Нам не треба війни, не треба – Ми за спокій і мир на Землі…

Цього року республіка відзначила 80-річчя визволення від німецько-румунських окупантів. Святкові заходи, присвячені визначній події, відбулися в усіх містах та районах і завершилися мітингом на меморіальному комплексі «Кіцканський плацдарм».


Велика Вітчизняна війна розпочалася 22 червня 1941 року. О 3 годині 45 хвилин літаки «Люфт-
ваффе» почали скидати бомби на сплячі радянські міста. Удари були завдані аеродрому в Тирасполі, мостам біля Бендер і Рибниці. Вже до серпня всю територію лівобережжя Дністра було окуповано німецько-румунськими загарбниками. Незважаючи на те, що на боротьбу з фашизмом піднявся увесь радянський народ, воєнні дії затягнулися на довгі роки. Тільки в 1944-му Червона Армія почала завдавати рішучих і нищівних ударів по гітлерівцях, що стало важливим чинником у Великій Вітчизняній війні.

Про тяготи окупації, знущання над людьми в концтаборах і гетто, масове знищення мирних громадян та випробування, які спіткали радянський народ у роки війни, у своїй промові говорив Президент Вадим Красносельський.

Він акцентував увагу присутніх на важливості збереження історичної пам’яті та розумінні історії Великої Вітчизняної війни:

«Треба пам’ятати, виховувати молоде покоління, створювати наступність поколінь. Не боятися казати правду. Ходити за будь-якої погоди (ось дощ пішов – нічого страшного) покладати квіти до меморіалів. Придністров’я – невелика територія, але тут збережені здоровий глузд та історична правда. Ми не боїмося цієї правди, не соромимося. Навпаки, ми показуємо її, якою б вона не була. І, звичайно, говоримо про подвиг радянського народу, радянського солдата, солдата-переможця».

Мир на придністровську землю та довгоочікувану свободу принесли Умансько-Ботошанська, Одеська та Яссько-Кишинівська наступальні операції. Остання з них до цього дня відзначається істориками, як одна з найбільш вдалих стратегічних операцій Великої Вітчизняної війни.

Про те, як це було, присутні могли побачити на гранітних інформаційних панно Кіцканського плацдарму. На них відображені важливі події операції, включно з підготовкою до неї. Також зображені сцени повітряних боїв та переправи радянських солдатів через Дністер.

Про події, що відбувалися 80 років тому, також розповіла банерна виставка «Великий подвиг на Дністрі». Вона присвячена визволенню Слободзейського району у квітні – серпні 1944 року. На банерах представлені фотографії командирів дивізій, які звільняли район, фронтовиків-земляків, які брали участь в Одеській та Яссько-Кишинівській операціях, сюжетні фото воєнних років. На одній з експозицій можна побачити зустріч бойових друзів на Кіцканському плацдармі та меморіалах району в повоєнні роки.

Попри дощову погоду, атмосфера мітингу не втрачала урочистості, що досягалося чудовою лі-
тературно-музичною композицією. Артисти Державного театру драми та комедії імені Н. С. Аро-
нецької, Придністровського державного ансамблю танцю і народної музики «Виорика», курсанти Військового інституту ім. О. І. Лебедя, солісти представили пісню «Солдат», читали вірш В. Висоцького «Висота», виконали танець воєнної пори. У фінальній частині композиції артисти зразкового хореографічного ансамблю «Ритмік-данс» вийшли у військовій історичній формі й випустили в небо кілька десятків білих голубів.

Віддаючи шану загиблим воїнам-визволителям, до Вічного вогню Глава держави, Голова Уряду та Голова Верховної Ради, керівники міністерств і відомств поклали червоні гвоздики та вінки.
Жителі села Кіцкани несли букети яскравих осінніх квітів до підніжжя стели, що височіє над курганом, де колись точилися жорстокі бої за визволення рідного квітучого краю, як доземний уклін за наш мир і спокій.

Післяслово: меморіал «Кіцканський плацдарм» відкритий 9 травня 1972 року. З ініціативи Вадима Красносельського, до 78-річчя Яссько-Кишинівської операції комплекс реконструювали та збагатили новими елементами – встановили інформаційні панно. Незмінним залишився створений архітектором Шойхетом базовий монумент меморіалу, виконаний у вигляді багнета гвинтівки. Збережений і напис на пам’ятній плиті, який пояснює суть і значимість історичних подій, що відбувалися на цьому місці.

Територію комплексу продовжують упорядковувати. Об’єкт включений до туристичних та освітніх екскурсійних маршрутів.


Михайло ТРЕМБIТА.

Фото автора.