Геній із провінційного містечка, або Зримий зв’язок часів

Діяльність депутата Верховної Ради багатогранна: законотворчість, представницькі функції, щоденна допомога виборцям, які надали йому довіру. Щільний робочий графік народних обранців рясніє нарадами, засіданнями, консультаціями, прийомами громадян з особистих питань.


Для Iлони Тюряєвої, народного обранця тираспольчан, які мешкають у центрі Тирасполя, важливою є ще й зайнятість у політичній партії «Обновление». Це її особиста внутрішня потреба, що зумовила розробку та реалізацію на партійній ниві проекту «Мои великие земляки». Ось що з приводу його необхідності говорила минулого року голова РПП «Обновление», заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва:

«У сучасних умовах, у потоці не завжди правдивої інформації важливо не забувати про джерела, коріння, зокрема історичне, щоб нічого не пропало безвісти, щоб залишилася пам’ять про людей, якими пишається Придністров’я».

Колегу по партії та депутатському корпусу підтримує й Ілона Тюряєва.

«Я завжди хотіла, щоб тираспольчани, придністровці не лише знали та дорожили історією міста, а й зберігали її для майбутніх поколінь, щоб гості Тирасполя дізнавалися якнайбільше про його минуле, про тих, хто прославив його».

Кілька місяців тому світова культурна громадськість відзначила 143 річницю від дня народження художника-авангардиста, уродженця Тирасполя Михайла Федоровича Ларіонова. Все життя він із теплотою та любов’ю згадував наше місто, оспівав його в полотнах та мемуарах. Привозив сюди дружину, знамениту художницю першої половини ХХ століття Наталію Гончарову.

З огляду на значущість особистості Ларіонова для світового мистецтва, значення його дитячих вражень про рідне місто у становленні його як живописця, Ілона Петрівна давно хотіла, щоб у Тирасполі була не лише вулиця його імені, а й музей, зібрання робіт, постійна експозиція. Однодумці з ентузіазмом почали втілювати в життя ідеї популяризації творчості великого земляка, його внеску в розвиток мистецтва, упізнаваності Тирасполя в найдальших куточках земної кулі. Одним із кроків у реалізації задуманого стало облаштування пам’ятного куточка на честь генія живопису з провінційного містечка.

Поряд із цим, як згадує народний обранець, навесні 2016 року вона звернулася до співробітни-
ків Третьяковської галереї з проханням про співпрацю. Вони охоче відгукнулися, і в березні 2018-го, напередодні великої виставки його полотен, які належать до початку творчого шляху, періоду, коли художник жив у Тирасполі, запустили спеціальний медіапроект, створили сайт, присвячений 135-річчю живописця. Кожен охочий може переглянути картини Ларіонова, прочитати біографію на спеціальному ресурсі larionov.tretyakov.ru. На сайті є спеціально підібрані для цього проекту фотографії Тирасполя початку ХХ століття.

Пам’ятний ювілей художника-авангардиста відзначили тоді й у нашому місті. І не формально,
а так, щоб запам’яталося. Одним із головних у низці святкових заходів стало відкриття пам’ятного каменя на вулиці імені нашого всесвітньо відомого земляка. Попередньо небайдужі ентузіасти підготували архітектурний проект, знайшли майстрів, готових втілити ідею в життя.
Для того, щоб привернути увагу до раннього періоду творчості знаменитого художника, що відображає його спогади про рідний край, організатори оголосили республіканський конкурс дитячих малюнків «Наслідуючи Ларіонова». Тема виявилася близькою та зрозумілою юним художникам із Дубоссар і Григоріополя, Бендер та Слободзеї, Тирасполя і Дністровська, Рибниці й села Рашків Кам’янського району. Вони представили на конкурс понад 300 яскравих робіт, виконаних у різних техніках, зокрема батіка. Частина з них прикрасила свято відкриття пам’ятного знака.

Було започатковано співпрацю з Тульським культурним центром, який також зацікавленний увічненням пам’яті дружини Ларіонова – Наталії Сергіївни Гончарової. Тепер у музеї на її батьківщині в с. Ладижино, неподалік Ясної Поляни, є згадка про Тирасполь і тираспольський період творчості М. Ф. Ларіонова.

Тираспольська художня школа ім. О. Ф. Фойницького давно стала місцем, куди юні городяни вже кілька десятиліть приходять у пошуках прекрасного. Знайомство з творчістю Ларіонова в ранньому віці покликане надихати дітей на прагнення досягати на художньому шляху нових вершин, розвивати вміння бачити навколишню красу. Заклад має прекрасний виставковий зал.
З ідеєю виставити у ньому репродукції полотен Ларіонова також виступила Ілона Тюряєва.

Адміністрація школи, звичайно, була зацікавлена в такій експозиції. В результаті в рамках одного зі святкувань Днів слов’янської писемності та культури з метою популяризації творчості нашого іменитого земляка партія «Обновление» спільно з фондом «Будущее Приднестровья» до музею Тираспольської художньої школи передали понад двадцять спеціально надрукованих факсимільних репродукцій полотен Михайла Ларіонова. Разом із фахівцями відібрали зображення картин, виконаних у якісному цифровому форматі. У пріоритеті були полотна з зображенням Тирасполя, й надрукували їх у тому ж форматі, що й оригінал, підібрали рамки.

Поміж наших земляків є чимало тих, хто уславив придністровський край своєю творчістю.

«Хотілося б, щоб таких людей пам’ятали. Впевнена, що робота зі збереження пам’яті наших відомих земляків буде тільки на користь нинішнім поколінням, сприятиме підвищенню культурного рівня, формуванню позитивного іміджу нашої республіки й Тирасполя, залученню до них уваги, як до місця, де дбайливо ставляться до історичної та культурної спадщини», –
переконана Ілона Петрівна.

Робота з популяризації творчості Михайла Ларіонова, його приналежності до Тирасполя пізніше була продовжена. Минулого року під егідою РПП «Обновление» видано барвистий буклет «Мои великие земляки». Він став результатом реалізації партією однойменного масштабного просвітницького проекту. У виданні представлена інформація про 17 найвідоміших придністровців, які в різний час прославили наш край. А відкривала збірку розповідь про основоположника авангардної течії «лучизм» Ларіонова.

Бережне ставлення до історії, повага до історичної спадщини, правдивий та об’єктивний підхід допомагають суспільству зберігати цілісність та зміцнювати бажання людей жити на своїй землі й робити це життя кращим. В історії нашої республіки є чимало фактів, якими можна пишатися. Тому діяльність у цьому напрямі передбачає тривалу, цікаву та копітку роботу.


Віктор ЗАРЕЙЧУК.

Фото з архіву редакції.