – придністровці» в суспільній свідомості, Державна служба з культури та історичної спадщини оголосила проведення республіканського конкурсу на створення графічного зображення (логотипу ), а також візуального образу (бренду).

Сучасний, оригінальний, доступний для легкого упізнання логотип, візуальний образ використовуватиметься в інформаційно-рекламній та представницькій продукції для популяризації поняття спільності «Придністровський народ», а також сприяння у формуванні та поширенні позитивного іміджу ПМР.

У творчому змаганні можуть брати участь як юридичні, так і фізичні особи. Творчих пропозицій чекають від професійних дизайнерів, художників, реставраторів, студентів творчих спеціальностей, педагогів та учнів організацій додаткової освіти художньо-естетичної спрямованості, а також від усіх, хто цікавиться та володіє мистецтвом дизайну, має художні навички.

Як повідомили редакції, Держслужбою з культури та історичної спадщини створений оргкомітет, визначений склад журі. Терміни проведення конкурсу – з 1 вересня до 25 жовтня 2024 р. Він включає два етапи: відбірковий (з 1 вересня до 17 жовтня – прийом заявок і конкурсних робіт) та оціночний (з 17 по 25 жовтня – визначення переможців). На них чекають грошові призи, які вручатимуться під час урочистої церемонії нагородження.

Участь у конкурсі оформляється заявкою, до якої додаються конкурсні роботи без обмеження кількості. Вони мають бути представлені в електронному форматі (JPG, GIF, PNG) з роздільною здатністю 300 dpi з обов’язковим наданням робочих файлів. До конкурсної роботи обов’язково додається опис, у якому пояснюється колірне рішення, застосування стилів, вибір автором тих чи інших елементів тощо.


Оргкомітет із проведення конкурсу закликає учасників надсилати творчі роботи та заповнену заявку в електронному вигляді за адресою: kultura_pmr@mail.ru або поштою: м. Тирасполь, вул. Покровська (25 Октября) 96, Державна служба з культури та історичної спадщини. Контактний телефон: 0-(533)-7-71-22.


Микола КОЛЕСНИК.