Хореографічне надбання республіки

Народний танець – одне з найдавніших мистецтв. Людина створила його через необхідність висловлювати свій емоційний стан, творчу фантазію, глибину почуттів за допомогою рухів тіла.


Саме цей вид хореографії є родоначальником усіх напрямків танцю, які сформувалися на його основі протягом багатьох століть. Мода і плин часу не змогли вплинути на нього, адже він несе в собі історію, створену народом. Кожне покоління свято зберігає пам’ять про предків, усе, що відображає їхнє життя.

Майже 80 років творчий колектив обдарованих артистів Державного ансамблю танцю та народної музики «Виорика» продовжує розвивати та примножувати культурне різноманіття придністровського народу, транслюючи особливості фольклору не тільки в нашій республіці, а й поза її межами.

В репертуарі «Виорики» понад 50 хореографічних постановок є повністю автентичними – вони створені на придністровському фольклорному матеріалі. В ансамблі багата колекція традиційних костюмів, виготовлених з дотриманням національних орнаментів народів Придністров’я. У минулому році вона поповнилася комплектом для хореографічної постановки «Хай ла хора», яка є візитною карткою ансамблю. Майстри сцени є активними учасниками театралізованих вистав, що проводяться до Дня Перемоги, Дня Республіки, фестивалю «Мерцишор».

У колективі завжди проявляється почуття єдності, дружби, товариства. Ольга Тимко, Анастасія Захаренко та Михайло Чернов (на фото на сторінці 1) уже декілька років дарують позитивні емоції глядачам, обмінюються енергетикою та створюють свято. Молодих артистів об’єднує любов до хореографічного мистецтва і творчий шлях з ансамблю народного танцю «Виктория», де вони танцювали під керівництвом талановитого балетмейстера Ніни Бринзан. Вона вклала у своїх вихованців не тільки розуміння краси танцю, а й уміння спілкуватися одне з одним кожним рухом.

Маленьку першокласницю Ольгу Тимко до студії привела мати, яка свого часу також мріяла стати танцюристкою, але не склалося. Спочатку дівчинка з неохотою відвідувала заняття, а згодом репетиції подобалися їй все більше й більше. Вона вже понад 8 років присвячує свій час спілкуванню на паркеті, впевнено стверджує, що для неї «…танок – це сенс життя, в якому сплітається радість і сум, піднесене та звеличене».

Анастасія Захаренко приєдналася до слів подруги та колеги й додала:

«Коли виходиш на сцену, забуваєш про негаразди та проблеми, відчуваєш бадьорість, приплив сил і радості. Танцювальна лексика є найважливішим засобом виразності: жести, міміка, пози, рухи рук, голови, корпусу, ніг – її складові».

Молода танцівниця розповіла, що колектив – це єдиний організм, в якому кожна творча особистість створює колоритний репертуар, який містить як темпераментні молдавські танці, так і характерні композиції представників інших національностей, які проживають у нашому регіоні.

Досвідчений виконавець Михайло Чернов розповів, що в п’ятирічному віці його на хореографію привів дідусь, який співпрацював з ансамблем «Виктория». Педагог одразу розпізнав хист і обдарування перспективного хлопчика, його жагу до праці та бажання досягати результату. Більшу частину життя танцюрист віддає тренуванням. Він наголосив, що завдяки підтримці, мотивації більшість артистів не уявляє своє життя без музики, танців. Юнак вдячний своєму першому хореографу Ніні Бринзан за безцінний досвід, незгасну любов до мистецтва та напутні слова. Талановитий художній керівник «Виорики» Iгор Чобану в кожному підопічному відкриває нові можливості, допомагає розкрити свій потенціал та влитися в дружний багатонаціональний колектив.

«Виорику» знають і люблять в усіх містах і районах республіки. Її творчість – це візитна картка ПМР.

«У маленьких селах особлива публіка, вона щира, відкрита на емоції, вітання, з нетерпінням чекає зустрічі. З місцевими колективами у нас склалися теплі відносини, нам є чому повчитися одне в одного, обмінятися досвідом», – поділилися танцюристи.

Ансамбль часто гастролює в інших країнах світу, де артистів приймають з великим інтересом та гостинністю. Віртуозне виконання, артистизм, майстерність у поєднані з експресією та красою створюють свято, де б не виступала «Виорика».

Минулого року видатний колектив здійснив велике турне країнами Європи: йому аплодували Франція, Швейцарія та Іспанія. Яскраві запальні номери залишили відбиток у серцях відвідувачів. Майстер-класи від артистів на великому стадіоні в сонячній Іспанії запам’яталися мешканцям настільки, що вони залюбки фотографувалися, бажали більше дізнатися про культуру та побут придністровців.

«Про традиції, історію та визначні пам’ятки з радістю розповідаємо, даруємо сувеніри та запрошуємо в подорож по Придністров’ю», – зазначив Михайло Чернов.

Наш край багатий унікальними історичними, культурними та духовними традиціями, придністровська земля в усі часи являла світу обдарованих людей, приклади самовідданого патріотизму, милосердя і величі духу народу.


Катерина СИДОРЧУК.