Дороги Кам’янщини – У ЦЕНТРІ УВАГИ УРЯДУ

Міжвідомча комісія, очолювана Головою Уряду Олександром Розенбергом, оцінила стан дорожньої інфраструктури Кам’янщини.


Перша зупинка під час робочого візиту відбулася біля стели на в’їзді до району. Вона – покажчик адміністративно-територіальної одиниці, з її зовнішнього вигляду в людей, які відвідують кам’янську землю, складаються перші враження. Проте цей вітальний знак перебуває не в кращому стані, тому місцеві органи влади пропонують його реставрувати.

Проблемні ділянки доріг добре відомі керівництву району, фахівцями сформовані пропозиції щодо вирішення виникаючих питань. Однак республіканський Дорожній фонд – дефіцитний. Через обмеженість ресурсів неможливо виконати відразу всі необхідні роботи, тому їх реалізують поетапно.

Так буде і з круговою розв’язкою на в’їзді до району. Через некоректну організацію схеми руху тут нерідко трапляються аварії. Для виправлення ситуації необхідно провести масштабні дорожньо-будівельні роботи, на які на даному етапі немає грошей. Щоб підвищити рівень безпеки, вирішили організувати вуличне освітлення.

Ще одна аварійно-небезпечна ділянка – це спуск з Катеринівки в Рашків. Щоб було зрозуміло читачам, опишемо, як тут виглядає республіканська траса: над досить-таки вузьким дорожнім полотном нависає схил пагорба, з іншого боку – обрив. Є і поворот, який відкриває перед туристами чарівну панораму, але не радує водіїв. Голова Кам’янської міськрайради народних депутатів Олег Бурлака практично щодня користується цим шляхом. Він розповів, що дощі підмивають узбіччя та водовідвід.

Навесні шляховики, упорядковуючи цю ділянку, прибрали наноси, що досягали півтора метра. На жаль, це не посприяло розв’язанню проблеми. Щоб зробити дорогу безпечнішою, необхідно її розширити. Керівництво району планує цього року залучити експертів, які проведуть дослідження ґрунту і виконають проектні роботи, необхідні для розв’язання виниклих проблем.
Багато з них породжено горбистим рельєфом Кам’янщини, що привертає увагу туристів і в той же час утруднює утримання шляхів сполучення. Про це говорили під час огляду підйому з Валя-Адинки до Костянтинівки та спуску в Кузьмин. Обидві дороги перебувають не в кращому стані. І якщо на першій трафік не особливо напружений, то друга значно завантажена.

«Завдяки цьому спуску здійснюється сполучення з трьома населеними пунктами: Кузьмином, Грушкою та Фрунзівкою. Навколо них розташовано понад 1 000 га ріллі, тому дорогою користуються ще і сільгоспвиробники», – пояснив керівник районної держадміністрації Сергій Сокирка.

Голова Уряду дав доручення щодо упорядковування цієї ділянки. На його думку, оптимальним варіантом тут буде покриття з бетонних плит із гідроізоляцією та відведенням зливових вод.

Зважені рішення прийнято і стосовно інших об’єктів. Як повідомила прес-служба Уряду, частину робіт встигнуть реалізувати в нинішньому році завдяки перерозподілу коштів. Деякі пропозиції увійдуть у програму Дорожнього фонду-2025.

Міжвідомча комісія ознайомилася з діяльністю Кам’янського дорожнього будівельно-експлуата-
ційного управління. Підприємству необхідно відновити устаткування та спецтехніку. Бюджетного фінансування на це не вистачає, тому фахівці Мінекономрозвитку запропонували переглянути бізнес-план ДБЕУ, що дозволить підвищити прибуток, який можна використовувати для інвестування в основні фонди.

Особливу увагу учасники наради звернули на матеріали, які використовуються в дорожньому будівництві. Вапняний щебінь різних фракцій видобувають у кар’єрі поблизу Северинівки, розробку якого здійснює колектив ДБЕУ. Торік добули 11 тис. м3, у першому півріччі нинішнього – 14 тисяч. Це більше, ніж використовує Кам’янщина для ремонту доріг, значить цим будматеріалом можна забезпечувати ще й інші райони. Голова Уряду націлив шляховиків на розвиток потенціалу підвідомчих кар’єрів і асфальтобетонного заводу.

Підбиваючи підсумок наради, Олександр Розенберг позначив позицію виконавчої влади:

«Будь-які раціональні пропозиції Уряд, безумовно, підтримає. Пріоритет один – ми забезпечуємо гарний стан доріг, і в першу чергу там, де це доцільно з точки зору податкових надходжень, щоб економіка працювала».


Тетяна ГРИЦЮК.

Фото прес-служби Уряду.