Розмаїття прикрашає світ і створює святковий настрій

Та хіба ж може бути поганий настрій на базарі, тим більше, якщо це базар напередодні нового навчального року?


Торгово-промислова палата спільно з Міністерством економічного розвитку і держадміністрацією міст Тирасполя і Дністровська серйозно поставилися до зміни традиційного формату проекту «Купуй придністровське!», і за кілька днів до першого дзвоника досить вдало влаштували «Шкільний базар».

А що постає в уяві при такому словосполученні? Перш за все, зошити, ручки, щоденники, пенали, рюкзаки, шкільна і спортивна форма для хлопчиків і дівчаток, та багато всього іншого, що може знадобитися в школі. Локацію обрали одну з кращих в Октябрському мікрорайоні – сквер «Авіаторів». Тут зручно тим, що є лавочки для відпочинку, дитячий майданчик з гойдалками, машинками та самокатами, неподалік – декілька кафе, зупинка громадського транспорту.

Серед постійних учасників ярмарку можна було побачити й новачків, наприклад, магазин «Магія сну». Директор магазину Світлана Бондар розповіла, що вона, як колишня вчителька, не могла оминути шкільний ярмарок:

«Усі знають, що дітям треба для школи різні речі, щоб покласти їх у рюкзак, однак про те, що для нормального відпочинку і сну необхідна й наша продукція, багато хто забуває. А ми виготовляємо ортопедичні подушки різного розміру, матраци на замовлення за невисокими цінами. Тому й вирішили показати, на що ми здатні. У проекті «Купуй придністровське!» беремо участь вдруге, але сподіваємося стати постійними учасниками».

Неподалік відомого пам’ятника літаку розташувалися знайомі особи – представники Бендерської фабрики «Поліграфіст». Ми не раз розповідали нашим читачам про це підприємство, з яким співпрацює ДУ «Приднестровская газета», зокрема, газета «Гомін». Однак ми вперше побачили, який ажіотаж створила продукція поліграфістів. Столи гнулися під вагою стосів зошитів, записників, блокнотів, іншої друкарської продукції.

Олена Сосевич – заступник директора з виробництва, розповіла про асортимент товарів, які поліграфісти привезли з Бендер до Тирасполя:

«Ми виставили на продаж зошити в клітинку та лінійку на 12, 24, 48 та 96 аркушів, папки для малювання та креслення, кольоровий картон та багато різновидів кольорового паперу для ручної роботи, книжки-розмальовки для дітей тощо. Самі придумуємо дизайн зошитів та щоденників, однак для молодшої школи виготовляємо звичайні зошити, без картинок на обкладинках, щоб діти не відволікалися під час занять. Як бачите, нас тут сьогодні четверо, і ледве встигаємо, продукція «розлітається» неймовірно швидко».

Ольга Добровольська – керівник Управління сприяння розвитку підприємництва та взаємодії з членами ТПП, пояснила, що незвичайний формат ярмарку пояснюється наближенням нового навчального року.

«Нам спало на думку, що не тільки школою живуть наші діти, а й щось їх має зацікавити поза школою. Тому запропонували взяти участь тим установам, які надають послуги не лише в галузі торгівлі, а й тим, хто сприяє розвиткові дітей на ниві освітянській, культурній. Як бачите, там (показала рукою на алею скверу) розташувалися викладачі школи мистецтв ім. Рахманінова з виставкою робіт своїх учнів. Вони запрошують записатися до школи на художнє чи хореографічне відділення, у підготовчу групу, далі – працівники бібліотеки, вони пропонують школярам відвідувати свою установу та долучатися до читання, представники спортивної школи тощо. Ми, можна сказати, переформатувалися, щоб людям було цікавіше, веселіше, адже розмаїття створює веселий настрій».

Звертали на себе увагу персонажі казки Льюїса Керрола «Аліса в Країні Чудес». «Королева» жодного разу не посміхнулася, зауваживши, що це не належить їй за статусом. Проте і Кролик, і Червова Дама, і Чеширський Кіт та й сама Аліса весело сміялися і жартували, чим приваблювали до себе численну дитячу аудиторію, яка ходила за ними слідом.

Музикою, караоке, веселими танцями, розважанням на гойдалках, фотозйомками, спілкуванням із давніми знайомими, а головне – корисними речами, якими можна буде користуватися протягом навчального року, – таким запам’ятається «Шкільний ярмарок» мешканцям Октябрського району Тирасполя.


Уляна БОНДАРЧУК.

Фото автора.