ШУКАЮ РОБОТУ

За даними центру соціального страхування та соціальної допомоги м. Тирасполя, претендентам на робочі місця було запропоновано понад 1 700 вакансій. Запрошували 20 роботодавців і два навчальні центри. Майже 20 людей цього дня записалися на курси.


За словами начальника відділу сприяння зайнятості центру соціального страхування та соціальної допомоги столиці Олени Батуріної, на ринку праці можуть реалізувати себе як ті, хто цього року закінчив вищі та середні навчальні заклади, так і ті, хто мав тривалу перерву у трудовій діяльності.

Роботу пропонували: ЗАТ «Тиротекс», МУ «Будинок-інтернат для людей похилого віку та інвалідів м. Тирасполь», ДУ «Тираспольське Суворовське військове училище», ДУП «Оздоровчий комплекс «Дністровські зорі», МУП ТКДП «Школьник», ТОВ «Динисалл», ДУП «Водопостачання та водовідведення» тощо. Всю необхідну інформацію шукаючі роботу могли одержати безпосередньо у працівників відділу кадрів цих підприємств.

Пропонували варіанти й для тих, хто має бажання змінити професію, напрямок діяльності, пройти курси перенавчання. У цьому їм можуть допомогти як самі підприємства, так і навчальні центри. Співробітники центру зайнятості допоможуть при цьому скласти резюме, підготуватися до співбесіди.

Значну категорію претендентів на ярмарку вакансій склали пенсіонери. Підприємства розглядають їх як потенційних вахтерів, диспетчерів, контролерів, касирів.

«Фактично ми є посередником між роботодавцями та громадянами, які шукають роботу. Ми дізнаємося, які спеціальності потрібні на ринку праці, заводимо кандидату трудову книжку, видаємо направлення для проходження медогляду. Людина, маючи дані нашого банку вакансій, може вибирати, виходячи зі своїх міркувань. Ті ж, хто поки не працевлаштувався, отримують допомогу з безробіття в розмірі від 420 до 840 руб., залежно від трудового стажу», – пояснила Олена Батуріна.

Приклади сприяння пошуку роботи можуть бути різними. Наприклад, Тираспольське тролейбусне управління організувало тримісячні курси для водіїв зі стипендією 4 тис. рублів, за умови, що за договором потрібно буде відпрацювати три роки.

ДУП «Водопостачання та водовідведення», за словами спеціаліста відділу кадрів Наталії Давидової, потребує слюсарів, водіїв, контролерів.

Заступник начальника відділу кадрів ГУзНС МВС, розповідаючи про запропоновані вакансії пожежного, повідомила, що всі співробітники застраховані. Вогнеборці також можуть отримати субсидії на житло.

У головний виш республіки потрібні спеціаліст студентського театру; спеціаліст на кафедру реклами; спеціаліст адміністрації деканату ІДУСГН.

Навчальний центр «Яхонт» пропонував курси для користувачів ПК та підприємців.
Таким чином, завдяки інтерактивній роботі представників підприємств безпосередньо з претендентами на ярмарку вакансій можна було знайти роботу; дістати консультації з питань трудового законодавства, дізнатися про можливості набуття робітничої професії, перенавчання, підвищення кваліфікації; залишити резюме роботодавцю.

Будемо сподіватися, що невдовзі перелік вакансій зменшиться, через те, що комусь вдалося працевлаштуватися.


Олена ПРИТУЛА.

Фото автора.