У центрі уваги – ПРОБЛЕМИ НАВЧАННЯ

Проблемам навчання та виховання молодого покоління присвятили чергове засідання експертного клубу при газеті «Приднестровье». На запитання журналістів відповідала міністр просвіти Світлана Iванишина.


Оскільки зустріч відбулася напередодні нового навчального року, то, природно, що всіх цікавило питання, яким він буде, які зміни та нововведення чекають на педагогів, на тих, хто здобуває освіту, та їхніх батьків.

«У новому навчальному році в системі освіти кардинальних змін не передбачено, – розставила крапки над «і» міністр. – Продовжиться цілеспрямована робота над проектами, що були розпочаті останніми роками. По-перше, над удосконаленням державних освітніх стандартів, особливо в спеціальній корекційній освіті. По-друге, посилиться державний контроль у галузі загальної освіти. Це стосується проведення діагностичних перевірочних робіт, які прийшли на зміну всім добре відомим контрольним роботам з навчальних дисциплін. Кілька років тому, коли ми вводили цю форму контролю, було багато суперечок: потрібна вона чи ні. Життя все розставило по місцях. Переконалися, що така форма контролю потрібна. По-третє, в новому навчальному році в систему середньої професійної освіти впроваджується ціла низка нових навчальних програм і спеціальностей. Наприклад, у Тираспольському аграрно-технічному коледжі імені Фрунзе з’явиться нова освітня програма та нова спеціальність «Експлуатація літальних авіаційних систем». Йдеться про використання дронів у сільському господарстві. У Дубоссарському індустріальному технікумі та Тираспольському технікумі комерції також пропонуватимуть для освоєння нову спеціальність – торговельна справа».

Під час діалогу з журналістами Світлана Іванишина наголосила, що у 2024-2025 навчальному році триватиме реалізація проекту практико-орієнтованого (дуального) навчання в тих організаціях середньої професійної освіти, де ця система впроваджена і має реальний попит: у Тираспольському аграрно-технічному коледжі імені Фрунзе (агрономія та мехатроніка в сільському господарстві), Придністровському коледжі технологій та управління (слюсарі контрольно-вимірювальних приладів та автоматики, мехатроніки у харчовій промисловості); у Бендерській політехнічній філії ПДУ (мехатроніки в легкій промисловості); Тираспольському технікумі комерції (кухарі); Рибницькій філії ПДУ (майстри з технічної експлуатації автоматизованих систем ЖКГ).

Нарешті, продовжиться реалізація проекту з професійного навчання школярів, який передбачає освоєння дітьми робітничих спеціальностей.

«Цей проект знаходить підтримку, хоча варто зазначити, що ми міняємо спеціальності на затребувані», – пояснила міністр.

Ще більш популярним став проект «Діалог на рівних» за участю Президента, Голови Верховної Ради, вищих посадових осіб республіки.

Світлана Іванишина також розповіла, що з нового навчального року всі школи республіки підключені до інформаційної системи «Електронний журнал». Більше того, у 2024-2025 навчальному році до неї почнуть підключати й установи середньої професійної освіти.

«Поступово ми охопимо всі організації середньої профосвіти. «Електронний журнал» – це надзвичайно зручна і сучасна форма роботи, вона практична та комфортна для всіх: і для педагогів, і для учнів, і для батьків», – упевнена керівник Мінпросу.

Бурхливу дискусію в межах засідання експертного клубу викликало питання про використання у школах мобільних телефонів. Світлана Іванишина нагадала, що учням заборонили користуватися мобільними телефонами під час уроків. Причому в кожній освітній організації процес зберігання гаджетів у цей час будуть організовувати по-своєму.

«Наприклад, я знаю школи, де вирішили телефони під час уроків зберігати в портфелях. У таких випадках відповідальність за їх збереження нестиме лише дитина. Можна телефони складати в коробку та зберігати у вчителя, на вахті. Але в таких випадках різне може статися. Ідеальний варіант – відключити телефон і покласти в портфель. Захотів – на перерві подзвонив. Головне, щоб на уроці телефони були у вимкненому стані. Мені здається, це зручно і жодним чином не обмежує права дитини», – довела міністр.

Не оминули й обговорення необхідності єдиного державного іспиту. Світлана Іванишина дала оцінку дискусії, яка розгорнулася довкола цієї теми. Нагадаємо, що громадська думка розділилася: хтось виступає за його скасування, інші ж, навпаки, наголошують на необхідності саме такої перевірки знань учнів. Міністр назвала й обґрунтувала плюси та мінуси ЄДІ. За її словами, головний плюс – це стовідсотково об’єктивна оцінка того, хто екзаменується. Як він написав, так його й оцінили, ніхто не може втрутитися у виставлену оцінку знань: ні вчитель, ні директор, ні начальство. Однак головний мінус у тому, що за сухими цифрами ми не бачимо людину, ми не беремо до уваги особу випускника.

«Яка альтернатива? Чи готові наші діти, як це було раніше, складати 4 або 5 випускних іспитів, а потім ще стільки ж під час вступу до ВНЗ? І чи будемо ми впевнені в тому, що екзаменаційні комісії у школах та у вишах не перевищуватимуть своїх повноважень? – порушила цілий каскад запитань С. Іванишина і сама ж на них відповіла:

«Батьки писали нам у листах, що ЄДІ – це стрес. Дехто пропонував, щоб учні складали традиційні іспити під телекамерами. Проте така форма – це той самий стрес, а не альтернатива. Так, коли учень відповідає усно, педагоги розуміють його інтелектуальний рівень, характер, душевний стан. А коли він відповідає на запитання тесту, ми бачимо лише цифри. Тому хочеться знайти щось середнє між цими двома варіантами. Противників у ЄДІ багато, а коли я опитувала дітей у школі, вони кажуть: ми вже звикли. Складати іспити усно вони не хочуть, вони говорити розучилися. Тому висновок один: чекатимемо, що вирішать у Росії. Якщо там приймуть рішення про відміну ЄДІ, ми також скасуємо».

Не уникала міністр і гострих запитань. Наприклад, говорячи про проблему кадрів, вона зазначила, що в новому навчальному році відчутно не вистачатиме вчителів початкових класів, математики, фізики, хімії, англійської мови. Загалом у школах республіки на сьогодні вакантними залишаються 220 ставок, у дитячих садках – понад сто.


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото yandex.ru